Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Απάντηση  της  Δημοτικής  Αρχής στις καταγγελίες της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» για τη ΔΕΥΑI

Απάντηση  της  Δημοτικής  Αρχής στις καταγγελίες της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» για τη ΔΕΥΑI

Από  Χάρης   Δάφλος—Άμεση  ήταν  η  απάντηση  της  Δημοτικής  Αρχής  στις  επικρίσεις  της  παράταξης  “Γιάννενα  τώρα”  με  επικεφαλής  τον  Άρη  Μπαρτζώκα  για  τους  χειρισμούς  της  Δημοτικής  Αρχής  και  ειδικότερα  στη  ΔΕΥΑΙ  και  την  εξασφάλιση  της  ποιότητας  του  πόσιμου  νερού.  Στην  ανακοίνωση   αναφέρονται  τα  εξής:

 

“Η αγωνία της παράταξης του κ. Μπαρτζώκα να καλύψει την ουσιαστική αντιπολιτευτική της ανυπαρξία εδώ και 4 χρόνια και η «μανία» της να ανακαλύψει δήθεν προβλήματα στη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ φαίνεται ότι έχουν θολώσει την κρίση του επικεφαλής και των μελών της.

Διαφορετικά δεν μπορεί να βρεθεί άλλη αιτιολογία πίσω από τις εντελώς ψευδείς καταγγελίες στις οποίες προέβη σήμερα.

Επειδή όμως ο κ. Μπαρτζώκας και η παράταξή του αρέσκετε να ασκεί κριτική στη ΔΕΥΑΙ, πρέπει να γνωρίζει ότι με θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, δεν παίζει.

Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κι αυτός.

Δυστυχώς όμως επέλεξε να πετάξει λάσπη.

Μια λάσπη η οποία τελικά αμαυρώνει την εικόνα του ιδίου και της παράταξής του για τα χοντροειδή ψέματα με τα οποία διάλεξε να αντιπολιτευτεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αποδείξει ότι υπάρχει πολιτικά.

Μπορεί λοιπόν ο κ. Κυριαζής να έψαξε στη Διαύγεια ή όπου άλλου θεώρησε εκείνος σκόπιμο προκειμένου να ανακαλύψει στοιχεία για να στηρίξει τις φαιδρές, αν μη τι άλλο καταγγελίες του, δεν έκανε όμως τον κόπο να ψάξει καλά.

Γιατί αν έψαχνε ή έστω αν ρωτούσε, θα ανακάλυπτε την αλήθεια η οποία έχει ως εξής:

Α) Στη ΔΕΥΑΙ γίνεται οικονομικός έλεγχος που αφορά την περίοδο από το 2002 και μετά, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Ο έλεγχος όπως και το πόρισμα αυτού, όταν προκύψει, είναι μυστικά. Από που λοιπόν προκύπτουν οικονομικές ατασθαλίες που καταγγέλλει με τόση ελαφρότητα ο κ. Κυριαζής; Και ποια περίοδο αφορούν;

Β) Στις 17 Απριλίου 2018 στάλθηκε η έγκριση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αφορά στην προκήρυξη της θέσης του Γενικού Διευθυντή. Από τότε η ΔΕΥΑΙ αναμένει την λήψη απόφασης από το ΥΠΕΣ για να προχωρήσει στην προκήρυξη της θέσης.

Γ) Η υπεράσπιση των συμφερόντων της ΔΕΥΑΙ με κάθε νόμιμο τρόπο αποτελει υποχρέωση της Επιχείρησης. Έτσι και για το πρόστιμο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Κυριαζής ασκήθηκαν οι απαραίτητες προσφυγές. Κανένα πρόστιμο δεν έχει επιβληθεί αν δεν τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις. Άλλωστε στη ΔΕΥΑΙ έχουν καταλογιστεί κατά καιρούς κι άλλα πρόστιμα τα οποία κατέπεσαν στα δικαστήρια και τελικά δεν επιβλήθηκαν ποτέ

Δ) Για τη λυματολάσπη υπάρχει εδώ και δύο μήνες ενεργή εργολαβία ενώ ήδη έχει αναρτηθεί ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός προϋπολογισμού 450.000 ευρώ που αφορά μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ε) Η αμοιβή των 4.800 ευρώ +ΦΠΑ για την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΙ, αφορά τη δημιουργία, τη φιλοξενία και την ανανέωση του περιεχομένου της για έναν χρόνο. Φυσικά την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχει κόστος δημιουργίας – κατασκευής, παρά μόνο φιλοξενίας – ανανέωσης περιεχομένου.

ΣΤ) Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι γνωστό ότι υδρεύεται από τη ΔΕΥΑΙ αλλά και το ΣΥΔΛΙ. Έτσι αποφασίστηκε οι δύο αυτοί φορείς να συμπράξουν και κατέθεσαν από κοινού πρόταση χρηματοδότησης για την εκπόνηση Σχεδίου  ασφαλείας νερού στην Διαχειριστική Αρχή. Η απάντηση που λάβαμε όμως ήταν πως κάθε φορέας οφείλει να καταθέσει δικό του σχέδιο κι έτσι η ΔΕΥΑΙ έχει ετοιμάσει και καταθέτει το επόμενο χρονικό διάστημα τη δική της πρόταση.

Ζ) Σε ότι αφορά τη σοβαρότερη καταγγελία για δήθεν απουσία ποιοτικού ελέγχου του πόσιμου νερού εδώ η παράταξη του κ. Μπαρτζώκα ξεπέρασε και τον εαυτό της.

Γιατί το εργαστήριο της ΔΕΥΑΙ που λειτουργεί από το 1992 και όχι το 2000 όπως λανθασμένα είπε ο κ. Κυριαζής, όχι μόνο δεν είναι απαξιωμένο αλλά πραγματοποιεί 400-500 μικροβιολογικούς ελέγχους στο πόσιμο νερό κάθε χρόνο, όταν ο νόμος ορίζει πως πρέπει να γίνονται 120.

Παράλληλα, αποστέλλει για αναλύσεις στη Χημική Υπηρεσία του Κράτους δείγματα όπως ορίζει η νομοθεσία και τα αποτελέσματα τα κοινοποιεί τόσο στην αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου, όσο και σε εκείνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κάθε τρίμηνο ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.

Υπηρεσίες που ουδέποτε «ενόχλησαν» τη ΔΕΥΑΙ, ούτε για τα αποτελέσματα των ελέγχων, ούτε γιατί δεν έλαβαν στην ώρα τους τα δείγματα ή τις αναλύσεις που οφείλει να αποστέλλει η Επιχείρηση, την ίδια ώρα που η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και η ίδια δικούς της ελέγχους.

Με αφορμή λοιπόν τις καταγγελίες της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» η ΔΕΥΑΙ ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εκείνη κι ότι όλες της οι κινήσεις διασφαλίζουν τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους που απαιτούνται από τη νομοθεσία προκείμενου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις των Ιωαννίνων να απολαμβάνουν καθαρό και ποιοτικό νερό στις βρύσες τους.

Από θέμα αρχής η Δημοτική Αρχή έχει κάνει κοινωνούς όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβούλιου της κατάστασης που υφίσταται στη ΔΕΥΑΙ. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης, Μάκης Χρυσοστόμου, κάλεσε εγγράφως τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Άρη Μπαρτζώκα, να συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ προκειμένου να τον ενημερώσει για τα ερωτήματα που έθεσε προ ημερών η παράταξή του.

Αν ο κ. Μπαρτζώκας δε βιαζόταν να παραχωρήσει τη συνέντευξη τύπου και απαντούσε θετικά στην πρόσκληση του κ. Χρυσοστόμου θα είχε αποφύγει τις άστοχες και αβάσιμες καταγγελίες στις οποίες προέβη.

Επειδή όμως όλα έχουν τα όριά τους κι επειδή οι δημόσιες τοποθετήσεις για θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας πρέπει γίνονται προσεκτικά και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται να είναι μετρημένες, η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΙ επιφυλάσσονται παντός νομικού τους δικαιώματος διότι τα όσα συκοφαντικά και ψευδή ακούστηκαν σήμερα είναι ικανά να επιφέρουν φόβο και αναστάτωση στους πολίτες.

Περισσότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης…”m

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments