Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ελλάδα / Ένα δάκρυ για τη νύφη του Κομμένου, Αλεξάνδρα Gunter Baby Sommer και «Γάμος στο Κομμένο»

Ένα δάκρυ για τη νύφη του Κομμένου, Αλεξάνδρα Gunter Baby Sommer και «Γάμος στο Κομμένο»

6-11 κομμενο6-11 κομμενο 2η φωτο

 

 

Μια ξεχωριστή τιμή στο ολοκαύτωμα του Κομμένου και στη μνήμη της νύφης Αλεξάνδρας θα αποδοθεί το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου από τον κορυφαίο Γερμανό κρουστό Gunter Baby Sommer. Ο και επίτιμος δημότης Κομμένου Gunter Baby Sommer θα παρουσιάσει το έργο του «Γάμος στο Κομμένο» (Hochzeit in Kommeno), βασισμένο στο βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…». Η Αλεξάνδρα, κόρη του Θεόδωρου Μάλλιου, υπήρξε η τραγική νύφη του Κομμένου, την οποία εκτέλεσαν οι Γερμανοί στρατιώτες μαζί με το γαμπρό Θεοχάρη και άλλους 40 συγγενείς τους τα χαράματα της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943, όταν μετέτρεψαν το χωριό σε ολοκαύτωμα και δολοφόνησαν 317 κατοίκους του.

Το έργο παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο Mon Ami στη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα μουσικό δράμα, στο οποίο συνδυάζονται οι εκπληκτικοί ήχοι των κρουστών του Gunter και των πνευστών της Katharina Sommer με κείμενα του βιβλίου τα οποία ερμήνευσαν στη Βαϊμάρη οι ηθοποιοί Nantine Quittner και Lotti Karotti, σε μετάφραση από τα ελληνικά στα γερμανικά της Αρτινής φιλολόγου Κατερίνας Σχισμένου.

Ο Gunter Baby Sommer αναμένεται να είναι στην Άρτα την Τρίτη 3 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα θα ξεκινήσει συνεργασία και πρόβες με τις δύο Αρτινές ηθοποιούς Θεοδώρα Θεοχάρη και Μάγδα Σιώζου, οι οποίες θα αποδώσουν τα κείμενα του βιβλίου. Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στην Άρτα την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου το βράδυ στην αίθουσα Διώνη, υπό την αιγίδα του δήμου Νικολάου Σκουφά.

Ακολουθεί την επόμενη μέρα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, η παράσταση στα Γιάννενα φιλοξενούμενη στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Δημήτρης Χατζής». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

            Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο Αίγιο από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας και τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Ο «Γάμος στο Κομμένο» είναι το δεύτερο έργο που έχει συνθέσει ο Gunter Baby Sommer εμπνευσμένο από τη σφαγή του Κομμένου. Το πρώτο έργο του «Songs for Kommeno», το οποίο διατηρεί πάντα την επικαιρότητά του, παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη στο Κομμένο την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012. Και ακολούθησαν μετά δεκάδες παραστάσεις σε πολλές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Η τιμή στην Αλεξάνδρα και το Κομμένο αποτελεί ταυτόχρονα τιμή και για την πόλη της Άρτας, όπου για πρώτη φορά θα εμφανιστεί ο Gunter Baby Sommer. Εκτός του Κομμένου, στις εκδηλώσεις του οποίου έχει λάβει μέρος αρκετές φορές, ο Gunter Baby Sommer παρουσίασε το έργο του «Songs for Kommeno» στα Γιάννενα, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γερμανός κρουστός διατηρεί πολλές και μεγάλες φιλίες με Έλληνες συναδέλφους του και απλούς πολίτες. Ερχόμενος στο Κομμένο νιώθει πως βρίσκεται στο δικό του τόπο. Η ζεστασιά των ανθρώπων που τον περιβάλλουν είναι γι’ αυτόν μια μέγιστη χαρά και τιμή. Γι’ αυτό και δεν παραλείπει να τονίζει πως με τη μουσική του είναι ένας σημαντικός πρεσβευτής του Κομμένου και της ιστορίας του.

Ήδη κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση το βιβλίο «Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ…», το οποίο θα ταξιδέψει σε πολλές ελληνικές πόλεις, για να κάνει γνωστή τη ναζιστική κτηνωδία στο Κομμένο και να καταγγείλει τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Βέρμαχτ σε βάρος του άμαχου και ανυπεράσπιστου πληθυσμού της Ελλάδας. Ο ματωμένος γάμος της νύφης του Κομμένου, Αλεξάνδρας, αποκαλύπτει σε όλη της την έκταση τη «βία χωρίς όρια», που υπήρξε  το δόγμα του επίσημου γερμανικού στρατού. Το ολοκαύτωμα του Κομμένου αποτελεί την κορυφαία πράξη αυτού του δόγματος και δράματος. Πουθενά αλλού στον κόσμο αθώοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι κάθε φύλου και κάθε ηλικίας δε γνώρισαν τόση και τέτοια αγριότητα. Ο γάμος της Αλεξάνδρας και τα 36 βρέφη και νήπια αρκούν για να καταδείξουν τη βαρβαρότητα του γερμανικού στρατού. Που δεν επιτρέπεται σε κανέναν ούτε να την ξεχνά ούτε να τη συγχωρεί.

 

 

Δείτε Επίσης

Σ.Σούρλας-Η απόπειρα να αξιολογηθεί  η ψήφος  μεγάλης  ομάδας πολιτών  με ψυχιατρικούς όρους ,είναι μια,εγκληματικού τύπου, πρακτική

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—   Ποια είναι τα  αίτια, ποιες οι ερμηνείες  για  το φαινόμενο που ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments