Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Έντομο απειλεί την παραγωγή τομάτας στην Πρέβεζα

Έντομο απειλεί την παραγωγή τομάτας στην Πρέβεζα

τουτα

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί τομάτας στην Πρέβεζα από την εμφάνιση του εντόμουTuta absoluta που απειλεί με αφανισμό την παραγωγή .Σε σύσκεψη που έγινε  στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή από την Περιφέρεια Ηπείρου προς το Υ.Π.Α.ΠΕ.Ν. για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Tuta absoluta στην καλλιέργεια της τομάτας. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας
 την σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των συνεταιρισμών οπωροκηπευτικών της Πρέβεζας, και από την πλευρά της Υπηρεσίας ο Διευθυντής της Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας και υπηρεσιακοί παράγοντες. 
 Οι εκπρόσωποι των παραγωγών τόνισαν ότι  οι επιπτώσεις στην παραγωγή είναι πρωτοφανείς. Οι ζημιές είναι τεράστιες και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η καλλιέργεια της τομάτας στην Πρέβεζα οδηγείται σε αφανισμό. Έκαναν λόγο για παραγωγούς οι οποίοι σκέφτονται να μην καλλιεργήσουν καθόλου την επόμενη χρονιά ή να αλλάξουν καλλιέργεια. 
 Από την πλευρά τους τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Διευθυντής της Δ.Α.Ο.Κ. διαβεβαίωσαν τους παραγωγούς ότι η Υπηρεσία είναι στο πλευρό τους και είναι διατεθειμένη να τους βοηθήσει με όποιο τρόπο είναι δυνατόν, περιμένοντας από αυτούς συγκεκριμένες προτάσεις. 
 Από τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παραγωγών και των αρμόδιων υπαλλήλων της Περιφέρειας, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με την οποία θα ζητείται η λήψη μέτρων, σε τέσσερις βασικούς άξονες: 
 1. Εκσυγχρονισμός των θερμοκηπίων μέσα από μικρά σχέδια βελτίωσης, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί κυρίως η εντομοστεγανότητά τους με τοποθέτηση διχτυών, αλλά και ο σωστός εξαερισμός. 
 2. Επιδότηση της αγοράς και χρήσης ωφέλιμων εντόμων στην καλλιέργεια για την αντιμετώπιση της Tuta absoluta. Πρόκειται για τα έντομα Nesidiocoris και Macrolophus που αποδεδειγμένα μπορούν να ελέγξουν τους πληθυσμούς της Tuta και η διάθεσή τους γίνεται πλέον και εμπορικά. 
 3. Επιδότηση της αγοράς παγίδων για τη μαζική παγίδευση του εντόμου. Διερεύνηση επίσης της δυαντότητας για χρήση και άλλων δραστικών ουσιών στην καλλιέργεια, με σεβασμό πάντα στην ορθή χρήση τους για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του εντόμου στα εντομοκτόνα. 
 4. Να εξεταστεί από το Υπουργείο η δυνατότητα για ένταξη των παραγωγών σε ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με αυτά που εφαρμόστηκαν στα οπωροκηπευτικά το 2011 για το E. coli και το 2014-15 για το εμπάργκο της Ρωσίας. Στρατηγική αντιμετώπισης του εχθρού της τομάτας ”Τούτα”

Η υπηρεσία μας από την πρώτη στιγμή  που εντόπισε τον εχθρό της τομάτας Τούτα (Ιούνιος του 2009 με την πρώτη εμφάνιση στη χώρα μας) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εντόμου:

οι πολλές γενιές (10-12 το χρόνο) σε συνδυασμό με τις 2 καλλιέργειες τομάτας στο θερμοκήπιο δημιουργούν τεράστιους πληθυσμούς

ο πολλαπλασιασμός εκτός από την τομάτα και σε άλλα σολανώδη, καλλιεργούμενα (πατάτα, μελιτζάνα) και αυτοφυή (αγριοτοματιά, τάτουλας)

η ευκολία με την οποία αναπτύσσει ανθεκτικότητα τόσο στα παλιά εντομοκτόνα (οργανοφωσφορικά, πυρεθρίνες) όσο και στα καινούργια (διαμίδια κα.)

το καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο για την τομάτα και επιδεινώνει δραματικά τα καλλιεργητικά και οικονομικά δεδομένα της.

Για τη φετινή χρονιά οι ζημιές που προκάλεσε το έντομο είναι τεράστιες που συχνά υπερβαίνουν το 50% και χαρακτηρίζονται ολοκληρωτικές. Έτσι, δημιουργεί προβληματισμό στους παραγωγούς ακόμα και για το αν πρέπει να φυτέψουν φθινοπωρινή τομάτα.

Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών το έντομο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα μέτρο (ψεκασμοί με εντομοκτόνα) και η υπηρεσία μας προτείνει μια δέσμη μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν συνδυαστικά ώστε να διατηρηθεί η ζημιά σε αποδεκτά οικονομικά επίπεδα:

 

Επιβάλλεται το θάψιμο των υπολειμμάτων καλλιέργειας ή καλό σκέπασμα τους με πλαστικό – Να μην μένουν απροστάτευτες καλλιέργειες.

Αλλαγή καλλιέργειας- μετά από τομάτα να φυτεύεται άλλη καλλιέργεια. Εναλλακτικά μετά από τομάτα να γίνεται ηλιοαπολύμανση για 4-8 εβδομάδες.

Καθαρή αρχή με καθαρό θερμοκήπιο και υγιή πιστοποιημένα φυτάρια.

Προσεκτικό κλείσιμο ανοιγμάτων με εντομοστεγές δίχτυ (9×6/cm2) και προθάλαμο. Το δίχτυ συγκρατεί το έντομο αλλά μειώνει τον αερισμό κατά 30%.

Μαζική παγίδευση: παγίδες με φερομόνη, με φως, νερού-λαδιού, με κόλλα κα.

Εντομοκτόνα: η Τούτα εμφανίζει γρήγορα ανθεκτικότητα σε όλα τα γεωργικά φάρμακα, παλιά ή καινούργια. Καλή συνεργασία με τους υπεύθυνους των καταστημάτων για σωστό πρόγραμμα ψεκασμών.

Ωφέλιμα έντομα: προστασία των τοπικών πληθυσμών Νισιντιόκορις και Μακρόλοφος ή τεχνητή εξαπόλυσή τους. Να χρησιμοποιούνται εκλεκτικά εντομοκτόνα που έχουν μικρή ή καθόλου δράση στα ωφέλιμα έντομα. Αν το Νισιντιόκορις αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς να ελέγχεται με τα κατάλληλα σκευάσματα.

Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση των παραγωγών και των υπεύθυνων καταστημάτων για συνεργασία στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

 

Ε.Π.

Ο Α. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments