Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Β.Τσίρκας (ΣΥΡΙΖΑ) -Να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει!

Β.Τσίρκας (ΣΥΡΙΖΑ) -Να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει!

IMG_0763

Να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει!

Του Βασίλη Τσίρκα *

Η προσφυγή στις κάλπες ήταν ζήτημα ηθικής, δημοκρατικής και συνταγματικής τάξης. Με τη συμφωνία ξεπεράστηκαν τα όρια της λαϊκής εντολής του Γενάρη και μόνος αρμόδιος για να αποφανθεί την πορεία της χώρας είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Σε κάθε περίπτωση η στάση μιας ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη για συγκυβέρνηση με το φθαρμένο πολιτικό κατεστημένο που ο λαός έδιωξε στις 25 Γενάρη θα ήταν εκτροπή.

Μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση βρέθηκε σε ένα πολιτικό ευρωπαϊκό τοπίο απολύτως εχθρικό και αντιμετώπισε μια διάθεση τιμωρητική εκ μέρους των δανειστών. Σε αυτόν τον ωμό εκβιασμό είχαμε να επιλέξουμε είτε μια τακτική υποχώρηση για να μην οδηγηθεί η χώρα στον γκρεμό είτε να χρεώσουμε ιστορικά την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς με το βάρος ότι μετέτρεψε τη χώρα σε κοινωνική έρημο. Ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σηκώσαμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογούσε απέναντι στην κοινωνία και τη χώρα.

Η συμφωνία που υπογράφηκε με πραξικοπηματικούς όρους μετά από έναν άνευ προηγουμένου εκβιασμό απέχει από τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά εμπεριέχει αναπτυξιακές και άλλες δυνατότητες που σε συνδυασμό με τη ρητή δέσμευση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος μπορούν να δώσουν προοπτική στη χώρα και την κοινωνία. Στη συμφωνία αυτή αφήνονται αρκετά περιθώρια για διαπραγμάτευση, για αντισταθμιστικά μέτρα, για δικαιότερη κατανομή των βαρών. Εξάλλου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπογράψει αυτή την κακή κατά τα άλλα συμφωνία, δηλώνοντας εξαρχής ότι τη θεωρεί κοινωνικά άδικη και υφεσιακή.

Η απόρριψη μιας εναλλακτικής πορείας που διεκδίκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον σκληρό πυρήνα της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης εκφράστηκε και με το κλείσιμο των τραπεζών και με την επιβολή των capital controls. Ο σπόρος όμως της αμφισβήτησης της ασκούμενης πολιτικής που έριξε αυτή η κυβέρνηση μπορεί στο μέλλον να αποδώσει καρπούς και αυτό το αναγνωρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Όσοι στηρίξαμε αυτή την Κυβέρνηση και τη συμφωνία που έφερε στη Βουλή, το κάναμε γιατί δεν δικαιούμαστε να αποφασίζουμε με βάση μόνο τις ιδεολογικές μας αξίες, όταν η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να βάλει τη σφραγίδα της σε μια κοινωνική και εθνική τραγωδία. Και αυτή η αποφασιστικότητα είναι που απέτρεψε καταστροφικές εξελίξεις για την Ελλάδα.

Όσοι επιδιώκουν να ακυρώσουν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα και την προοπτική της Αριστεράς να κερδίσει εκ νέου τη λαϊκή στήριξη, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο της προσπάθειας του σάπιου πολιτικού κατεστημένου να αναστηθεί.

Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις αλλαγές και τις τομές που απαιτούνται σε όλα τα επίπεδα και να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της χώρας. Ισχυρή κυβέρνηση σημαίνει μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρεία κοινωνική στήριξη και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας που θα συγκροτείται από ένα κόμμα ή περισσότερα, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, υπό την προϋπόθεση της προγραμματικής σύγκλισης.

Γι’ αυτό ζητάμε ισχυρή και καθαρή εντολή τετραετίας. Για να υπερασπιστούμε όσα φιλολαϊκά μέτρα ψηφίσαμε το προηγούμενο διάστημα που θέλει να ξηλώσει η ΝΔ. Για να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου, το λαθρεμπόριο, τη διαφορά. Για να ελαφρύνουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από άδικους και παράλογους φόρους και επιβαρύνσεις. Για να ανασυγκροτήσουμε τη δημόσια διοίκηση, το κράτος. Για να υπερβούμε στρεβλώσεις σαράντα χρόνων. Για να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Για να άρουμε την πολιτική επικυριαρχία της χώρας που μας φόρτωσαν όσοι κυβέρνησαν για σαράντα χρόνια μέχρι σήμερα.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να κρίνει τη δική μας στάση απέναντι στους δανειστές. Να κρίνει τη δική μας στάση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα. Να κρίνει τη  μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα. Να κρίνει και να αξιολογήσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η πρώτη κυβέρνηση που πήρε ρητή δέσμευση για να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Το γεγονός ότι αποδεχτήκαμε μια σκληρή πραγματικότητα για τη χώρα δεν είναι γιατί θεωρούμε ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας. Δεν υποκλινόμαστε σε αυτή την πραγματικότητα. Ο αγώνας όμως για την αλλαγή των συσχετισμών είναι μια διαρκής διαδικασία, μια διαρκής πάλη. Και σε αυτόν τον αγώνα καλούμαστε να δηλώσουμε παρόντες όσοι αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να απαλλαγούμε οριστικά από τις συνταγές της λιτότητας και των μνημονίων. Για να βάλουμε τα θεμέλια σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Και εκφράζουμε την αισιοδοξία ότι ο λαός σύντομα θα αποφασίσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί και πρέπει να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο. Θα δώσει ισχυρή εντολή για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Μόνο μπροστά.

 *Ο Βασίλης Τσίρκας είναι υπ. Βουλευτής Άρτας – ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments