Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων σχετικά με την τροπολογία του υπ. Υγείας -Δηλώσεις του δημάρχου Θωμά Μπέγκα

Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων σχετικά με την τροπολογία του υπ. Υγείας -Δηλώσεις του δημάρχου Θωμά Μπέγκα

mpegkasΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων σχετικά με την τροπολογία του υπ. Υγείας -Δηλώσεις του δημάρχου Θωμά Μπέγκα

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, εκφράζει την έντονη αντίθεση της με την τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή και συμπεριελήφθη στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι άλλες διατάξεις » του Υπουργείου Υγείας.

Η τροπολογία προβλέπει πως  οι ΟΤΑ και τα Νομικά τους Πρόσωπα «..δύναται να επιχορηγούν μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των Δημοσίων Νοσοκομείων των εποπτευομένων και επιχορηγούμενων από το Υπουργείο Υγείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των Δημόσιων Μονάδων Ψυχικής Υγείας, των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των εποπτευομένων και επιχορηγούμενων Νοσοκομείων από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων».

Όπως διατυπώνεται στην τροπολογία «οι επιχορηγήσεις αφορούν την κάλυψη άμεσων και απαραίτητων αναγκών για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και ιδίως ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, τεχνικά έργα και επισκευές, ενεργειακές ανάγκες – καύσιμα».

 Η δήλωση του Δημάρχου

 Όπως τονίζει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, «διαφωνούμε με την τροπολογία και ζητούμε την απόσυρση της. Με τις διαρκείς περικοπές πόρων στα χρόνια της κρίσης, με την υπερφορολόγηση που υφίστανται οι ΟΤΑ και τα αιφνιδιαστικά κάθε χρόνο «χαράτσια», οι προϋπολογισμοί των Δήμων δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις δικές τους πιεστικές ανάγκες.

Με την εν λόγω τροπολογία, ναι μεν η επιχορήγηση των μονάδων υγείας από τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική, όμως στην πράξη θα καταστεί σε πολλές περιπτώσεις «υποχρεωτική»,  καθώς η κεντρική εξουσία μεταφέρει άλλο ένα «συνειδησιακό» βάρος στην αυτοδιοίκηση, που μετατρέπεται σε οικονομικό».

Όπως εξηγεί ο κ. Μπέγκας, αυτό ήδη έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις έως σήμερα, με την κεντρική εξουσία να μεταφέρει το βάρος των ευθυνών της στην Αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα ο Δήμος Ιωαννιτών, κλήθηκε με τις κοινωνικές του δομές να σηκώσει το βάρος της κρίσης και το έπραξε, ακόμα και πέραν των ορίων των αρμοδιοτήτων του. Κλήθηκε να συνδράμει στη λειτουργία αθλητικών δομών που δεν ήταν στη δικαιοδοσία του (προσέφερε για παράδειγμα σε αρκετές περιπτώσεις πετρέλαιο για το κολυμβητήριο, όταν στο παρελθόν κινδύνευσε με λουκέτο από έλλειψη θέρμανσης). Κλήθηκε με ελλιπές προσωπικό και πόρους να προσφέρει υπηρεσίες σε όλο το νομό (Πολεοδομία – Κοινωνική Υπηρεσία).

«Με την υποχρηματοδότηση και την οριακή λειτουργία πολλών μονάδων υγείας, δεν είναι καθόλου απίθανο να προστρέξουν αυτές στην Αυτοδιοίκηση κι είναι βέβαιο ότι ο εκάστοτε Δήμος θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση συνειδησιακά, εάν τεθεί θέμα λειτουργίας μιας μονάδας υγείας – δηλαδή θέμα διασφάλισης της υγείας των δημοτών του-, όταν την ίδια ώρα οι πόροι που διαθέτουν πλέον οι Δήμοι, μετά βίας εξασφαλίζουν την επιβίωση τους», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ο κ. Μπέγκας τονίζει επίσης ότι «τέτοιου είδους αποφάσεις ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, δεν μπορεί να λαμβάνονται με προχειρότητα, ούτε να αποτελούν προϊόν αιφνιδιασμού, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος κυβέρνησης –Αυτοδιοίκησης».

Καταλήγει, δε, σημειώνοντας ότι ουδέποτε η Αυτοδιοίκηση αρνήθηκε ευθύνες και αρμοδιότητες, αλλά όταν αυτές δεν συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους (όπως κατά κανόνα συμβαίνει διαχρονικά), τότε τα προβλήματα διογκώνονται αντί να επιλύονται.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments