Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Άρχισαν σήμερα στα Γιάννινα οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Άρχισαν σήμερα στα Γιάννινα οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

19_863137239Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με ποικίλες εκδηλώσεις που άρχισαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Δυτέρα θα τιμηθεί στα Γιάννινα και στην Ανατολή η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ήδη από το πρωί στον χώρο έξω απο το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου,έχει στηθεί ένα ενδιαφέρον σκηνικό.Από τα μεγάφωνα ακούγονται Ποντιακά τραγούδια ,ενώ σε μεγάλα ταμπλό έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες από τα  εγκλήματα σε βάρος των Ποντίων, καταγράφονται αποφάσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας ,δημοσιεύονται μαρτυρίες ,και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία .Η πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου Σόνια Σιψίδου, μιλώντας στην εκπομπή”ό,τι πεις εσύ”(Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στην συναισθηματική πλευρά των εκδηλώσεων  αλλά και στην αξία διατήρησης της μνήμης της συγκεκριμένης Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τις εκδηλώσεις οργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών, την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, τον Μορφωτικό  Σύλλογο Μπάφρας, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολής και τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών- Σπουδαστών Ιωαννίνων.

Αύριο Σάββατο 20 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ανατολής θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη ενώ την επομένη,

Κυριακή 21Μαΐου  στις 10 το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία- Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ανατολή, θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων» και στις 11π.μ. θα γίνουν ομιλίες και χαιρετισμοί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ανατολής θα παρουσιάσουν την εργασία τους «Ανατολή Ιωαννίνων- Το ταξίδι της Φυγής και η Επανάσταση των Ποντίων και Μικρασιατών Κατοίκων»με υπεύθυνες καθηγήτριες την Νίκη Μποτωνάκη και την Αγνή Τσαπάρου.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα 22 Μαΐου με εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολής.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments