Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Γιάννενα Νέα Εποχή” :Αναβάθμιση για τα Λιθαρίτσια και το Άλσος

“Γιάννενα Νέα Εποχή” :Αναβάθμιση για τα Λιθαρίτσια και το Άλσος

 

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” αναφέρονται τα εξής:

“Δύο νέες προτάσεις τις οποίες επεξεργάστηκε η παράταξη παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Οι προτάσεις αυτές αφορούν στην αναβάθμιση του Πάρκου Λιθαρίτσια και του Άλσους.

Το Πάρκο Λιθαρίτσια, είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους στην καρδιά της πόλης, που μένει όμως αναξιοποίητος.

Η αναμενόμενη επί πολλά χρόνια έγκριση της μελέτης ανάπλασης που θα οδηγούσε και σε ενοποίηση του Πάρκου με την κεντρική Πλατεία καθυστερεί, χωρίς να είναι σαφείς οι λόγοι καθυστέρησης ( παραμένει μια ακόμα μακέτα). Παρότι το έργο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά διαδικασία αν δεν προηγηθεί η ολοκλήρωση της μελέτης και η έγκρισή της από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Ο Δήμος, όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ, μπορεί με μικρές δαπάνες να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο πάρκο, για τις οποίες δεν απαιτούνται ιδιαίτερα πολύπλοκες μελέτες, προκειμένου να αναβαθμισθεί ο χώρος, για να γίνει πιο ελκυστικός για τους Γιαννιώτες και για τους επισκέπτες της πόλης μας.

Οι παρεμβάσεις που προτείνεται να γίνουν  είναι:

  • Συντήρηση και επέκταση του φωτισμού στο πάρκο.
  • Συντήρηση και φωτισμός των κλιμάκων πρόσβασης στο πάρκο, όπως και τοποθέτηση ολισθητήρων (μπάρες) σε αυτές, για την διευκόλυνση της πρόσβασης των ηλικιωμένων ατόμων.
  • Δημιουργία σύγχρονης παιδικής χαράς με συνεχή φύλαξη.
  • Τοποθέτηση τηλεσκοπίων παρατήρησης της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής της.
  • Δημιουργία ανοιχτού χώρου για συναυλίες και εκθέσεις ερασιτεχνών και νέων υπό την φροντίδα ή την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου.
  • Συντήρηση και επαναλειτουργία του υπάρχοντος σιντριβανιού, όπως και του διαμορφωμένου μικρού ρυακιού.
  • Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, όπου λείπουν, στα γεφυράκια του ρυακιού.
  • Επισκευή, συντήρηση, συνεχής καθαριότητα και επίβλεψη των υπαρχόντων WC.
  • Συνεχής καθαρισμός και ευπρεπισμός του χώρου (συντήρηση πρασίνου, συνεχής απομάκρυνση σκουπιδιών, επισκευές των υφιστάμενων κατασκευών – στεγάστρων, επισκευή των διαμορφωμένων μονοπατιών και του πλακόστρωτου κλπ).
  • Διαμόρφωση μικρού χώρου στάθμευσης για ειδικές ομάδες επισκεπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι) μπροστά από τον χώρο του Μουσείου.
  • Όλες οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις απαιτούν την συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την συντόμευση του χρόνου έγκρισης των μελετών.

Το πάρκο Λιθαρίτσια είναι ένας εμβληματικός χώρος για τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες της πόλης. Η αναζωογόνηση του, σε πρώτη φάση, είναι απαραίτητη για την λειτουργία του κέντρου των Ιωαννίνων και καθοριστική παράμετρος στην προσπάθεια ενοποίησης των ελεύθερων χώρων του κέντρου. Εξυπακούεται ότι η εφαρμογή του προαναφερόμενου σχεδίου παρεμβάσεων προϋποθέτει και την φύλαξη του πάρκου από κάθε λογής παραβατικότητα, καταστροφές κλπ.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΣΟΣ

Το Άλσος είναι ένας ακόμη ζωτικός χώρος στην πόλη ο οποίος παρουσιάζει μια σχετικά ικανοποιητική εικόνα.

Ωστόσο παραμένουν πολλά προβλήματα. Τα κυριότερα από αυτά, σύμφωνα και με τους κατοίκους της περιοχής είναι τα εξής:

  • Συνεχής και συστηματικός καθαρισμός του χώρου, όπως και συντήρηση των κατασκευών που υπάρχουν στο Άλσος, με ταυτόχρονη βελτίωση και συντήρηση του πρασίνου.
  • Βελτίωση των κατασκευών της παιδικής χαράς και της καθαριότητας της.
  • Βελτίωση και αύξηση του φωτισμού του χώρου.
  • Κατασκευή υπαιθρίων μπάγκων με τραπέζια.
  • Κατασκευή μικρού χώρου περιποίησης βρεφών.
  • Διαμόρφωση μικρού αναψυκτηρίου με κερματοδέκτες.
  • Καθοριστική παράμετρος για την πλήρη αξιοποίηση του Άλσους είναι η περιφρούρηση του χώρου από κάθε μορφής παραβατικότητα, για την ασφάλεια των κατοίκων, κυρίως τις νυχτερινές ώρες και η τήρηση του ωραρίουκοινής ησυχίας, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.

Ένα σημαντικό θέμα – έργο που πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά μετά από διαβούλευση με τους δημότες, για τις επιπτώσεις του στο χώρο και το περιβάλλον, είναι το κατά πόσον μπορεί στο  Άλσος να χωροθετηθεί  υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Η διαμόρφωση στο κέντρο της πόλης και της αγοράς της ενός τέτοιου χώρου, συντελεί σημαντικά στην επίλυση του κυκλοφοριακού της προβλήματος. Οι υψομετρικές διαφορές που παρουσιάζει ο χώρος του Άλσους, μεταξύ των οδών Βαλαωρίτου και Πουκεβίλ, βοηθούν στην κατασκευή ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να μην χαθεί ούτε χιλιοστό πρασίνου, αλλά αντίθετα θα επιδιωχθεί η αύξηση του.”

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments