Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Α.Συρίγος(Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής,υπ. Βουλευτής ΝΔ, Α’ Αθηνών )-Ξαφνικά ανακαλύψαμε την γεωγραφία;Κάτι δεν πάει καλά

Α.Συρίγος(Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής,υπ. Βουλευτής ΝΔ, Α’ Αθηνών )-Ξαφνικά ανακαλύψαμε την γεωγραφία;Κάτι δεν πάει καλά

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Εάν διαχωριστεί το Καστελόριζο από το υπόλοιπο Αιγαίο τότε θα γίνει μια διαπραγμάτευση  για το Αιγαίο , και μια άλλη διαπραγμάτευση για το Καστελόριζο.Και στην διαπραγμάτευση για το Καστελόριζο η Τουρκία σου λέει: Τι έχετε εκεί πέρα; Έχετε ένα μικρό νησί απομονωμένο και απέναντί του έχει μια κτηνώδη Τουρκική Ακτή .Άρα δικαιούται τίποτα; Δεν δικαιούται τίποτα.Αν όμως το δούμε ως τμήμα ενός συνόλου που ξεκινά από τον Έβρο ως το Καστελόριζο ,όπως είναι η πάγια Ελληνική θέση από το 1974 και μετά , βλέπουμε ότι το Καστελλόριζο είναι συνέχεια της υφαλοκρηπίδας της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου ,της Κρήτης, πάει εκεί πέρα…».Αυτά υπογράμμισε ο Άγγελος Συρίγος, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπ. Βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, σε συνέντευξή του (Ηχητικό ΕΔΩ)στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων με αφορμή δηλώσεις του Γιάννη Τσιρώνη ,πρώην υπουργού και βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε ειδική αναφορά στην θέση του σύμφωνα με την οποία ο  προσδιορισμός,  των ορίων του Αιγαίου Πελάγους (όπως και κάθε θάλασσας) από τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό γίνεται μόνον για λόγους διευκολύνσεως της ναυσιπλοΐας και συντονισμού στην έκδοση χαρτών και στη διεξαγωγή υδρογραφικών ερευνών.και δεν έχει καμία νομική ή πολιτική σημασία, αυτό αναφέρεται ρητώς στο ίδιο το σχετικό εγχειρίδιο του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού, που προσδιορίζει τα όρια των θαλασσών.

Σε άλλο σημείο διατύπωσε την εκτίμηση πως  ο προσδιορισμός τέτοιου είδους ορίων είναι τεχνητός και δεν αποτελεί βάση για οριοθέτηση ή για αναγνώριση συγκεκριμένων δικαιωμάτων και κατέληξε : “Είναι η χρονική στιγμή που τίθεται το θέμα.Ξαφνικά ανακαλύψαμε την γεωγραφία;Κάτι δεν πάει καλά”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments