Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Αντώνης Μπέζας : «Πολιτικός τυχοδιωκτισμός οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη για τα ασθενοφόρα ενώ η Κυβέρνηση εκτίθεται καθημερινά με τις φιέστες και τις κορδέλες».

Αντώνης Μπέζας : «Πολιτικός τυχοδιωκτισμός οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη για τα ασθενοφόρα ενώ η Κυβέρνηση εκτίθεται καθημερινά με τις φιέστες και τις κορδέλες».

greek_flagΜιλώντας στο Δ/Ρ και τη Βίκυ Μιχέλη στην εκπομπή ‘’Στα σημεία των καιρών’’ ο Αντώνης Μπέζας απάντησε σε σκληρό τόνο στις  καταγγελίες  του Υφυπουργού Υγείας για μίζες στην αγορά ασθενοφόρων, ξεκαθαρίζοντας πως τα ασθενοφόρα δεν έχουν… χρώματα και δεν ανήκουν σε κόμματα και έδωσε στοιχεία για το σπάσιμο του διαγωνισμού, ενώ σχολίασε και την πορεία του Ε65 υποστηρίζοντας πως τέτοια έργα δεν γίνονται καθημερινά και γι΄αυτό παρεμβάσεις σαν κι εκείνη του Σταύρου Καλογιάννη πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψη από τους υπευθύνους.«Είναι θετικό το γεγονός ότι ήλθαν  νέα ασθενοφόρα στην Ήπειρο. Τα ασθενοφόρα δεν έχουν χρώμα, δεν ανήκουν στου υπουργούς ή τις κυβερνήσεις αλλά στους πολίτες και αγοράστηκαν με  δημόσιους πόρους.  Ο στόλος του ΕΚΑΒ χρειάζεται όντως ανανέωση και η προμήθεια αυτών των ασθενοφόρων βοηθάει σημαντικά την αποστολή του.

Η κυβέρνηση όμως έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα   με  τα εγκαίνια παρωδία, στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, στο αεροδρόμιο της Πάρου και στα ασθενοφόρα της Ηπείρου, που προσπαθεί να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά με τις ατάκες του περιβόητου κ. Πολάκη για «μίζες και άλλα παρόμοια». Πρόκειται για ένα παραλήρημα  λαϊκισμού αίσχιστου είδους και για πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

Όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν  αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι αλλά για  να καλύψουν την ανεπάρκειά τους, επιρρίπτουν τις ευθύνες στους προηγούμενους ισχυριζόμενοι ότι εμείς  διαλύσαμε το κοινωνικό κράτος. Παράλληλα προσπαθούν να προκαλέσουν εντυπώσεις με αστήρικτες και αβάσιμες καταγγελίες.

Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς σε  δύσκολες  εποχές για τη χώρα και σε  αντίξοες δημοσιονομικές συνθήκες, κρατήσαμε τον τομέα της υγείας όρθιο και προωθήσαμε πρωτόγνωρες  μεταρρυθμίσεις. Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι  η κυβέρνηση, προκαλεί  και δεν λύνει προβλήματα στον χώρο της υγείας  και το μάρμαρο, όπως είναι φυσικό, το πληρώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διενεργήθηκε με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη οικονομική προσφορά, όταν είχα την ευθύνη του ΕΚΑΒ,  στις 25/7/2013 και αφορούσε την προμήθεια 167 νέων ασθενοφόρων και 19 κινητών μονάδων με συνολικό προϋπολογισμό 13.590.000 ευρώ και με πόρους από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2007-2013.

Το σπάσιμο του διαγωνισμού σε δύο ομάδες ασθενοφόρων, δεν έγινε επειδή «τα έσπασαν μεταξύ τους για τις μίζες» όπως ισχυρίστηκε ο κ. Πολάκης αλλά γιατί  στις 26/3/2014, μετά από προσφυγή των εταιρειών που συμμετείχαν,  εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που καθόριζαν ότι στους διαγωνισμούς κάποιων Περιφερειών δικαιούνται να συμμετέχουν ορισμένες εταιρείες και στους διαγωνισμούς άλλων Περιφερειών της χώρας δικαιούνται να συμμετέχουν άλλες εταιρείες.

Το τότε ΔΣ του ΕΚΑΒ με  απόφασή του στις 31/3/2014 έκανε, όπως όφειλε, αποδεκτό το διατακτικό των συγκεκριμένων αποφάσεων  και συμμορφώθηκε σπάζοντας τον διαγωνισμό. Στην πρώτη ομάδα 90 ασθενοφόρα  για 8 Περιφέρειες μεταξύ των οποίων και της Ηπείρου, και  στη δεύτερη ομάδα  77 ασθενοφόρα για τις υπόλοιπες Περιφέρειες και οι 19 κινητές ομάδες.  Τώρα αν  ο κ. Πολάκης ισχυρίζεται  ότι τα «έσπασαν  μεταξύ για τις μίζες» οι Δικαστές, ας ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης!!!».

 

«Δεν μπορεί να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Η τιμή ανά ασθενοφόρο το 2004 και η αντίστοιχη τιμή σήμερα. Δεν υπερασπίζομαι τους χειρισμούς  που ακολουθήθηκαν τότε για την προμήθεια των ασθενοφόρων γιατί δεν τους γνωρίζω, πολύ περισσότερο που έγιναν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Διαφορετικές όμως ήταν οι συνθήκες της οικονομίας  και οι τιμές των οχημάτων τότε και διαφορετικές σήμερα.

Το κυριότερο όμως δεν είναι αυτό. Το κυριότερο  είναι, και εδώ ψεύδεται ο κ. Πολάκης, ότι η τιμή των 48.650 ευρώ ανά ασθενοφόρο, με την οποία έγινε η προμήθεια των 90 ασθενοφόρων μεταξύ των οποίων και της Ηπείρου, κατοχυρώθηκε την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης με την από 31/10/2014 απόφαση του τότε ΔΣ του ΕΚΑΒ.

Ποια χαμηλή  τιμή λοιπόν πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η τιμή αυτή  εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΕΚΑΒ πριν τις εκλογές του 2015;».

 

 

«Έκπληκτη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τα όσα πρωτοφανή διαδραματίζονται στο χώρο της υγείας, τους τελευταίου μήνες. Ασθενείς κάνουν δωρεές υλικών στα νοσοκομεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, φυσιοθεραπευτές κλπ, για πρώτη φορά μένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει εγκαταλειφτεί. Τμήματα δημόσιων νοσοκομείων κλείνουν για πρώτη φορά.

Η κυβέρνηση  κάθε μέρα εξαγγέλλει προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού και η μόνη προκήρυξη που τρέχει είναι οι 950 θέσεις της δικής μας κυβέρνησης, ενώ οι 187 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ προσλήφθηκαν από δικό μας διαγωνισμό που είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014. Υπάρχουν ελλείψεις κλινών στις ΜΕΘ λόγω κακών χειρισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ μια σειρά από νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη διοικητές.

Αυτή η τραγική κατάσταση στην υγεία που προσπαθεί με τις επικοινωνιακές του ρουκέτες να αποκρύψει  ο κ. Πολάκης».

 

«Ο Ε65 είναι ένας βασικός οδικός  άξονας για την προοπτική της Ηπείρου. Μας ενδιαφέρει  να ολοκληρωθεί έγκαιρα και να συνδεθεί με την Εγνατία Οδό. Να συνδεθεί όμως στην Ήπειρο και όχι σε άλλη Περιφέρεια της χώρας.

Επειδή τέτοιου μεγέθους έργα μια φορά κατασκευάζονται, πρέπει κατά τη γνώμη μου να εξετασθεί σοβαρά από το αρμόδιο Υπουργείο η πρόταση  που παρουσίασε ο κ. Καλογιάννης για εναλλακτική χάραξη του βόρειου τμήματος του συγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου, ώστε να καταλήγει πιο κοντά στα Γιάννενα, πιο κοντά στη  Θεσπρωτία και την Κέρκυρα.

Αυτή είναι η  λογική και  υπεύθυνη νομίζω προσέγγιση  που οφείλουμε να ακολουθήσουμε ως ηπειρώτες στο θέμα που έχει προκύψει».

Ακούστε τη συνέντευξη

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments