Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Ανάδοχος για το έργο «αποκατάσταση Καθολικού Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσύνας»  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ανάδοχος για το έργο «αποκατάσταση Καθολικού Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσύνας»  

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑπό: Γιώργος Γκόντζος— Την ανάδειξη και διάσωση σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων θέτει στις βασικές της προτεραιότητες η Δημοτική Αρχή Ζίτσας. Έτσι, με γοργούς ρυθμούς  προχωρά τις διαδικασίες σε έργα που στόχο έχουν τη διάσωση και σύνδεση των θρησκευτικών μνημείων του Δήμου με το τουριστικό προϊόν της περιοχής δεδομένου ότι αποτελούν σημαντικά και κρίσιμα «εργαλεία» για την προσέλκυση επισκεπτών και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος Ζίτσας έχει συμπαραστάτες και αρωγούς τις Μητροπόλεις Ιωαννίνων και Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου & Πάργας και την Περιφέρεια Ηπείρου. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η αρχή έγινε με την ανάδειξη αναδόχου για το έργο «αποκατάσταση Καθολικού Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσύνας» συνολικού προϋπολογισμού 40.000ευρώ. Το έργο μετά από δημόσια Ανοιχτή Δημοπρασία ανατέθηκε στην εργοληπτική επιχείρηση «ΣταύρουΝ.- Γιαννακός Μ. Ο.Ε.».

Παράλληλα έχει ανατεθεί η εκπόνηση μελετών για άλλα δύο θρησκευτικά μνημεία . Πρόκειται για τον Ιερό ναό Αγίας Τριάδας Ροδοτοπίου και για την Ιερά Μονή Καλογραιών Ζίτσας.

«Εργαζόμαστε έχοντας ως κύριο μέλημά μας να αναδείξουμε την πολιτιστική ταυτότητα και φυσιογνωμία του Δήμου Ζίτσας» αναφέρει ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και εξηγεί : «Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη Μονή Ραϊδιώτισσας θεωρούμε πρωτίστως πως θα συμβάλλουν στη διάσωση  αυτού του τόσο σημαντικού Βυζαντινού μνημείου. Ταυτόχρονα όμως,  σε συνάρτηση και με τους άλλους ναούς της περιοχής, (Αγίου Δημητρίου, Παναγίας, Μεταμόρφωσης στην Κληματιά, Αγίου Γεωργίου στα Κούρεντα κ.α.) στους οποίους οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, φιλοδοξούμε πως θα δώσουν δυνατότητες ανάπτυξης σε όλο το Δήμο μας. Ειδικότερα, στις περιοχές που βρίσκονται στη λεκάνη του ποταμού Καλαμά, η οποία επιπλέον παρουσιάζει και μεγάλο οικολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Πιστεύουμε πως έτσι θέτουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού (Θρησκευτικός, αθλητικός, περιπατητικός κ.α.) που θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη που επιδιώκουμε».

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΡΑΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

Το έργο για την «αποκατάσταση Καθολικού Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσύνας» προβλέπει εργασίες για:

  • αντικατάσταση-ανακατασκευή της στέγης,
  • αποκατάσταση, καθαρισμό και συντήρηση των εξωτερικών τοιχοποιιών,
  • αντικατάσταση κουφωμάτων,
  • καθαρισμό και συντήρηση του μονοπατιού ,των τοιχοποιιών των διαζωμάτων και του περιβάλλοντος χώρου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Η Ιερά Μονή Ραϊδιώτισσας, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 473/12-12-62 ΤΒ).

Ονομάστηκε έτσι καθώς είναι χτισμένη πάνω σε «Ραϊδιά» σε απότομα βράχια δηλαδή στη δεξιά πλαγιά του Ζαλογγίτικου, που είναι παραπόταμος του Καλαμά .

Υπάρχουν πολλές εκδοχές που αφορούν το έτος κατασκευής της Μονής:

  • Σύμφωνα με μια χρονολογία που είναι γραμμένη με κεραμίδια στη Νότια εξωτερική πλευρά του καθολικού της και πάνω από το παλιό παράθυρο του καθολικού χτίστηκε το 1628
  • ενώ σύμφωνα με άλλη χρονολογία , γραμμένη σε πλάκα εντοιχισμένη στη Ν.Δ. γωνία του νάρθηκα ιδρύθηκε το 1631.

Πρόκειται για ένα μοναστηριακό συγκρότημα το οποίο αποτελείται από τον κυρίως Ναό, τον Πρόναο και συγκρότημα κελιών.

Το καθολικό είναι κτισμένο στο κοίλωμα ενός μεγάλου βράχου. Η αριστερή πλευρά του όπως εισερχόμαστε στο Ναό και η ανατολική όπου υπάρχει το Ιερό είναι λαξευμένες μέσα στο βράχο. Η Νότια πλευρά και μέρος της βορειοδυτικής στέγης είναι χτισμένη πάνω σε  ένα τοίχο με πέτρα της περιοχής.

Ο Πρόναος που έχει χτιστεί στην Νότια πλευρά του Ναού και σε επαφή με αυτόν, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ναού.

Τα κελιά είναι χτισμένα στο χείλος της δεξιάς πλαγιάς του Ζαλογγοπόταμου και επικοινωνούν με το Καθολικό μέσο μίας λίθινης σκάλας από 39 σκαλοπάτια.

Η προσπέλαση στο μοναστήρι γίνεται συνήθως, κατά τους χειμερινούς μήνες, από μονοπάτι, που ξεκινάει από το χωριό Βροσύνα και είναι χαραγμένο στη πλαγιά του βουνού. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γίνει διασχίζοντας τον Ζαλογγίτικο ποταμό όταν η στάθμη του νερού έχει κατέβει αρκετά.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments