Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

–Από Δάφλος Θεοχάρης–

Τα βραβεία για τη συμμετοχή τους στο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών παρέλαβαν το πρωί του Σαββάτου μαθητές και καθηγητές 10 δημοτικών σχολείων που ξεχώρισαν σε αυτή την πρωτότυπη περιβαλλοντική δράση.

Πιο συγκεκριμένα το 26ο Δημοτικό Σχολείο κατέλαβε την 10η θέση, το 3ο Δημοτικό την 9η, το 6ο Δημοτικό την 8η, το Δημοτικό Σχολείο Δροσοχωρίου την 7η, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος την 6η, το 1ο Δημοτικό την 5η, το 1ο Πειραματικό την 4η, τα εκπαιδευτήρια Γένεσις, την 3η, το Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου τη 2η και το 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων την 1η θέση.

Σε όλα τα παραπάνω σχολεία δόθηκε από ένας εκτυπωτής, ενώ τα τρία πρώτα παρέλαβαν επιπλέον κι από ένα προτζέκτορα, όλα δωρεά από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και από την Αειφορική Ηπείρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου στον πολυχώρο Δ. Χατζής με υπαίθριες δραστηριότητες περιβαλλοντικού περιεχομένου για τα παιδιά και ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων και των δώρων.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, σημείωσε αρχικά πως οι στόχοι για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων γίνονται ολοένα και υψηλότεροι και οι δήμοι όλης της χώρας αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό – εξήγησε ο Δήμαρχος- ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε ένα καινοτόμο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το Followgreen, το οποίο επιβραβεύει τους πολίτες για την ανακύκλωση.

Το followgreen βασίζεται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία με κοινό στόχο την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι του Δήμου μας μπορούν να εγγραφούν δωρεάν στην ιστοσελίδα www.followgreen.gr/ioannina και να επιβραβεύονται με πόντους τους οποίους μετά μπορούν να εξαργυρώσουν άμεσα σε ειδικές εκπτώσεις και άλλες παροχές σε τοπικά καταστήματα του Δήμου Ιωαννιτών.

«O Δήμος Ιωαννιτών με την παραπάνω πρωτοβουλία, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον, ενισχύει τις υφιστάμενες κοινωνικές του δομές όπως το κοινωνικό παντοπωλείο/φαρμακείο με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, είδη σπιτιού, αυξάνει την ανακύκλωση με τις υφιστάμενες υποδομές του Δήμου και μειώνει τις ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων, ενισχύει την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις προσφέροντας την δωρεάν προβολή τους στους κατοίκους αλλά και στο ευρύτερο κοινό εκτός Δήμου, ενώ παράλληλα ενισχύει την ευγενή άμιλλα των μαθητών μέσω του μαθητικού διαγωνισμού ανακύκλωσης που πραγματοποιήθηκε», σημείωσε ο κ Μπέγκας.

Η αποδοχή της καινοτόμου πρωτοβουλίας του Δήμου Ιωαννιτών μάλιστα είναι πολύ μεγάλη, καθώς κατάφερε, σε διάστημα μόλις 2 μηνών, να ξεπεράσει τα 500 και πλέον ενεργά μέλη, ενώ και οι τοπικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου, με περίπου 70 προσφορές που απέστειλαν πριν ακόμη ξεκινήσει η πλατφόρμα.

Ο Δήμαρχος στάθηκε και στην προσπάθεια που κάνει η Δημοτική Αρχή για την αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού χώρου που σημαίνει καλύτερη καθημερινότητα για τους κατοίκους των Ιωαννίνων και πιο ελκυστική εικόνα για τους επισκέπτες του Δήμου μας.

«Στην κοινωνία μας η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων είναι κατοχυρωμένη. Εμείς ειδικά ως Δήμος την επιζητούμε.

Ο Δημόσιος χώρος είναι ελεύθερος και πολλαπλά μέσα είναι διαθέσιμα για τη διακίνηση των ιδεών ή των απόψεων.

Διαφωνούμε λοιπόν με τον τρόπο που ορισμένοι θέλουν να εκφραστούν, βεβηλώνοντας δημοσίους χώρους, έργα τέχνης και κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά.

Είμαστε κατά του χουλιγκανισμού και απεχθανόμαστε την καταστροφή.

Είμαστε οπαδοί της δημιουργίας.

Και ως τέτοιοι θα ανοίξουμε άμεσα τη συζήτηση με την Εκπαίδευση ώστε με μπροστάρηδες τα σχολεία μας να οργανώσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που σύνθημά της θα είναι: «Θέλουμε την πόλη μας ζωγραφισμένη και όχι μουτζουρωμένη».

Σε αυτή την πρωτοβουλία σας θέλουμε κοντά μας γιατί πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Νέες δράσεις

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κατηρτσίδης, έκανε μια μία σύντομη αναφορά στην ανακύκλωση του Δήμου μας και γενικότερα στο σχεδιασμό που έχει γίνει στον τομέα αυτό.

Όπως εξήγησε, σήμερα ανακυκλώνουμε περίπου 300 τόνους μηνιαίως που είναι το 10% των απορριμμάτων μας, ενώ τόσο οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και οι στόχοι της  χώρας μας μας επιβάλουν να πάμε σε ποσοστά 50% και άνω.

Παράλληλα τόνισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών προχωράει σε άμεση υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και στους επόμενους μήνες σταδιακά θα ενσωματωθούν μία σειρά από πρωτοπόρες δράσεις όπως:

Α) Η δημιουργία του κεντρικού πράσινου σημείου του Δήμου Ιωαννιτών, ενός χώρου όπου οι πολίτες θα μπορούν να φέρνουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια, είτε για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Β) Η δημιουργία τουλάχιστον 8 πράσινων γωνιών ανακύκλωσης σε πλατείες του Δήμου.

Γ) Η ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων) σε ξεχωριστό καφέ κάδο.

Δ) Η ξεχωριστή συλλογή έντυπου χαρτιού όπως αυτό έγινε στα σχολεία που βραβεύουμε και πολλά άλλα.

«Όλες οι νέες δράσεις που σχεδιάζουμε για τους δημότες θα παρουσιάζονται στην πλατφόρμα followgreen και θα συνδέονται στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό με κερδισμένους πόντους προκείμενου να επιβραβεύονται οι δημότες που συμμετέχουν.

Κλείνοντας να τονίσω ότι οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν πολύ γρήγορα τα οφέλη της ανακύκλωσης και θα εκπαιδεύσουν εμάς τους μεγάλους στο να εντάξουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας.

Μπορούμε ως Δήμος να πρωτοπορήσουμε και σ’ αυτό», υπογράμμισε ο κ. Κατηρτσίδης.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments