Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ- Ο λόγος στους πολίτες μέσω του συμμετοχικού προϋπολογισμού του Δήμου Ιωαννιτών

ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ- Ο λόγος στους πολίτες μέσω του συμμετοχικού προϋπολογισμού του Δήμου Ιωαννιτών

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Η δημόσια παρουσίαση των προτάσεων που κατέθεσαν πολίτες, συλλογικότητες και φορείς του Δήμου Ιωαννιτών στην καινοτόμα διαδικασία που εγκαινίασε φέτος η Δημοτική Αρχή, αυτή του συμμετοχικού προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην, κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άλλωστε, το ενδιαφέρον της γιαννιώτικης κοινωνίας για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό είχε φανεί από τις συνολικά 67 προτάσεις που κατατέθηκαν, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπέρασε τα 2 εκ. ευρώ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, καλωσορίζοντας τους πολίτες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε πως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός αποτυπώνει ξεκάθαρα τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής για μια ανοιχτή πόλη με ενεργούς πολίτες.

“Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έδωσε το έναυσμα σε όλους τους πολίτες να ενεργοποιηθούν, να συμμετάσχουν και να νοιώσουν ότι μπορούν να συμβάλλουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους στα κοινά των Ιωαννίνων.

Άλλωστε για εμάς, αυτός είναι ο σκοπός της αυτοδιοίκησης. Η συμμετοχή των πολλών. Οι ενεργοί πολίτες τους οποίους θέλουμε δίπλα μας”, είπε αρχικά για να προσθέσει:

“Η ανταπόκριση σας σε αυτό το εγχείρημα ομολογώ πως ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. 67 προτάσεις για παρεμβάσεις με αναφορά στους τομείς της Καθημερινότητας, της Εξυπηρέτησης του πολίτη, του Πολιτισμού, του Τουρισμού, του Αθλητισμού, της Κοινωνικής Μέριμνας, της Εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, αποδεικνύουν ότι στο Δήμο μας υπάρχουν πολίτες, συλλογικότητες, φορείς, που θέλουν να συμβάλλουν, θέλουν να συμμετέχουν, αλλά μέχρι σήμερα ίσως δεν ήξεραν το πως.

Πλέον ξέρουμε κι εμείς, αλλά κι εσείς ότι κάθε χρονιά στον προϋπολογισμό του Δήμου θα υπάρχει ένα κονδύλι για τις δικές ιδέες.

Φέτος ξεκινήσαμε με 200.000 ευρώ, του χρόνου το πόσο θα είναι μεγαλύτερο για να μπορέσει να “χωρέσει” τον πλούτο των ιδεών και των προτάσεων σας. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους γιατί πραγματικά είδα πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις”.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, που είχε και το συντονισμό της διαδικασίας υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή πιστεύει όχι προσχηματικά αλλά επί της ουσίας στην ιδέα του συμμετοχικού προϋπολογισμού.

“Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός αποτελεί για εμάς ένα εργαλείο προκειμένου να διεγείρουμε τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Πιστεύουμε πως όταν οι πολίτες έχουν ενεργό ρόλο στην τοπική διακυβέρνηση το παραγόμενο αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό για όλους.

Επίσης ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει και μια πρακτική αξία. Οι πολίτες ξέρουν καλύτερα από οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, της περιοχής που ζουν και εργάζονται κι έτσι είναι σίγουρο πως οι προτάσεις που καταθέτουν έχουν στο επίκεντρο την επίλυσή τους”, σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, πέραν της παρουσίασης των προτάσεων που κατατέθηκαν στον συμμετοχικό προϋπολογισμό αναδείχτηκαν και οι πολίτες οι οποίοι θα αποτελέσουν μέλη της επιτροπής που θα αναλάβει μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα να επιλέξει ποιες απ’ αυτές τις προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Δήμο.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments