Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Γερμανοί μαθητές στέλνουν μήνυμα κατά του ναζισμού από τα Γιάννενα

Γερμανοί μαθητές στέλνουν μήνυμα κατά του ναζισμού από τα Γιάννενα

Καταθέτοντας ένα δάφνινο στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων στους Λιγκιάδες οι μαθητές του Γερμανικού σχολείου του Αγίου Στεφάνου από την πόλη Augsburg της Βαυαρίας, έστειλαν μήνυμα ενάντια στη θηριωδία του Ναζισμού και υπέρ της συναδέλφωσης των λαών και της ειρήνης.

Οι δέκα 15χρονοι Γερμανοί μαθητές, βρίσκονται στα Γιάννενα και φιλοξενούνται στα σπίτια των μαθητών του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής και φιλοξενίας που υλοποιούν τα δύο σχολεία.

Όπως εξήγησαν στο Δήμαρχο Ιωαννιτών οι υπεύθυνες του προγράμματος, καθηγήτριες Γερμανικών του ελληνικού σχολείου, κυρίες Παπατόλη και Γκαδρή, ήταν τα ίδια τα παιδιά που ζήτησαν να καταθέσουν ένα στεφάνι μαζί με τους Έλληνες μαθητές στο μνημείο του μαρτυρικού χωριού των Λιγκιάδων.

Στους Λιγκιάδες τους υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας και όπως είπε απευθυνόμενος στα παιδιά «η πρωτοβουλία τους είναι βάλσαμο στις πληγές που άνοιξε η Ναζιστική θηριωδία στο χωριό».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο σχολείο του Αγίου Στεφάνου η κύρια ξένη γλώσσα που διδάσκεται είναι τα αρχαία ελληνικά, ενώ διδάσκονται και νέα Ελληνικά.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το δημαρχείο, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη των παιδιών κι όπως είπε «τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολες οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, όμως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε».

Τόνισε πόσο σημαντική θεωρεί την πρωτοβουλία τους να επισκεφθούν ένα χωριό της περιοχής που ξεκληρίστηκε από τους Ναζί και υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια επισκέφθηκε τους Λιγκιάδες και ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών τόνισε πως είναι «ανοιχτό» το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων κι αυτό αντιμετωπίζεται σε επίπεδο κρατών και διεθνών οργανισμών. Όμως – όπως υπογράμμισε- «η ηθική αναγνώριση των εγκλημάτων του ναζισμού, ιδιαίτερα από νέα παιδιά, είναι για όλους μας πολύ σημαντική. Η νέα γενιά είναι αυτή που μπορεί να χτίσει ένα ειρηνικό μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης».germ_ligkiades

Πηγή by [author_name]

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments