Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Άνοιξε η ατζέντα σημαντικών θεμάτων του Δήμου Ιωαννιτών

Άνοιξε η ατζέντα σημαντικών θεμάτων του Δήμου Ιωαννιτών

GIANNENA (111)

 

 

Μια ατζέντα σημαντικών θεμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, ορισμένα  από τα οποία «λιμνάζουν» για χρόνια, άνοιξε η Δημοτική Αρχή, με τις συναντήσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας.

  1. Χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ για οδοποιία και αντιπλημμυρικά έργα

Έκτακτη χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ για οδοποιία και αντιπλημμυρικά έργα εξασφάλισε ο Δήμος Ιωαννιτών από το Υπουργείο Υποδομών.

Με 1.000.000 θα χρηματοδοτηθούν αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο και όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, δεν πρόκειται για τα χρήματα που αναμένει ο Δήμος από τη διαδικασία των αποζημιώσεων για τις καταστροφές του περσινού χειμώνα (και είναι μια αργή διαδικασία) αλλά «για επιπλέον χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε απευθείας από το Υπουργείο».

Επίσης επιπλέον χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ θα έρθει στο Δήμο για έργα αποκλειστικά ασφαλτοστρώσεων.

  1. Χρηματοδοτείται το σύνολο του έργου επέκτασης της αποχέτευσης

Τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του συνόλου του έργου της ΔΕΥΑΙ για να προχωρήσει το δίκτυο της αποχέτευσης σε ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Ιωαννιτών, εξασφάλισε ο Δήμος Ιωαννιτών, στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος κ. Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος κ. Μανταλόβας, με τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΕΡΑ κ. Μαμαλούκα.

Υπενθυμίζουμε πως το έργο έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση του στο νέο ΕΣΠΑ και η αρχική δέσμευση ήταν για ποσό 25.000.000 ευρώ. Με τον επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί το σύνολο του έργου με 35.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που θα ολοκληρώσει το δίκτυο αποχέτευσης σε περιοχές όπως Καρδαμίτσια, Εξοχή, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Νεοχωρόπουλο, Κάτω Μάρμαρα, Σταυράκι, Ολυμπιάδα και Σεισμόπληκτα κ.λ.π.

  1. Παραχώρηση Στρατιωτικών Φυλακών

Θετικό καταρχήν κλίμα συνάντησε η Δημοτική Αρχή στο Υπουργείο Οικονομικών όπου έθεσε το θέμα της παραχώρησης στο Δήμο Ιωαννιτών, της έκτασης των παλιών Στρατιωτικών Φυλακών.

«Πρόκειται για ένα κομμάτι του παραλίμνιου μετώπου που σήμερα είναι εγκαταλειμμένο. Το διεκδικούμε αποφασιστικά, ο Δήμος περιλαμβάνει την αξιοποίηση του στους σχεδιασμού του και είναι θετικό ότι πλέον δεν εμπλέκεται ο στρατός αλλά η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου», ανέφερε στην ενημέρωση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος.

  1. Στρατιωτικοί Φούρνοι- Στρατόπεδο Βελισσαρίου

Την παραχώρηση στο Δήμο Ιωαννιτών των παλιών στρατιωτικών φούρνων, συμφώνησε η Δημοτική Αρχή στη συνάντηση με το Διοικητή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, Υποστράτηγο Γ. Σταθιά.

Ο χώρος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης είχε παραχωρηθεί στην πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων προκειμένου να ανεγερθεί Νηπιαγωγείο.  Η σύμβαση παραχώρησης έληξε και ο Δήμος Ιωαννιτών ζήτησε από τον κ. Σταθιά, ο οποίος συμφώνησε να του παραχωρηθεί ο χώρος.

«Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν ολοκληρώσει την πρόταση για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ ενός σύγχρονου Νηπιαγωγείου και αναμένουμε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στην παραχώρηση».

Στη συνάντηση με τον Διοικητή του Ταμείου ο Δήμαρχος έθεσε και το θέμα του Στρατοπέδου Βελισσαρίου. «Ο Δήμος θέλει να διατηρήσει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του στρατοπέδου, το γνωρίζουμε ότι με τον στρατό οι διαδικασίες είναι δύσκολες, όμως σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουμε πως το στρατόπεδο ανήκει στην πόλη», όπως σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

  1. Χωροταξικά περιβαλλοντικά θέματα

Την Πολεοδομική Μελέτη Σεισμοπλήκτων, το Π.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας και το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, έθεσε ο Δήμαρχος στις συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος  και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη και με στελέχη του Υπουργείου.

Ακολούθησε –ως γνωστόν- η συνάντηση στα Γιάννενα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments