Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα ”Χειμαδιά”

Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα ”Χειμαδιά”

SARAΟ Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Πρεβέζης με τη συνδρομή του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας διοργανώνουν για 8η διαδοχική χρονιά το ετήσιο θερινό αντάμωμα στα “Χειμαδιά”. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όλοι οι Σαρακατσαναίοι και φίλοι των Σαρακατσαναίων θα ανταμώσουν στη Στάνη, στα Φλάμπουρα Πρέβεζας, στις 21 και 22 Αυγούστου 2015 για να δουν και να γνωρίσουν όψεις της Σαρακατσάνικης ζωής και παράδοσης. Κατά τη διάρκεια του διήμερου ανταμώματος θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης και το φιλοξενούμενο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει τη φετινή χρονιά στην τέχνη των Σαρακατσαναίων, όπως αυτή αποτυπώνεται στα υφαντά και τα κεντίδια που απαρτίζουν την προίκα της νύφης αλλά και στις εκφάνσεις της…
καθημερινής ζωής. Το ίδιο πνεύμα διακόσμου, τα ίδια περίπου μοτίβα που βάζουν στα υφαντά, τα ίδια συνηθίζουν να βάζουν και στα πλεχτά, στα κεντήματα, στα ξυλόγλυπτα και ακόμη και στα στολίδια της κουλούρας.Την τιμητική τους θα έχουν και οι μικροί μας φίλοι και φίλες, οι οποίοι θα γνωρίσουν από κοντά την τέχνη των Σαρακατσαναίων, τα σχέδια που κυριαρχούν και θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να πάρουν μαζί τους το δικό τους «έργο τέχνης».

Και τα δυο βράδια στις 9:30 -10:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα σαρακατσάνικα κεντίδια» από τις αρχαιολόγους – μουσειολόγους Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Πεταρούδα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Με ιδιαίτερη χαρά και εκτίμηση φιλοξενούμε στην είσοδο του χώρου την έκθεση φωτογραφίας της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, ενώ μέσα από την τελευταία έκδοση της αδελφότητας με τίτλο «ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Τα γενεαλογικά δέντρα», η οποία θα είναι διαθέσιμη για το κοινό, όλοι οι Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου θα μάθουμε από πού κρατάει η σκούφια μας!Και οι δυο βραδιές θα συνοδεύονται από αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι, πλούσιο φαγητό και ποτό. Την Παρασκευή την ορχήστρα θα πλαισιώνουν οι Νίκος Γιαννακός και Κώστας Γαρέφης με τον Γιώργο Τσουμάνη στο κλαρίνο, ενώ το Σάββατο θα μας κρατήσουν συντροφιά ο Σταύρος Μπόνιας, η Κατερίνα Λιάκου-Μπόνια και ο Θόδωρος Ράπτης με τον Κώστα Τζελέπη στο κλαρίνο…
Ώρα έναρξης εκδηλώσεων 9:30 μ.μ..

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments