Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Αύριο, Κυριακή, (17/6/18), στη 13:00, ανταμώνουμε ξανά… “γύρω από τη Μουσική Κερασιά” με ελληνική παραδοσιακή μουσική! Ακούτε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων-98,7/www.dimotikoradiofono.gr-. Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη

Αύριο, Κυριακή, (17/6/18), στη 13:00, ανταμώνουμε ξανά… “γύρω από τη Μουσική Κερασιά” με ελληνική παραδοσιακή μουσική! Ακούτε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων-98,7/www.dimotikoradiofono.gr-. Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Κάθε Κυριακή, από τη 13:00 μέχρι και τις 14:00,

σας υποδέχομαι στο εβδομαδιαίο μουσικό μας αντάμωμα…

γύρω από τη «Μουσική Κερασιά»…

Στο χοροστάσι της καρδιάς μας

ταξιδεύουμε παρέα στα μονοπάτια της ελληνικής δημοτικής μουσικής

 

Παλιά δημοτικά τραγούδια,

αλλά και σύγχρονες δημιουργίες… στα χνάρια των προηγούμενων,

παραδοσιακοφανή τραγούδια,

όπως και διασκευές δημοτικών τραγουδιών

είναι τα κεράσματα αυτής της εκπομπής…

… μιας εκπομπής μουσικής και λόγου! 

Αντικείμενο συζήτησης οι ελληνικές μουσικές και χορευτικές παραδόσεις

και ο λαϊκός και σύγχρονος πολιτισμός!

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι 

φιλοξενούνται στη «Μουσική Κερασιά»

και παρουσιάζουν το έργο τους! 

Συντονιστείτε … 

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων  στους 98, 7 στα fm– 

και διαδικτυακά στο: www.dimotikoradiofono.gr 

 

Με μεγάλη χαρά συνομιλώ στην αυριανή μου εκπομπή με έναν πολυτάλαντο και δραστήριο νέο, που κυνηγά με αστείρευτη αγάπη τα όνειρά του. Ο Θάνος Κώτσης έχει καταγωγή από την Ήπειρο, αλλά μεγάλωσε στο Λουτράκι Κορινθίας με βιώματα από τον λαϊκό πολιτισμό, αφηγήσεις, δημοτικά και πολυφωνικά τραγούδια. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την έρευνα και καταγραφή διαφόρων εκφάνσεων του λαϊκού πολιτισμού, την εκμάθηση και διδασκαλία ελληνικών παραδοσιακών χορών, αλλά και το δημοτικό τραγούδι. Τιμήθηκε αρκετές φορές με βραβεία για διάφορες δράσεις του, όπως και για το δημοτικό τραγούδι.

Όλα αυτά τα βιώματά του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τώρα ολοκληρώνει εκεί με επιτυχία και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον Τομέα Λαογραφίας.

Στο πλαίσιο των επιτόπιων έρευνών του ηχογραφεί και δημοσιεύσει από το 2009 στο κανάλι του στο YOUTUBE, που φέρει το όνομά του, πρωτογενές υλικό με ερμηνείες δημοτικών τραγουδιών από αξιόλογους εκφραστές του είδους.  Μερικές από αυτές τις ηχογραφήσεις θα ακούσετε στην εκπομπή αύριο!

Επίσης, κατά τα χρόνια των σπουδών του ασχολείται με ζήλο και με το δημοτικό τραγούδι μέσα από τη δημιουργία μιας κομπανίας παραδοσιακής μουσικής, την οποία στήνει παρέα με άλλους καλούς μουσικούς και η οποία συνεχώς ανανεώνεται. Τα βασικά της μέλη είναι ο Γιώργος Σαλαπασίδης στο κλαρίνο, ο Γιάννης Ρούντας στα κρουστά και ο Γιάννης Λίτος στο ακορντεόν.

Ο ρόλος του στη πολιτιστική διαχείριση του ελληνικού πολιτισμού είναι άξιος λόγου, αφού μόλις στα 25 του χρόνια, δίνει διαλέξεις για θέματα του λαϊκού πολιτισμού και είναι κύριος συνεργάτης σε ομάδες διοργάνωσης φεστιβάλ και εκδηλώσεων διαφόρων Συλλόγων με σημαντική πορεία στον πολιτισμό.

Τέλος, αξίζει να αναφέρω τη συμμετοχή του Θάνου Κώτση ως τραγουδιστή μαζί με ορισμένους μουσικούς από την κομπανία του στη διάρκεια της ετήσιας μουσικό  – χορευτικής παράστασης του Χορευτικού Ομίλου της Αδελφότητας του Μεγάλου Περιστερίου “Λάκμος”. Στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» την ερχόμενη Πέμπτη (21/06/2018) στις 21:00 θα λάβει χώρα η θεματική παράσταση «Στιγμιότυπα» των τμημάτων μοντέρνου και παραδοσιακού χορού.

 

 

Ραντεβού, λοιπόν, αύριο,

Κυριακή 

στο μεσημεριανό μας αντάμωμα, 

για να απολαύσετε την πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη του Θάνου Κώτση στα Ιωάννινα,

τον καλλιεργημένο του λόγο,

αλλά και το τραγουδιστικό του ταλέντο…

Συντονιστείτε… 

 

Υ.Γ. Αναζητήστε τη σελίδα της εκπομπής στο facebook

Μουσική Κερασιά-Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων-98, 7

Περιμένω τα γραπτά σας μηνύματα με σχόλια, προτάσεις και αφιερώσεις! 

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα της εκπομπής, για τις πολιτιστικές δράσεις σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα – εκδηλώσεις, σεμινάρια, γλέντια –, να διαβάζετε άρθρα αναφορικά με την ελληνική δημοτική μουσική, τη χορευτική μας παράδοση, τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα…

και φυσικά… να ακούτε πολύ μουσική… 

Υ.Γ. Στη φωτογραφία είναι ο Θάνος Κώτσης, το τετράδιό του για τις σημειώσεις στο πεδίο- απαραίτητο εργαλείο ενός ερευνητή λαογράφου – και αντικείμενα από τον λαϊκό πολιτισμό – η προίκα της νύφης.

 

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments