Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Βαλς: «Οι Αρχές απέτρεψαν πέντε επιθέσεις τζιχαντιστών τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία»

Βαλς: «Οι Αρχές απέτρεψαν πέντε επιθέσεις τζιχαντιστών τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία»

Ένας 24χρονος φοιτητής από την Αλγερία συνελήφθη χθες ως ύποπτος αποκάλυψε ο Γάλλος πρωθυπουργός

France- ManuelValls

Η γαλλική αστυνομία απέτρεψε «πέντε επιθέσεις» τους τελευταίους μήνες στη χώρα, όπου 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τζιχαντιστικές επιθέσεις τον Ιανουάριο στο Παρίσι.

«Πολλές επιθέσεις αποτράπηκαν ήδη, συμπεριλαμβανομένης αυτής που σχεδιαζόταν για να πλήξει πιστούς που μετέβαιναν εκκλησία, η οποία ευτυχώς δεν έγινε στη Βιλζουίφ (προάστιο του Παρισιού) πριν από μερικές ημέρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Χθες, οι αρχές αποκάλυψαν ότι συνέλαβαν την Κυριακή έναν 24χρονο αλγερινό φοιτητή, ο οποίος κατά τα φαινόμενα μόλις είχε αυτοτραυματιστεί με τον όπλο του. Ο άνδρας αυτός θεωρείται επίσης ύποπτος για τη δολοφονία μιας 32χρονης μέσα στο αυτοκίνητό της το Σαββατοκύριακο με τα κίνητρα της εγκληματικής πράξης να παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Σύμφωνα με τον Βαλς, «όλα δείχνουν» ότι ο σχεδιασμός έγινε «σε συνεργασία με άτομο που πιθανόν βρίσκεται στη Συρία, υπήρξαν επαφές, μια παραγγελία είχε δοθεί αναμφίβολα ώστε μια εκκλησία να αποτελέσει στόχο».

«Η απειλή ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη, ουδέποτε είχαμε έρθει αντιμέτωποι με αυτό το είδος της τρομοκρατίας στην ιστορία μας», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός αναφέροντας ότι «1.573 Γάλλοι ή κάτοικοι Γαλλίας έχουν καταγραφεί για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις τάξεις τρομοκρατών» και τόνισε ότι εκατοντάδες γάλλοι πολίτες βρίσκονται τώρα στη Συρία όπου υπάρχει κίνδυνος να ριζοσπαστικοποιηθούν.

«Η Γαλλία, όλη η Γαλλία αποτελεί στόχο γι αυτό που είναι», εκτίμησε ο Βαλς όταν ρωτήθηκε για το στόχο της επίθεσης η οποία αποτράπηκε την Κυριακή. «Για το λόγο αυτό πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία χωρίς να πολεμήσουμε αυτό που είμαστε, μια ελεύθερη χώρα, μια μεγάλη δημοκρατία, ζηλευτή για τις ελευθερίες της, για την ανοχή της».

Η ανακοίνωση της αποτροπής της επίθεσης έγινε μεσούσης της κοινοβουλευτικής συζήτησης για ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει ενίσχυση των εξουσιών των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, το οποίο οι πολέμιοί του χαρακτηρίζουν ελευθεροκτόνο. Οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δεχθεί επικρίσεις γιατί δεν είχαν θέση υπό παρακολούθηση τους τρεις γάλλους τζιχαντιστές, δράστες των επιθέσεων του Ιανουαρίου που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης, καθώς ήταν ήδη γνωστοί στις αρχές.

Στις 7 Ιανουαρίου, δύο Γάλλοι που δήλωσαν ότι δρουν στο όνομα του τζιχάντ, επιτέθηκαν στην έδρα της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Στις 9 Ιανουαρίου, ένας ακόμη Γάλλος σκότωσε τέσσερις εβραίους μέσα σε μεγάλο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού, στο οποίο κρατούσε ομήρους τους πελάτες. Την προηγουμένη είχε σκοτώσει μια αστυνομικό.

2

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments