Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Ανοιχτή Επιστολή στον πρωθυπουργό για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων απευθύνουν όλες οι αρχές και οι φορείς της περιοχής

Ανοιχτή Επιστολή στον πρωθυπουργό για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων απευθύνουν όλες οι αρχές και οι φορείς της περιοχής

AERODROMIOΑπό:Γιώργος  Γκόντζος–Ένα σύγχρονο και με πτητική αξιοπιστία αεροδρόμιο, διεκδικούν για τα Γιάννενα όλες οι αρχές και οι φορείς της περιοχής, που συνυπογράφουν Ανοιχτή Επιστολή την οποία απηύθυναν στον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση,  «για να επιτευχθεί το αυτονόητο»,  όπως τονίζουν στην επιστολή τους: «να προχωρήσουν άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα  από την πλευρά της ΥΠΑ, όλες οι ενέργειες που αφορούν στην εκπόνηση διαδικασιών προσέγγισης στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και στην τοποθέτηση του κατάλληλου συστήματος προσέγγισης και προσγείωσης (GBAS)».

Αδυνατώντας να υπερβούν «τον διαχρονικό εμπαιγμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας», όπως τονίζουν, όλοι οι φορείς της περιοχής συναποφάσισαν – σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Ιωαννιτών – να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αρχής γενομένης από την ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό.

Την επιστολή συνυπογράφουν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού (Β. Τζουμέρκων – Δωδώνης – Ζαγορίου – Ζίτσας – Κόνιτσας – Μετσόβου – Πωγωνίου), ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι Πρόεδροι όλων των Επιμελητηρίων (Οικονομικού, Τεχνικού, Επαγγελματοβιοτεχνικού, Γεωτεχνικού) και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

«Επενδύοντας δυναμικά στην ανάπτυξη του τουρισμού -και για πρώτη φορά συντονισμένα βάση συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου όλοι οι φορείς μαζί –   θεωρούμε κομβικής σημασίας την αναβάθμιση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο και με πτητική αξιοπιστία Αεροδρόμιο, το οποίο θα εξυπηρετεί συνολικά τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής μας και κυρίως τη στρατηγική προώθησης του τουριστικού προϊόντος», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Στην επιστολή τους εξηγούν πως σε καιρούς πολύ δύσκολους, το Ελληνικό κράτος ολοκληρώνει μια επένδυση περίπου 22 εκατ.  ευρώ – και μάλιστα από τους δυσεύρετους εθνικούς πόρους – για το έργο εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου Ιωαννίνων. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα  για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν είναι οι εγκαταστάσεις, αλλά η αναξιοπιστία στον προγραμματισμό των πτήσεων, με τις μόνιμες ακυρώσεις λόγω καιρικών συνθηκών. Έτσι η ολοκλήρωση των επίγειων υποδομών, σε καμία περίπτωση δεν ολοκληρώνει το σχεδιασμό για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

«Υπερβαίνει κάθε λογική η σκέψη ότι το Ελληνικό Δημόσιο δαπανά  περίπου 22 εκατ. ευρώ για ένα Αεροδρόμιο το οποίο απαξιώνεται, όσο δεν εξασφαλίζουμε την πτητική του αξιοπιστία με την τοποθέτηση του κατάλληλου συστήματος προσέγγισης. Όταν μάλιστα το κόστος αυτού, είναι πολλαπλάσια μικρότερο των χρημάτων που ήδη έχουν δαπανηθεί για τις υποδομές του αεροδρομίου», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό όλες οι αρχές και οι φορείς των Ιωαννίνων.

Με τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλουν η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι επαγγελματικοί φορείς, είναι γεγονός πως ο Νομός Ιωαννίνων αποτελεί έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό, με την τουριστική κίνηση να αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και μεγάλοι tour operators από το εξωτερικό, έχουν εκδηλώσει εγγράφως προς το Δήμο Ιωαννιτών και την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, το ενδιαφέρον τους να συμπεριλάβουν το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων στους προορισμούς τους, όμως  συναρτούν  τις τελικές τους αποφάσεις από την αντιμετώπιση του προβλήματος των συχνών ακυρώσεων πτήσεων.

Κι ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, εξασφάλισε στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία τους απαραίτητους εθνικούς πόρους για την ολοκλήρωση του έργου των αναβάθμισης των υποδομών του Αεροδρομίου, το οποίο «καρκινοβατεί» εδώ και χρόνια και μάλιστα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υποστηρίζει την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών προσέγγισης αεροσκαφών στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, είναι αδιανόητο τα «εμπόδια» σε αυτό το σχεδιασμό να τίθενται από την ΥΠΑ, όπως τονίζουν σύσσωμοι οι φορείς της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι την επιστολή στον πρωθυπουργό συνοδεύει ενημερωτικό σημείωμα, όπου παρατίθενται συνοπτικά και με χρονική αλληλουχία, όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει από τη σημερινή Δημοτική Αρχή  του Δήμου Ιωαννιτών για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων από το φθινόπωρο του 2014 έως σήμερα. Από την απαρίθμηση των γεγονότων αναδεικνύεται η παρελκυστική τακτική της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Η Διοίκηση της ΥΠΑ, όταν αναγκάζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, συμμετέχει σε συσκέψεις και αναλαμβάνει προφορικές δεσμεύσεις για παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την πτητική αξιοπιστία του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, δεσμεύσεις που στη συνέχεια δεν υλοποιεί. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή Διοίκηση της ΥΠΑ, απαξιώνει συστηματικά να απαντήσει στις αλλεπάλληλες επιστολές που έχει απευθύνει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, επιστολές που στοχεύουν στην έγγραφη επικύρωση των προφορικών συζητήσεων.

«Έχοντας απογοητευθεί από τη διαχρονική αδιαφορία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μια αδιαφορία που φθάνει στα όρια του εμπαιγμού απέναντι στους φορείς και την κοινωνία της περιοχής μας …

… έχοντας οργιστεί από τις συνεχείς παλινωδίες και από το γεγονός ότι δεν γίνεται αντιληπτό από την ΥΠΑ πως, εάν η αναβάθμιση των υποδομών του Αεροδρομίου δεν συνοδευτεί από την εξασφάλιση της πτητικής του αξιοπιστίας, τότε  στην ουσία κατασπαταλούμε πόρους σε μια επένδυση που θα καταστεί ανενεργή αμέσως μόλις ολοκληρωθεί …

… όλοι οι φορείς της περιοχής μας συναντηθήκαμε, συζητήσαμε και συναποφασίσουμε να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες και συντονισμένη δράση για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων», αναφέρουν στην επιστολή τους οι αρχές και οι φορείς των Ιωαννίνων και καταλήγουν ζητώντας την προσωπική παρέμβαση και το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, καθώς και τον ορισμό συνάντησης μαζί του για να συζητηθεί αυτό το θέμα που το θεωρούν μείζον για τον τόπο τους.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments