Δευτέρα , 11 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / «Γιάννενα Νέα Εποχή» :Προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το πράσινο

«Γιάννενα Νέα Εποχή» :Προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το πράσινο

Σε ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:

“Πριν από λίγες ημέρες και με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα η Δημοτική Αρχή έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τον κανονισμό πρασίνου του Δήμου. Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» θεωρεί ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που απαιτεί περισσότερο χρόνο για μελέτη και διαβούλευση. Σημειώνει δε ότι τόσο σοβαρά θέματα καλό είναι να μην αντιμετωπίζονται σε χρόνο που έχει ανοίξει η προεκλογική περίοδος, αλλά να τίθενται για συζήτηση όταν είναι πραγματικά ώριμα και όλες οι δυνάμεις του τόπου μπορούν να συμβάλλουν με εποικοδομητικές προτάσεις ή και κριτική.

Το 2019 ο κανονισμός πρασίνου του Δήμου δεν θα πρέπει να περιορίζεται στον έλεγχο , τα μέτρα και τις κυρώσεις για την διατήρηση του «κεκτημένου», το οποίο μάλιστα παρουσιάζει και μεγάλο έλλειμμα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται αλλά να περιλαμβάνει τις τομές που απαιτούνται ώστε η πόλη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής.

Βασικές προϋποθέσεις για μια τέτοια πολιτική είναι η πλήρης καταγραφή των χώρων πρασίνου, των δέντρων που υπάρχουν, λαμβάνοντας υπόψη το είδος, την ηλικία, το ύψος, το είδος του φυλλώματος θέση και την εν γένει κατάστασή τους και  η  δυναμική αύξησής τους με σκοπό: α) τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πρότυπου συστήματος αστικής δασοπονίας, β) την αύξηση των χώρων πρασίνου και την ορθολογική διαχείριση των δέντρων και γ) την εκτίμηση της οικονομικής αξίας τους με τον συνυπολογισμό των φυσικών χαρακτηριστικών τους, του προσδόκιμου ζωής τους, της τιμής αγοράς τους, καθώς και την ικανότητα κάθε δέντρου να συγκρατεί το διοξείδιο του άνθρακα.

Περισσότερο από έναν πρόχειρο δομημένο κανονισμό χρειάζεται η σύνταξη ενός σχεδίου που θα αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών καυσαερίων και στον περιορισμό των εστιών ρύπανσης το οποίο θα είναι ταυτισμένο με την Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, μια υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το σχέδιο πρέπει να στοχεύει στη συνεργασία των πολιτών με τους αρμόδιους φορείς ώστε η πόλη να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη στα ακραία φαινόμενα που συνεχώς αυξάνονται αλλά και να μπορεί να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις που θα  αποσκοπούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω της μείωσης της θερμοκρασίας  και της δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών στην πόλη, με βασικά συστατικά τους χώρους πρασίνου (δημιουργία, επέκταση και συντήρησή τους).

Αν τέλος σκοπός της διαβούλευσης είναι η αναδιάρθρωση της υπηρεσίας πρασίνου, τότε απουσιάζουν όλα τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται, όπως ο αριθμός και οι ειδικότητες των εργαζομένων, ώστε να είναι πραγματικά μία διαβούλευση ουσίας και όχι απλά μια τυπική διαδικασία.”

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments