Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ(Ν.Δ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ: “Η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”

Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ(Ν.Δ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ: “Η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”

Ο Β.Γιόγιακας  βουλευτής της Ν.Δ   Ν.Θεσπρωτίας,στην συζήτηση στην βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των ΠΡΕΣΠΩΝ ανεφερε(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO ΕΔΩ)

“Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την κυβερνητική του πορεία το πρώτο εξάμηνο του 2015 παίζοντας στα ζάρια την επιβίωση και την προοπτική της χώρας μας, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα και ολοκληρώνει την πορεία του ως Κυβέρνηση παίζοντας στα ζάρια τη θέση της Ελλάδας σε ένα θέμα από τα πιο ευαίσθητα.

Γιατί πολύ απλά, στα σχέδια και στις πράξεις αυτής της Κυβέρνησης υπάρχει μόνο το στενό κομματικό συμφέρον. Αυτό είναι που υπηρετείτε και σε αυτή την περίπτωση.

Η Κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το «Σκοπιανό» για να στήσει ένα ολόκληρο μικροπολιτικό παιχνίδι, ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Αυτό πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες και αυτό ήταν ξεκάθαρο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήδη από τη φάση των συζητήσεων πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Θυμόμαστε ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση μέχρι και μετά την ανακοίνωση της Συμφωνίας, ότι όλα έγιναν κρυφά ή με διαρροές δεξιά και αριστερά, ότι δεν αναζητήθηκε κάποια κοινή γραμμή πλεύσης με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κλείσατε τις πόρτες στη συνεννόηση για να χτίσετε νέες διαχωριστικές γραμμές, να δείξετε ότι είστε τάχα προοδευτικοί και ανοιχτόμυαλοι απέναντι σε όλους όσοι διαφωνούν, που τους βάλατε την ταμπέλα των συντηρητικών, των εθνικιστών και των φοβικών.

Θέλατε να διχάσετε τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, αλλά δεν σας βγήκε. Η θέση μας ήταν ενιαία και συμπαγής από την πρώτη στιγμή. Μεθοδεύσατε την απομάκρυνση του κυβερνητικού σας ετέρου για να ξεπλύνετε την ανίερη συμμαχία σας, αλλά οι ευκαιριακοί υποστηρικτές σας χαλάνε τη σούπα της ιδεολογικής καθαρότητας. Επιδιώκετε να κάνετε ρεσάλτο στην Κεντροαριστερά και να παραστήσετε, σε Έλληνες και Ευρωπαίους, τους σοσιαλδημοκράτες, αφού το αντιμνημονιακό σας κουστούμι έχει μπει ξεφτισμένο πια στην ντουλάπα των υποσχέσεων.

Κι όλα αυτά γίνονται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το βλέμμα και μόνο στη δική σας επόμενη μέρα και όχι στην επόμενη μέρα της χώρας. Γιατί χάρη στην ανεύθυνη, κοντόθωρη λογική σας, δυστυχώς καταλήξατε σε μία Συμφωνία στην οποία η χώρα μας παίρνει λίγα και δίνει πολλά. Η μία ονομασία για όλες τις χρήσεις και προς όλους, που τόσο πανηγυρίζετε, ακυρώνεται από τις αναφορές σε μία δήθεν μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ιθαγένεια που, όμως, κλείνει το μάτι στην εθνικότητα.

Ακυρώνεται από τη διατήρηση των αρχικών ΜΚ, δηλαδή Μακεδονία, σε διάφορους κωδικούς της χώρας. Ακυρώνεται από τη δυνατότητα χρήσης του επιθετικού προσδιορισμού «Μακεδονικός» σε μη κρατικές οντότητες. Ακυρώνεται γιατί δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο θα προσαρμοστούν στη σύνθετη ονομασία οι εμπορικές ονομασίες, οι εμπορικές επωνυμίες και τα εμπορικά σήματα.

Μέχρι στιγμής ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κατρούγκαλος, έχει καταθέσει στο Κοινοβούλιο το υφιστάμενο Σύνταγμα της Πρώην Δημοκρατικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και μάλιστα, αρχικά το είχε κατεβάσει από το ίντερνετ. Τώρα μας το φέρνει, υποτίθεται, και επίσημα. Και δεύτερον έχει κατατεθεί μία ρηματική διακοίνωση με τις τροποποιήσεις στις οποίες υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε μακεδονικό λαό.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ολοκληρώθηκε. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων, με την ανοχή της Κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την Αναθεώρηση μετά τη διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό Αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία, σε όσες ακολουθούν την 33η, την 34η κλπ., οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που δεν υπάρχει σε αυτό που μας καταθέσατε, κύριε Υπουργέ. Είναι ένα στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων. Η Νέα Δημοκρατία αξιώνει το αυτονόητο: Να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και μαζί και το προοίμιό του.

Είχαμε πει μάλιστα από το Βήμα αυτό, στη συζήτηση για την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας προς την Κυβέρνηση, ότι οι αναφορές σε μακεδονική ιθαγένεια, σε μακεδονική γλώσσα και σε μακεδονικό έθνος, η τελευταία στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, βάζουν τα θεμέλια για την απαξίωση της σύνθετης ονομασίας στο μέλλον, μία σύνθετη ονομασία που μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως, μέσα και έξω από τα Σκόπια, θα πάρει τουλάχιστον μία πενταετία, αφού δηλαδή οι γείτονές μας έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αφού έχουν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έχετε δώσει όλα μας τα διαπραγματευτικά όπλα πριν κλειδώσετε πολλά από αυτά που έχετε συμφωνήσει ή νομίζετε ότι έχετε συμφωνήσει.

Από αυτά και μόνο είναι σαφές ότι δεσμεύετε τη χώρα με μία κακή συμφωνία και το κάνετε με πλήρη συνείδηση, γιατί ποτέ δεν σας ένοιαξε στα αλήθεια η χώρα. Γιατί ο πατριωτισμός είναι μία αξία που σας αφήνει αδιάφορους. Για εσάς, το «Μακεδονικό» είναι άλλη μία σημαία ευκαιρίας, άλλη μία προσπάθεια να ελιχθείτε, να εξαπατήσετε μήπως και μείνετε στον αφρό για λίγο ακόμη.

Να ξέρετε, όμως, ότι πρόκειται για μία απελπισμένη προσπάθεια. Γιατί η κοινωνία έχει νιώσει στο πετσί της τις επιλογές σας στην οικονομία, την απασχόληση, την υγεία, την εκπαίδευση, την ασφάλεια. Γιατί έχει καταλάβει το θράσος και τον κυνισμό με τα οποία μεταχειρίζεστε τα μεγάλα θέματα του τόπου. Γιατί δεν ανέχεται τις πληγές που έχετε καταφέρει στο σώμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας και θα σας κρίνει για όλα αυτά σύντομα.

Για μας, η καταψήφιση της Συμφωνίας είναι στάση ευθύνης απέναντι στη χώρα, τους Έλληνες και την ίδια τη Δημοκρατία και αυτή τη στάση μας θέτουμε στην κρίση των Ελλήνων και των ιστορικών του μέλλοντος.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments