Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Έτος ορόσημο το 2018- Του Βασίλη Τσίρκα*

Έτος ορόσημο το 2018- Του Βασίλη Τσίρκα*

v.tsirkas3Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Σε άρθρο του για την ιστοσελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων, με τίτλο “Έτος ορόσημο το 2018” ,ο Βασίλης Τσίρκας Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

Έτος ορόσημο το 2018—

Το καλοκαίρι του 2018 η χώρα μας θα βγει από τα μνημόνια και από τη σκληρή επιτροπεία των προγραμμάτων προσαρμογής, αλλάζοντας σελίδα.

Το 2017 η ανεργία μειώθηκε αισθητά κατά έξι περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι βίωσαν εντός του έτους την αλλαγή του περάσματος από την ανεργία στην εργασία.

Το ταχύτατο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα, το εντυπωσιακό ράλι των 10ετών ομολόγων σε χαμηλό δεκαετίας και οι στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 που ξεπερνούν ακόμα και το συμφωνηθέν με τους πιστωτές πρωτογενές πλεόνασμα αποτελούν μερικά από τα τεκμήρια για την αλλαγή ρότας στην ελληνική οικονομία.

Όσοι δεν έχουν παρωπίδες βλέπουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «αισιοδοξία που επιστρέφει στην Ελλάδα» και για καθαρή έξοδο από το μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. Όλοι εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση και το σύνολο των συστημικών Μ.Μ.Ε., που ζουν στη δική τους πραγματικότητα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κυβέρνηση προχώρησε στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, διπλάσιο από το περσινό, σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Ταυτόχρονα δόθηκε έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης 400 ευρώ στους άνεργους νέους.

Σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολιών η παρούσα Κυβέρνηση αποτυπώνει το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής πόρων.

Με τη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση η Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει ένα σημαντικό πακέτο για τη στήριξη των οικογενειών, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά 260 εκατομμύρια ευρώ για τα οικογενειακά επιδόματα, διευρύνοντας τις εισοδηματικές κλίμακες για τους πλέον αδύναμους, ενώ εξίσου σημαντική είναι η αύξηση της δαπάνης για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών.

Με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα αποκατασταθεί η οικονομική και πολιτική κυριαρχία της χώρας και θα φανούν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Όσο υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, εμείς σίγουρα δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε.

Διαμορφώνουμε, όμως, ένα διαφορετικό περιβάλλον που επιτρέπει στον ελληνικό λαό να βλέπει με άλλο μάτι την προοπτική καλυτέρευσης της ζωής του. Το καλό κλίμα που υπάρχει στην οικονομία αρχίζει να περνάει τώρα και στην κοινωνία.

Αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει τη βούληση για βαθιές πολιτικές τομές και πετυχαίνει στόχους που αποβαίνουν σε όφελος της κοινωνίας.

Για εμάς παραμένει κύριος στόχος η αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και της απασχόλησης, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη φορολόγηση.

Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δίνουμε διαρκώς έναν πολύ μεγάλο αγώνα για να αμβλύνουμε τις συνέπειες, να δημιουργήσουμε όρους ανάκαμψης και να υποστηρίξουμε ανθρώπους που βρέθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικό περιθώριο. Να εξασφαλίσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη αισθητά σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Και έχουμε μπροστά μας δυο χρόνια για να εξασφαλίσουμε μια δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που θα έχει αποτελέσματα για τους πολλούς.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάλανε τη χώρα στα μνημόνια, εμείς είμαστε αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτός είναι ο εφιάλτης της αντιπολίτευσης: Ότι ο λαός κάλεσε την Αριστερά στα δύσκολα και η Αριστερά τα κατάφερε.

Το 2018 θα πρέπει να υλοποιηθούν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση του Προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων τόσο της συζήτησης για το χρέος όσο και της κατάλληλης προετοιμασίας για τον ασφαλή δανεισμό της χώρας από τις αγορές.

Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής περιόδου σε συνδυασμό με μια σειρά μεταρρυθμιστικών αλλαγών που θα ενισχύσουν το νέο υπόδειγμα της Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης, τη μείωση των ανισοτήτων και την αναδιανομή υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σε αυτή τη νέα εποχή που έρχεται μέσω της σταθερής ανάκαμψης της οικονομίας, τις αλυσιδωτές εξελίξεις που θα επέλθουν στο τέλος της μνημονιακής επιτροπείας αλλά και της εξόδου στις αγορές, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, στο παραγωγικό πρότυπο, στη λειτουργία του κράτους.

Για όλους αυτούς τους λόγους το 2018 δεν θα είναι ένας ακόμη χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής. Θα είναι ένα έτος ορόσημο για την απαλλαγή από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Το 2018 θα είναι η χρονιά που η χώρα θα περάσει στην απέναντι μεταμνημονιακή όχθη. Με σταθερά βήματα, με προσήλωση στις αξίες μας, με επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και με την κοινωνία στο πλευρό μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments