Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα: “Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κέρδισαν μια καθοριστική μάχη”

Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα: “Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κέρδισαν μια καθοριστική μάχη”

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Αριστερή Παρέμβαση στα  Γιάννενα” αναφέρονται τα εξής:

“Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κέρδισαν μια καθοριστική μάχη στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποτρέποντας ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι μια νίκη που πρέπει να ειδωθεί στο σωστό της μέγεθος, καθώς για να επιτευχθεί έπρεπε να συγκρουστούν τα συμφέροντα και οι αντιθέσεις των καθεστωτικών παρατάξεων.

Εν μέσω ενός τέτοιου σκηνικού, με την όψιμη ευαισθησία της πρώην δημοτικής αρχής, τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που οδήγησαν την παράταξη «Ιωάννινα-2023» στην καταψήφιση, δεν σημαίνει ότι φτιάχτηκε κάποιο φιλεργατικό μέτωπο. Δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες!

Ούτε θα πρέπει να πιστέψουν οι εργαζόμενοι/ες πως έληξε μια πεπατημένη ετών, να παραχωρούν οι δημοτικές αρχές «γιατί δεν έχουν άλλη λύση» τα σκουπίδια σε ιδιώτες.

Σε αυτή τη δεδομένη συγκυρία, με τον επιχειρηματικό πόλεμο να μαίνεται γύρω από τα απορρίμματα και το ιδιωτικό κεφάλαιο να κερδίζει χρήμα από τους πολίτες με μεσάζοντες τους Δήμους και τις Περιφέρειες, δεν μπορεί να είναι «αθώα» μια τέτοια απόφαση.

Έτσι και αλλιώς, οι δύο πρώτες σημαντικές αποφάσεις της νέας Δημοτικής Αρχής παραχωρούν δημόσιες λειτουργίες σε ιδιώτες. Ο δήμαρχος λοιπόν μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν έχει «ιδεοληψίες» για το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, αλλά η προτίμησή του στον δεύτερο είναι ολοφάνερη.

Το πρόσφατο παράδειγμα διαχείρισης σκουπιδιών στα Γιάννενα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, από ιδιώτες είναι κακό. Κρύβει άσχημες συνθήκες εργασίας που γίνονται ακόμα χειρότερες από τους κακούς μισθούς και τις καθυστερήσεις πληρωμών, τις απολύσεις κ.ο.κ. Γιατί να θεωρείται αυτό φυσιολογικό και όχι μια οργανωμένη, σύγχρονη, με μόνιμο προσωπικό που καλύπτει τις ανάγκες, υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου;

Γιατί να είναι δεδομένο ότι θα φτάσουμε στο παρά πέντε της αδυναμίας να μαζέψουμε τα σκουπίδια από τους δρόμους, αντί να γίνονται προσλήψεις εργαζόμενων που θα δουλέψουν με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες;

Γιατί να θεωρείται δεδομένη η ευκαιριακή και εξαρτημένη από πολιτικά πρόσωπα και συμφέροντα πρόσληψη ενός συμβασιούχου και όχι αυτή ενός μόνιμου εργαζόμενου;

Γιατί οι δημοτικές αρχές που διαχρονικά υποστηρίζουν τους καταστηματάρχες, παραχωρούν δημόσιο χώρο για τραπεζοκαθίσματα, δεν κάνουν τίποτα για τους σωρούς σκουπιδιών που εργαζόμενοι, υποχρεούνται να βγάζουν όπως να ‘ναι και όπου να ‘ναι στο τέλος της δουλειάς;

Όλα αυτά και άλλα ακόμα είναι μερικά «γιατί» που δεν μπορεί να απαντήσει καμία δημοτική αρχή στα Γιάννενα γιατί είναι όλες συνυπεύθυνες. Ακόμα και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζεται την ευθύνη του νόμου «Κλεισθένη» που τον ζήσαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, με το μικρό πραξικόπημα που επιχείρησε η Δημοτική Αρχή, εκμεταλλευόμενη διάταξη του συγκεκριμένου νόμου.

Θέλουμε, πρέπει και μπορούμε να κρατήσουμε την πόλη καθαρή, στηρίζοντας τους εργαζόμενους/ες που κάνουν αυτή την πολύ δύσκολη δουλειά και ζητώντας υπηρεσίες που δεν θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο οικονομικά τους πολίτες.”

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments