Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Αποφάσεις Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων Περιφέρειας Ηπείρου

Αποφάσεις Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων Περιφέρειας Ηπείρου

 

Το συντονισμό δράσεων για την προώθηση της ιδέας της αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων και ιστών σώματος αποφάσισε η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου. Με πρόταση του προέδρου της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχη κ. Οδυσσέα Πότση η πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με τη συμμετοχή φορέων της Υγείας, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα αιμοδοσίας και δωρεάς οργάνων και ιστών.

Την πρόταση κατέθεσαν εκπρόσωποι Συλλόγων Αιμοδοτών Ιωαννίνων. Από τα μέλη της Επιτροπής εκφράστηκε η αναγκαιότητα ενημέρωσης και κινητοποίησης φορέων και πολιτών με την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων (ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων) σε αυτό το κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα. Αποκορύφωμα όλων αυτών δράσεων θα είναι η 14η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε τη συνδρομή της Περιφέρειας στη διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων σε υλοτόμους και δασεργάτες για την ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον, την παροχή πρώτων βοηθειών και για συνταξιοδοτικά θέματα του κλάδου. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν, όπως αποφασίστηκε σε συνεργασία με Δασικούς Συνεταιρισμούς και Δήμους, σε Κόνιτσα, Βοβούσα, Δίστρατο, Καλπάκι, Μέτσοβο και Τσεπέλοβο.

Ο κ.  O.Πότσης διευκρίνισε πως τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών θα γίνουν από μέλη του ΕΚΑΒ και η ενημέρωση για θέματα εργασιακής ασφάλειας αλλά και συνταξιοδοτικά ζητήματα του κλάδου από εξειδικευμένο προσωπικό. Η Επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες συναντήσεις στις Π.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας με βάση τις ιδιαιτερότητες που εντοπίζονται σε κάθε περιοχή.

Μετά από εισήγηση του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για θέματα Αγροτικών Προϊόντων και Ανταγωνιστικότητας κ. Ιωάννη Κατέρη, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την καθιέρωση Ετήσιας Γιορτής για τον Ηπειρώτη Τυροκόμο. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της συμβολής των τυροκόμων στην παραγωγή των τοπικών επώνυμων προϊόντων και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Η πρώτη εκδήλωση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί φέτος.

Αίτημα για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο

Την Επιτροπή απασχόλησαν ζητήματα πωλητών υπαίθριου εμπορίου, κυρίως ως προς την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του Ν. 4264/2014. Η σχετική εισήγηση, που έγινε από το Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ευ. Βαγενάς, περιλαμβάνει τις προτεινόμενες αλλαγές:

  • Τροποποίηση και επέκταση της ισχύος των παλιών αδειών εντός της οικείας Περιφέρειας, όπως ισχύει για τις νέες άδειες. Οι υφιστάμενες άδειες να ισχύουν εντός της περιφέρειας στην οποία ανήκει ο Δήμος που τις χορήγησε.
  • Ενημέρωση των αδειών κάθε τρία έτη (με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ετησίως)
  • Επανεξέταση πλαισίου αδειών υπαίθριου εμπορίου, καθώς με την ισχύουσα νομοθεσία οι νέοι αγρότες – παραγωγοί μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους μόνο σε λαϊκές αγορές και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, και όχι πλανοδίως.
  • Τροποποίηση του ύψους των προστίμων για τυχόν παραβάσεις, με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας επιβολής των προστίμων και της είσπραξης – καταβολής.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των διοδίων στην Εγνατία Οδό για μετακινούμενους υπαλλήλους, μετά από αίτημα υπαλλήλων προς την Επιτροπή.

 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments