Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Αλέξης Μητρόπουλος: «Κατώτατο μισθό χωρίς τριετίες και επιδόματα ζητούν οι δανειστές, μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%…»

Αλέξης Μητρόπουλος: «Κατώτατο μισθό χωρίς τριετίες και επιδόματα ζητούν οι δανειστές, μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%…»

elladΜιλώντας στο Δ/Ρ και τη Βίκυ Μιχέλη στην εκπομπή ΄΄ στα σημεία των καιρών΄΄ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος  εξηγεί τι ζητούν οι δανειστές και αναλύει την νομοθεσία πάνω στην οποία στηρίζεται η απαίτηση για κατώτατο μισθό χωρίς τριετίες και επιδόματα. Όπως αναφέρει με το δεύτερο μνημόνιο  είχε προβλεφθεί η σύγκλιση του ελληνικού κατώτατου μισθού με τους αντίστοιχους των χωρών της Κεντρικής και ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης («ρήτρα Βουλγαρίας»). Εκεί, μεταξύ των άλλων, αναφερόταν ότι «Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη)» και παρακάτω ότι «Αυτό θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών και θα του επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία, δηλαδή της διασφάλισης ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους».Σε υλοποίηση της ανωτέρω δευτερομνημονιακής διάταξης, ο ν. 4093/2012 (υποπαρ. ΙΑ.11, σελ. 5612) μείωσε τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα σε 586,8 € για τους εργατοϋπαλλήλους άνω των 25 ετών και σε 510,95 € για τους κάτω των 25 ετών. Με την ίδια διάταξη, που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, καταργήθηκαν οι τριετίες και όλες οι προσαυξήσεις. Η συγκεκριμένη διάταξη  ρητά αναφέρει ότι «Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας, καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνει στον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο» και ότι  «Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά την 14-2-2012».Σε υλοποίηση ρύθμισης αυτής είχε προβλεφθεί ειδικός μηχανισμός αναπροσαρμογής (εννοείται προς τα κάτω) του κατώτατου μισθού ετησίως και με έναρξη την 1-1-2017.

Ακούστε τη συνέντευξη

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments