Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Β. Γιόγιακας(ΝΔ): «Γιατί επανεξετάζονται άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και πιστοποιημένη αναπηρία εφ’ όρου ζωής;»- Θα ερευνηθεί το θέμα, απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας

Β. Γιόγιακας(ΝΔ): «Γιατί επανεξετάζονται άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και πιστοποιημένη αναπηρία εφ’ όρου ζωής;»- Θα ερευνηθεί το θέμα, απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας

giogiakas_vouli_15-16Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Το ζήτημα των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση που, ενώ έχουν πιστοποιηθεί εφ’ όρου ζωής από τις Υγειονομικές Επιτροπές των πρώην Νομαρχιών, καλούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Πρόνοιας για επανεξέταση ώστε να αποφασιστεί εκ νέου αν δικαιούνται το προνοιακό επίδομα, έθεσε ο Βασίλης Γιόγιακας με Επίκαιρη Ερώτηση που συζήτησε στη Βουλή με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ ανέφερε ότι δε θα έπρεπε να ξαναπαρουσιάζονται στις Επιτροπές των ΚΕΠΑ τα άτομα βαριά νοητική υστέρηση – δηλαδή με αναπηρία 80% και πάνω και δείκτη νοημοσύνης κάτω από 30 – η οποία έχει πιστοποιηθεί εφ’ όρου ζωής πριν τον Σεπτέμβριο του 2011. «Ο νόμος είναι ξεκάθαρος» σημείωσε αναφερόμενος στη σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του  νόμου 4331 του 2015. Υπογράμμισε επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό από όσους έχουν επανεξεταστεί μέχρι σήμερα κρίθηκε ότι δεν μπορεί να παίρνει το επίδομα για τη βαριά νοητική υστέρηση, καθώς οι βεβαιώσεις των Κέντρων Ψυχικής Υγείας για τη νοημοσύνη των πασχόντων αγνοούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., οι οποίες προβαίνουν σε δική τους αξιολόγηση για τον δείκτη, που είναι μεγαλύτερη του 30.

Καταθέτοντας στα πρακτικά της συνεδρίασης σχετικά έγγραφα για περιπτώσεις αχρείαστων επανελέγχων ο κ. Γιόγιακας ρώτησε τι πρόκειται να κάνει το Υπουργείο για εκείνα τα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση που κακώς έχουν κληθεί για επανεξέταση καθώς και για εκείνα που μετά την επανεξέταση στερήθηκαν αδίκως το σχετικό επίδομα.

Ο κ. Πετρόπουλος απάντησε ότι το Υπουργείο οφείλει να ερευνήσει τις περιπτώσεις αυτές και θα εξετάσει τα έγγραφα που κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας. Ανέφερε δε ότι σύντομα θα ισχύσει νέος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας στον οποίο αυξάνεται το ανώτατο όριο δείκτης νοημοσύνης σύμφωνα με τον οποίο η νοητική υστέρηση θα προσδιορίζεται ως βαριά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΔΩ

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments