Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Βασικός πυλώνας το Πανεπιστημίο Ιωαννίνων στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Βασικός πυλώνας το Πανεπιστημίο Ιωαννίνων στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Εξέχοντα ρόλο, ως βασικός πυλώνας,  στη  διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως αναδείχθηκε στη συνάντηση που είχαν  στο Πανεπιστήμιο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, ο Πρύτανης, οι Αναπληρωτές Πρύτανη, οι Κοσμήτορες των Σχολών και οι Πρόεδροι των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας , η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «δεν έχει μόνο τον σημειολογικό της συμβολισμό που προβάλει την ταύτιση της πόλης των Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο», αλλά επιδιώκει την άμεση εμπλοκή της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διαδικασία της κατάρτισης του φακέλου υποψηφιότητας, καθώς – όπως είπε- «από τις ελληνικές πόλεις που διεκδικούν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, τα Γιάννενα είναι η πόλη που διαθέτει ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο. Είναι το μεγάλο πλεονέκτημα μας, είναι ο βασικός πυλώνας μας στη διεκδίκηση».

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θεωρεί ότι η διεκδίκηση είναι και δική του υπόθεση και θα συνδράμει ενεργά, αφού θεωρεί ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την κοινωνία ολόκληρη αλλά και το ίδιο το πανεπιστήμιο», ήταν η άμεση απάντηση του Πρύτανη, Γιώργου Καψάλη και στο ίδιο πνεύμα ακολούθησαν και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις των πανεπιστημιακών.

Στην αίθουσα του Πρυτανικού Συμβουλίου έγινε μια εξαιρετική συζήτηση που δεν περιορίστηκε μόνο στην έκφραση της ολόθερμης στήριξης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην προσπάθεια της κατάκτησης του τίτλου «Ιωάννινα-Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», αλλά εξειδικεύτηκε στους τρόπους της μέγιστης ενεργοποίησης του πανεπιστημίου και στην ανάπτυξη προτάσεων που θα επεξεργαστούν για να συμπεριληφθούν στον φάκελο υποψηφιότητας.

Το Πανεπιστήμιο θα συμμετάσχει πολλαπλά σε αυτή την προσπάθεια. Από την διάθεση του υλικού που θα συμπεριληφθεί στον φάκελο και θα αναδεικνύει τη δυναμική του πανεπιστημίου (αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτό ο πρύτανης), την ενεργοποίηση προσωπικοτήτων της Ελλάδας και του Εξωτερικού που συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο, τη συμμετοχή σε ομάδες εργασία,  μέχρι την επεξεργασία συγκεκριμένων δράσεων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Μάλιστα στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου θα οριστεί και η πανεπιστημιακή επιτροπή που θα ασχοληθεί εξειδικευμένα με την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Στη συνάντηση συμμετείχε με τη διπλή του ιδιότητα – του πανεπιστημιακού και του Δημοτικού Συμβούλου- ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Άρης Μπαρτζώκας, και όπως είπε «το πανεπιστήμιο είναι μια πόλη μέσα στην πόλη. Πρέπει να ξεσηκώσουμε αυτή την πόλη».

Το κέρδος της διεκδίκησης

Για ένα μεγάλο και δύσκολο αγώνα, για τον οποίο, «όποια κι αν είναι η έκβαση του θα έχουμε το κέρδος ότι θα ξέρουμε πολιτιστικά και αναπτυξιακά πως θα βαδίσουμε τα επόμενα χρόνια» μίλησε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Γκόγκος.

Σ’ αυτό το πνεύμα ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Κώστας Κοσμίδης, πρόσθεσε ότι «ακόμη κι αν δεν κερδίσουμε να έχουμε αποκρυσταλλώματα από τη διεκδίκηση, να διαμορφώσουμε ένα συλλογικό όραμα για την πόλη, να δυναμώσουν οι δεσμοί αλληλεπίδρασης των δύο θεσμών», ενώ η πρόεδρος του Χημικού Τμήματος, Μαριλένα Λέκκα ζήτησε «να θέσουμε στόχους που θα μείνουν άσχετα με την έκβαση της υποψηφιότητας».

Για τη σημασία που έχει η ενεργοποίηση των νέων στην υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έγινε αρκετός λόγος, με τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας κ. Σταυράκο να τονίζει ότι «τα Γιάννενα είναι μια πόλη αιώνια νέα λόγω των φοιτητών» και τον Αναπληρωτή Πρύτανη κ. Αλμπάνη να υπερθεματίζει, λέγοντας πως «οι πόλεις που έχουν πανεπιστήμιο έχουν και τη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερου κλίματος για τον πολιτισμό και την ίδια την ζωή της πόλης».

Στις προαναφερόμενες αλλά και στις πολλές άλλες παρεμβάσεις που έγιναν από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, κατατέθηκαν εξαιρετικές προτάσεις και ιδέες που θα ενισχύσουν τον αγώνα διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χάρισε συμβολικά στο Δήμαρχο τον αετό της Δωδώνης, το σύμβολο του Πανεπιστημίου, με τον κ. Μπέγκα να τον ευχαριστεί λέγοντας πως «είμαι χαρούμενος που σας έχουμε δίπλα μας σε αυτό το ωραίο στοίχημα που αξίζει να αγωνιστούμε όλοι για να το κερδίσουμε».

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments