Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ανακοίνωση της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων

Ανακοίνωση της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων

imagesΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Η ανακοίνωση της ΔΡΑΣΥ για την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων για τον απολογισμό:

Πραγματοποιήθηκε η «ειδική» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. Η ΔΡΑΣΥ είχε προτείνει η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, η σε περίπτωση μαζικής λαϊκής συμμετοχής στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του δήμου. Έχοντας πλήρη επίγνωση της σκηνοθετημένης παράστασης που ετοίμαζε η δημοτική αρχή, παρευρεθήκαμε αφενός για να την καταγγείλουμε, και αφετέρου για να αξιοποιήσουμε το βήμα προκειμένου να αποκαλύψουμε στο Γιαννιώτικο λαό το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής της δημοτικής αρχής. Η ισχνότατη συμμετοχή και η ουσιαστική απαγόρευση στους συμπολίτες μας να τοποθετηθούν, με την απίστευτη αιτιολογία ότι έπεται ποδοσφαιρικός αγώνας, δίνει τον τόνο της παρωδίας που πραγματοποιήθηκε αλλά και το μέγεθος της προσβολής που διαπράχτηκε απέναντι στη νοημοσύνη του Γιαννιώτικου λαού από τη δημοτική αρχή!

Ακολουθεί η εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της ΔΡΑΣΥ,Στέφανου Σκοπούλη

Αγαπητοί συμπολίτες,

Κρίσιμα ερωτηματικά για αναγκαία  πολιτικά συμπεράσματα.

 Κληθήκατε στη σημερινή ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ για να ενημερωθείτε και να εκφράσετε άποψη περί των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

Είναι βέβαιο πως η δική σας κρίση έχει ήδη διαμορφωθεί και αποτελεί το απόσταγμα της πολύτιμης προσωπικής σας εμπειρίας από το σχεδόν 5χρονο πολιτικό της έργο.

Η ζοφερή σύγχρονη πραγματικότητα επιβάλλει, τα κριτήρια αξιολόγησης του πολιτικού έργου κάθε τοπικής αρχής να εστιάσουν στην στάση που αυτή τηρεί απέναντι στην πρωτόγνωρη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Αμείλικτα τίθενται  τα ερωτήματα που επιζητούν καθαρές απαντήσεις.

Με ποιους συντάχτηκε η δημοτική αρχή σε αυτόν τον αδυσώπητο ταξικό πόλεμο που με σφοδρότητα διεξάγεται όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας; Με τον πολύπαθο λαό και τις σύγχρονες ανάγκες του η  με τους εγχώριους και ξένους δυνάστες του;

Υπήρξε η πολιτική της βάλσαμο  για τον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό η το όχημα για να εξειδικευτεί και εφαρμοστεί στο δήμο μας ο κοινωνικός μεσαίωνας που επέβαλλαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις η ΕΕ και το ΔΝΤ;

Όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στο διεθνή και ντόπιο αυτόν συρφετό που βάλθηκε να ξεριζώσει κάθε κατάκτηση και δικαίωμα του λαού μας, η περιορίστηκε στο θλιβερό ρόλο  του υποτακτικού γραφειοκράτη διαχειριστή;

Είχε την τόλμη να αντιπαρατεθεί στα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή μας η τα υπηρέτησε με αρνητικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον;

Δυστυχώς ο δήμος μας δεν είχε την τύχη να εκπροσωπηθεί από μια δημοτική αρχή αντάξια των λαϊκών προσδοκιών και των κρίσιμων περιστάσεων! Τούτη η δημοτική αρχή επέλεξε συνειδητά το δρόμο των προκατόχων της,  του συμβιβασμού με την κεφαλαιοκρατική πολιτική και της απαξίωσης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Εκείνον που μετατρέπει τους ΟΤΑ σε ανώνυμες εταιρείες για να ιδιωτικοποιούν δημόσια περιουσία υποδομές και υπηρεσίες, να απολύουν εργαζόμενους, να λειτουργούν στη βάση της ανταποδοτικότητας χωρίς κρατικούς πόρους ώστε να φορολεηλατούν τη λαϊκή οικογένεια αλλά και να απαλλάσσουν σκανδαλωδώς το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, να συντάσσουν αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς σύμφωνα με τις άνωθεν υποδείξεις, να βαφτίζουν ως τεχνικά προγράμματα συρραφή αποσπασματικών έργων υπαγορευμένα συνήθως από μικροπολιτική λογική και σκοπιμότητες, να αναγάγουν την προσβλητική για τον εργαζόμενο λαό φιλανθρωπία σε υποκατάστατο της οφειλόμενης κρατικής κοινωνικής πολιτικής, να αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό ως εμπόρευμα, να βιάζουν και να κερδοσκοπούν σε βάρος του περιβάλλοντος.

 

Και οι αποδείξεις…

 

Αναρίθμητα τα παραδείγματα και ατράνταχτες οι αποδείξεις!

  • Ο δήμος μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων στη βαριά φορολογία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όπου το φάσμα της φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας, της παιδικής εξάντλησης, της απαξίωσης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και της εξαθλίωσης εξαπλώνεται με επικίνδυνους ρυθμούς.
  • Την ίδια στιγμή ασκεί προνομιακή φορολογική πολιτική υπέρ του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου, του οποίου η κερδοφορία καλά κρατεί σε περίοδο κρίσης.
  • Το νερό από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε πανάκριβο χαράτσι για τη λαϊκή οικογένεια, και σε πηγή πλούτου για τις εταιρείες εμφιάλωσης και εμπορίας που αντλούν ανεξέλεγκτες ποσότητες με εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα.
  • Η ΔΕΥΑΙ, αποδυναμωμένη από επιστημονικό και εργατικό προσωπικό, αποτελεί το όχημα για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, δε διαθέτει μηχανισμό προληπτικής συντήρησης του δικτύου της με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο, στερείται ακόμη και ενός υποτυπώδους σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
  • Η αντισεισμική προστασία του πληθυσμού είναι ανύπαρκτη και ως όρος ακόμα για το δήμο μας, ενώ ελλοχεύουν οι κίνδυνοι από πλημμύρες πυρκαγιές και κατολισθητικά φαινόμενα καθώς καμία ουσιαστική  επιστημονικά και τεχνικά τεκμηριωμένη παρέμβαση  δεν υλοποιείται για να τους αποτρέψουν.
  • Τα σοβαρά προβλήματα στις σχολικές μονάδες και η έλλειψη φοιτητικής στέγης αντανακλούν την πολιτική της κυβερνητικής απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, και αποκαλύπτουν το μέγεθος της ευθύνες της δημοτικής αρχής που την εφαρμόζει.
  • Η διαχείριση των αποβλήτων ενταγμένη στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων καρκινοβατεί από έλλειψη προσωπικού μέσων και πολιτικής βούλησης για ορθολογική αντιμετώπιση με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις και ανάγκες.
  • Η κυκλοφοριακή αντίληψη της δημοτικής αρχής είναι έξω από την σύγχρονη αναγκαιότητα για ενθάρρυνση της χρήσης ασφαλών και φτηνών μαζικών μέσων μεταφοράς, καθώς και εναλλακτικών φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσων μετακίνησης.
  • Η νεολαία του δήμου μας εγκαταλειμμένη και απροστάτευτη από τον σύγχρονο όλεθρο των ναρκωτικών, στερείται ελεύθερων χώρων και μέσων για να ξεδιπλώσει τις δημιουργικές της δυνατότητες, μέσα από πολιτισμικές και αθλητικές ερασιτεχνικές δραστηριότητες.
  • Το επιχειρηματικό κεφάλαιο έχει αλώσει και τον τελευταίο ελεύθερο χώρο στο κέντρο της πόλης μας, αυτόν της Όασης, ενώ καταστρατηγεί προκλητικά την πολεοδομική νομοθεσία όπως συμβαίνει με το Γκραντ Σεράι.
  • Οι μηχανισμοί ελέγχου της τήρησης των όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων στα όρια του δήμου είναι ανύπαρκτοι με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει ήδη λάβει ανησυχητικές διαστάσεις χωρίς η δημοτική αρχή να παίρνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αποτροπή του.
  • Το πολύπαθο σώμα της λίμνης εξακολουθεί να βιάζεται από τα πολυποίκιλα συμφέροντα που την περιορίζουν την ρυπαίνουν και κερδοσκοπούν σε βάρος της. Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της δημοτικής αρχής σε αυτό το παράνομο αλισβερίσι, με τη δημιουργία πίστας θαλάσσιου σκι στο ευαίσθητο οικοσύστημά της, την έγκριση δημιουργίας λιμανιού για ελλιμενισμό μεγάλων ιδιωτικών καραβιών, την ανοχή της στην παράνομη, όπως και το ΣΕ έκρινε, λειτουργία του ΚΤΕΛ στα όρια προστασία της,  την έλλειψη κοντολογίς εκ μέρους της πολιτικής βούλησης να κατοχυρώσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Την ίδια υποβάθμιση υφίστανται και τα λιμναία οικοσυστήματα του Καλαμά του Αράχθου και του Λούρου με σημαντικές εστίες ρύπανσης το αποχετευτικό του δήμου και ο ΧΥΤΑ Ελληνικού.
  • Η συμμετοχή της δημοτικής αρχής στην παράνομη διοίκηση και διαχείριση των Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων αποτελεί ένα ακόμη πρόσθετο στοιχείο για τις πολιτικές της επιλογές, τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και την αντίληψή της για τη νομιμότητα την οποία επαίρεται ότι υπερασπίζεται.
  • Τη νομιμότητα που ερμηνεύει κατά το δοκούν, όπως συμβαίνει και με την περίπτωση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου, για την οποία δεν έχει το σθένος να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να απολογηθεί στη Γιαννιώτικη κοινωνία για το κόστος που της επιμέρισε από τον πλημμελή έλεγχο στη διάρκεια της θητείας της.

 

γιατί  πολιτισμός και καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν μπορεί να συνυπάρξουν, 

 

 

Η δημοτική αρχή του δήμου μας επιδίδεται τελευταία, μέσω της εκστρατείας ανάληψης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας για την πόλη μας, σε μια  συστηματική και ενορχηστρωμένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε. Ματαιοπονεί όμως καθώς η βαρβαρότητα της πολιτικής που υπηρετεί αντιστρατεύεται κάθετα τη βαθιά ανθρώπινη έννοια και φύση του πολιτισμού, αυτή που προϋποθέτει κοινωνική δικαιοσύνη, καταξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η έννοια του πολιτισμού τους, βαθιά αντιδραστική, υπαγορευμένη από τις αντιλήψεις και τα ταξικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης, αποκαλύφτηκε πλήρως στους ολυμπιακούς αγώνες και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, ταυτίστηκε απόλυτα με την κερδοσκοπία των χορηγών, των εμπόρων της τέχνης, του μεγάλου κατασκευαστικού και τουριστικού κεφαλαίου.

Στην παράσταση, πρόκληση για το λαό που σκληρά δοκιμάζεται, συμμετέχουν και οι άλλες παρατάξεις του ΔΣ πλην της ΔΡΑΣΥ και της Λαϊκής Ενότητας.

Αυτή η δημοτική αρχή δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει το πραγματικό κοινωνικό νόημα στην έννοια πολιτισμός, δεν πιστεύει και δεν την ενδιαφέρει ο πηγαίος λαϊκός πολιτισμός, η αυθεντική λαϊκή δημιουργία. Αλλιώς θα τον είχε ήδη στηρίξει!

Γιατί λοιπόν θα πρέπει ο κάθε καλοπροαίρετος συμπολίτης μας να ενδώσει στον ωμό εκβιασμό για συναίνεση με τις στρεβλές, σύγχρονες δήθεν, περί πολιτισμού αντιλήψεις, που έντεχνα καλλιεργούνται; Γιατί θα πρέπει να αποσυνδέσει την έννοια πολιτισμός από την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε; Γιατί να ενστερνιστεί την εκδοχή ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπικής επιχείρησης, και ότι από την αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι;

 

Αγαπητοί συμπολίτες

 

Η σημερινή εκδήλωση,  καμία σχέση δεν έχει με διαδικασία λαϊκής συμμετοχής ελέγχου και παρέμβασης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν το επιθυμούν οι αρχιτέκτονες του Καλλικρατικού κατασκευάσματος, φυσικά ούτε το επιδίωξε ποτέ η δημοτική αρχή, αλλά δυστυχώς ούτε και η σημερινή σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου το ευνοεί.

Μόνο η δυναμική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να την επιβάλλει! Το έδειξε η εμπειρία από τα θετικά αποτελέσματα των αγωνιστικών  κινητοποιήσεων των κατοίκων των Μαρμάρων και των εργαζομένων στην Ανακύκλωση Α.Ε.

Όμως το δείχνει και το παράδειγμα των ελάχιστων εκείνων αγωνιστικών δήμων ανά τη χώρα όπου, σε συνθήκες διωγμού από τη λεγόμενη αστική νομιμότητα, τα δημοτικά τους συμβούλια ορθώνουν ανάστημα αναγορεύοντας τη λαϊκή συμμετοχή και δύναμη σε όπλο ρήξης με τις κεντρικές αντιδραστικές πολιτικές, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία που διανύουμε, όσο και αν ο εσωτερικός και διεθνής συσχετισμός είναι συντριπτικός σε βάρος του λαού μας, υπάρχει ελπίδα. Αυτή στηρίζεται στην ομορφιά του οργανωμένου αγώνα και της λαϊκής αλληλεγγύης.  Τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει έναν λαό αποφασισμένο να παλέψει για το δίκιο του, για την πραγματική του απελευθέρωση!

 

Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση.               ΔΡΑΣΥ.

Δεκέμβρης 2015

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments