Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Απόψε η προβολή ντοκιμαντέρ της Αύρας Γεωργίου, Τα δολάρια του Αγίου (Ελλάδα 2014, διάρκεια: 56΄)

Απόψε η προβολή ντοκιμαντέρ της Αύρας Γεωργίου, Τα δολάρια του Αγίου (Ελλάδα 2014, διάρκεια: 56΄)

ntokimanterΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Το ντοκιμαντέρ της Αύρας Γεωργίου, Τα δολάρια του Αγίου (Ελλάδα 2014, διάρκεια: 56΄) θα προβληθεί την  σήμερα Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου  και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Το φιλμ, πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ειδυλλιακό Μεσολόγγι του σήμερα ζει μια ήσυχη ζωή, συνενώνοντας δύο διαφορετικές κοινότητες, ντόπιων και Ρομά, σε μία συνύπαρξη αμοιβαίας αποδοχής.  Κάθε χρόνο την Πεντηκοστή, όλοι μαζί, οργανώνουν και συμμετέχουν σ’ ένα τετραήμερο διονυσιακό γλέντι όπου οι διαχρονικές μνήμες γίνονται παρόν. Το πανηγύρι απλώνεται από το ιστορικό μοναστήρι ως την πόλη και ο κόσμος γλεντάει κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια του περιβόλου του μοναστηριού.

Το 2002 μια νεαρή σκηνοθέτης (με σπουδές σε Ανθρωπολογία και Τέχνες στη Σορβόννη και στο Άμστερνταμ) βρέθηκε στο Μεσολόγγι ύστερα από παρότρυνση μιας φίλης της. «Έμεινα γοητευμένη, μένοντας εκεί τέσσερις ημέρες. Μου μπήκε αμέσως η ιδέα να το κινηματογραφήσω» δήλωσε η σκηνοθέτης Αύρα Γεωργίου που από τότε και για δέκα χρόνια μάζευε υλικό για το πανηγύρι του Αϊ-Συμιού, ώσπου το υλικό γιγαντώθηκε και έπρεπε να ολοκληρωθεί. Και συμπληρώνει: «Στην Ελβετία γνώρισα την Άνι Μπαταγιάρ που έκανε ακριβώς αυτήν τη δουλειά: Διάλεγε πρότζεκτ. Ενθουσιάστηκε. Και αυτό μου επέτρεψε να ολοκληρώσω την ταινία. Γι’ αυτό ακριβώς το ντοκιμαντέρ μου έχει τον χαρακτήρα ματιάς που όμως απευθύνεται σε ένα πιο ευρύ και διεθνές κοινό. Αυτό φάνηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά και είχε πολλούς ξένους θεατές… Έχουν ένα έθιμο: πετάνε τα χρήματα ή δημιουργούν ανεμούρια (βροχή) με αυτά. Από το 2002 που ήλθε το ευρώ διαπίστωσαν ότι αυτό δεν γίνεται με τα μικρά καινούργια χαρτονομίσματα και αποφάσισαν να τα αλλάζουν σε δολάρια και να κινούνται με αυτά τις τέσσερις ημέρες του πανηγυριού. Βεβαίως από το 2012, με την κρίση, τα λεφτά μειώθηκαν, όπως και το κέφι».

Για χρόνια, η Άγια Γεωργίου, έψαχνε αυτό που είχε διαβάσει κατά τη διάρκεια των σπουδών της, δηλαδή έθιμα με εμφανή διονυσιακά στοιχεία, τα οποία τελικά βρήκε στο εν λόγω πανηγύρι. «Δεν είναι φολκλόρ, με την έννοια της αναπαραγωγής του παρελθόντος στο σήμερα, αλλά κάτι ζωντανό. Ο κόσμος εκεί, ζει όλο το χρόνο περιμένοντας αυτό το πανηγύρι, είναι η γιορτή των φτωχών και των ψαράδων». Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού, οι κάτοικοι χορεύουν έναν εκστατικό χορό στους δρόμους της πόλης και δίνουν φιλοδώρημα στους μουσικούς –που είναι αποκλειστικά τσιγγάνοι-, οι οποίοι με αυτά τα χρήματα συντηρούν την οικογένειά τους για τον υπόλοιπο χρόνο. «Το χρήμα αλλάζει χέρια σε ένα εκστατικό επίπεδο και το έθιμο συντηρεί αυτή τη συνύπαρξη ντόπιων και τσιγγάνων», υπογράμμισε η σκηνοθέτιδα. Και συμπλήρωσε: «Αυτή η παραδοσιακή γιορτή διαθέτει πολλά επίπεδα. Έχει καθιερωθεί επιπλέον την ημέρα του Αγίου Πνεύματος να βαφτίζονται παιδιά τσιγγάνων κατά εκατοντάδες, μια πράξη αποδοχής και ένταξής τους στην τοπική κοινωνία». Στο Μεσολόγγι, όπως σημείωσε η κ. Γεωργίου, υπάρχει μια ιδιαίτερη «συνθήκη» ως προς το παραπάνω θέμα, καθώς μπορεί να μην υφίσταται «οργανωμένη κοινωνική υποδομή που αγκαλιάζει τους τσιγγάνους, αλλά υπάρχει κοινή αποδοχή. Ο ένας αποδέχεται τον άλλο με τις διαφορετικότητές του».

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Φιλοσοφική Σχολή – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Δείτε το σχετικό βίντεο:

httpssss://www.youtube.com/watch?v=c5-eR31ssyo

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments