Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Ακούστε την εκπομπή «Μουσική Κερασιά» με το αφιέρωμα στη μουσικοχορευτική παράδοση της Αλμωπίας. Επιμέλεια – Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη

Ακούστε την εκπομπή «Μουσική Κερασιά» με το αφιέρωμα στη μουσικοχορευτική παράδοση της Αλμωπίας. Επιμέλεια – Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη

13254747_242067686150669_5968157233574918599_oΑπό: Εβίτα Θεοχάρη – Κάθε Κυριακή μεσημέρι, μία με δύο, ανταμώνουμε γύρω από τη «Μουσική Κερασιά», με δημοτικά τραγούδια και σκοπούς! Μας ακούτε από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων – 98,7 – και μέσω της ιστοσελίδας: www.dimotikoradiofono.gr. Την περασμένη Κυριακή, στις 22 Μαΐου, το θέμα της εκπομπής ήταν η μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής της Αλμωπίας!

«Η παραδοσιακή μουσική και ο χορός έχουν επιβιώσει, γιατί η αξία τους είναι διαχρονική και επειδή είναι εκείνα τα στοιχεία, που έχουν τη δύναμη να γονιμοποιούν το παρόν και να συνθέτουν το μέλλον, να διατηρούν την ιστορική συνέχεια και τα διακριτικά γνωρίσματα ενός λαού», γράφει σε ένα κείμενό του ο Δημήτρης Ιωάννου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου «Ακρίτες Αλμωπίας».

Η Αλμωπία ήταν μία από τις 17 επαρχίες του Μακεδονικού Βασιλείου με γεωγραφικά όρια ακριβώς ίδια με αυτά της σημερινής. Η περιοχή της αρχαίας Αλμωπίας αποτελεί σήμερα ομώνυμη επαρχία του νομού Πέλλας και περιλαμβάνει τον ενοποιημένο Δήμο Αλμωπίας με έδρα την Αριδαία. Η μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής αυτής παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ποικιλία, την πολυχρωμία και το πλήθος των χορών της! Ο δυναμισμός και ο ενθουσιασμός χαρακτηρίζουν έντονα τους χορούς της Αλμωπίας, γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα αγαπητούς σε όλη την Ελλάδα, όπως και εδώ στην Ήπειρό.

Η εκπομπή αυτή είναι στη διάθεσή σας και μπορείτε να την ακούσετε! 

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στέλνοντας  μήνυμα στη σελίδα της εκπομπής: Μουσική Κερασιά, στο Facebook. Αναζητήστε τη σελίδα γράφοντας στα ελληνικά το όνομα της εκπομπής! 

Για να μαθαίνετε όλα τα νέα της εκπομπής – αφιερώματα, συνεντεύξεις – , τα πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα – εκδηλώσεις, σεμινάρια, γλέντια – … για να διαβάζετε άρθρα λαογραφικού περιεχομένου και φυσικά… για να ακούτε πολύ Ελληνική Δημοτική Μουσική… κάντε Like τώρα στη σελίδα της εκπομπής!


Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments