Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Α. Καχριμάνης (Περιφερειάρχης) – Πρωτοπόρος η Περιφέρεια Ηπείρου στην αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την Επιχειρηματικότητα

Α. Καχριμάνης (Περιφερειάρχης) – Πρωτοπόρος η Περιφέρεια Ηπείρου στην αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την Επιχειρηματικότητα

Η Περιφέρεια Ηπείρου πέτυχε να εξασφαλίσει πέραν των 40 εκ. ευρώ που έχει δεσμευμένα στο Επιχειρησιακό της πρόγραμμα για δράσεις επιχειρηματικότητας,  την ένταξη επιπλέον 291 επενδυτικών σχεδίων, (με συνολικό προϋπολογισμό 97.338.276 ευρώ, εκ των οποίων τα 48.669.088 ευρώ είναι αιτούμενες επιχορηγήσεις)  από το τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ που διαχειρίζεται κεντρικά το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην ανωτέρω ανακοίνωση προέβη σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του προγράμματος.  Επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός πώς από το επιπλέον ποσό των αιτούμενων επιχορηγήσεων των 108 εκ. ευρώ που διέθεσε το Υπουργείο  για τις λιγότερες αναπτυγμένες περιφέρειες, στην Ήπειρο διατέθηκαν τα 48,7 εκ. ευρώ, ήτοι το 45%, χωρίς μάλιστα η Περιφέρεια Ηπείρου να συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ, όπως συνέβη με τις άλλες περιφέρειες.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε επίσης ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στο τέλος του 2018, είχε καλύψει απόλυτα τον στόχο των Ε.Π. του ΕΣΠΑ, ένας εκ των οποίων είναι  «ο αριθμός των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται», γεγονός που δεν την «υποχρέωσε» να αναζητήσει συνδρομή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα ή υπηρεσίες των υπουργείων. «Αυτό- πρόσθεσε- οφείλεται στον έγκαιρο σχεδιασμό και τις ενέργειες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και ειδικότερα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης».

Ως προς τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία, ο Περιφερειάρχης συνοπτικά και μεταξύ άλλων εξήγησε πώς:

  1. Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 περιλαμβάνονται Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται.

Το βασικό Ε.Π. του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα είναι το ΕΠΑΝΕΚ, το οποίο καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της χώρας διαθέτοντας περίπου 4,7 δις ευρώ. Αντίστοιχα στο Ε.Π.  ΗΠΕΙΡΟΣ διατίθενται περίπου 40 εκ. ευρώ για όλες τις δράσεις έρευνας και επιχειρηματικότητας.

  1. Η στρατηγική για την επιχειρηματικότητα στο Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΣ διαμορφώθηκε μετά από εισήγηση της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης στην 1η συνεδρίαση (2015).
  1. Την Άνοιξη του 2018, σε ενημερωτικές εκδηλώσεις στα 4 Επιμελητήρια της Ηπείρου, η Περιφέρεια σε συνδιοργάνωση μαζί τους, παρουσίασε το πλέγμα των δράσεων που ανέπτυξε και θα συνεχίσει να αναπτύσσει σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Καμία αντίδραση/διαφωνία/πρόταση εκ μέρους των Επιμελητηρίων δεν εκφράστηκε.
  1. Το ΕΠΑΝΕΚ προκήρυξε την Δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης & λειτουργίας νέων τουριστικών ΜΜΕ» και διέθεσε 411 εκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 100 εκ ευρώ από πόρους 11 ΠΕΠ) ενισχύοντας 2.527 ΜΜΕ. Από τα χρήματα αυτά, στις λιγότερες ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος) διέθεσε 108 εκ. ευρώ εντάσσοντας 660 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων στην Περιφέρεια Ηπείρου διατέθηκαν 48,7 εκ .ευρώ για 291 επενδυτικά σχέδια (45%). (Συνολικά είχαν υποβληθεί 494 σχέδια- 28 από Ν. Άρτας, 109 από Ν. Θεσπρωτίας, 163 από Ν. Ιωαννίνων και 194 από Ν. Πρέβεζας).
  2. Εκτός των προσκλήσεων που έχουν ήδη δημοσιευθεί προϋπολογισμού 28, 5 εκ. ευρώ, αναμένεται εντός του 2019 να προκηρυχθούν και άλλες δράσεις προς ΜΜΕ για το σύνολο του διαθέσιμου Προϋπολογισμού.

Ήδη έχουν ενταχθεί 170 επενδυτικά σχέδια με δημόσια δαπάνη 13,1 εκ. ευρώ/διατέθηκαν 7,3 εκ. ευρώ στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ και είναι υπό αξιολόγηση 55 αιτήματα με δημόσια δαπάνη 13 εκ. ευρώ.

 

«Κάθε ανακοίνωση που γίνεται πρέπει πρώτα να ψάχνεται, να ξέρουμε τι μας γίνεται,  γιατί εκτιθέμεθα και επαγγελματικά, όταν δεν ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται στην Ήπειρο, είτε ως Επιμελητήριο, είτε ως επαγγελματίες που ασχολούμαστε με τέτοια προγράμματα. Η Ήπειρος είναι πρωτοπόρα όταν παίρνει αυτά τα χρήματα επιπλέον από το Κρατικό ταμείο, ως ανταμοιβή αν θέλετε  γιατί  ήταν η μόνη από τις 13 Περιφέρειες που έκανε και δικό της πρόγραμμα, το προκήρυξε,  έκανε προσκλήσεις και ενέταξε έργα. Αν δεν είχε εντάξει, θα ήταν κι αυτή υποχρεωμένη να δώσει χρήματα στο πρόγραμμα του Υπουργείου», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Σε πλήρη ενεργοποίηση η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας

για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού

Επί 24ώρου βάσης εργάζονται οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία, ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σε προτεραιότητα, όπως εξήγησε,  έχει τεθεί ο καθαρισμός από χιόνια του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και στη συνέχεια η Περιφέρεια συνδράμει τους Δήμους για άλλες τοπικές παρεμβάσεις. Παράλληλα με τον αποχιονισμό γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού.

Ειδικά για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, έχει δοθεί προτεραιότητα στον καθαρισμό των δρόμων πρόσβασης προς τα δύο νοσοκομεία και προς άλλες υπηρεσίες μεγάλης προσέλευσης πολιτών. Ο Περιφερειάρχης εξήρε την ως τώρα συνεργασία με τους Δήμους, προσθέτοντας ότι αν συνεχιστεί η αρμονική συνεργασία με Δήμους – συναρμόδιες Υπηρεσίες, θα αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα.  Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες, εκτός των χιονοπτώσεων προβλέπονται και πολύ χαμηλές – πολικές θερμοκρασίες, καλούνται οι πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments