Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή”: Εκδήλωση για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα

“Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή”: Εκδήλωση για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή” αναφέρονται τα εξής:

“Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στα Λιθαρίτσια η εκδήλωση της παράταξης ” Γιάννενα, πολίτες για την Ανατροπή” για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, που τη χαρακτήρισε η εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών και η ποιότητα των απόψεων που εκφράστηκαν. Η εκδήλωση άρχισε με ενημέρωση από τον υποψήφιο Δήμαρχο Λάζαρο Νάτση για το ιστορικό του ζητήματος στο Δήμο Ιωαννιτών και τη στάση της Δημοτικής αρχής που τη χαρακτήρισε η αμηχανία αλλά και η έλλειψη βούλησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με την εγκατάσταση και διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του δήμου μας.

Ακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Κλάπας, ο οποίος έκανε μια σφαιρική ενημέρωση για το πώς η πολιτεία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το πρόβλημα, για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται για την υποδοχή των προσφύγων, την παροχή ασύλου και την ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία. Και αυτό σε μια εποχή που η ΕΕ έχει κλείσει τα σύνορα και απουσιάζει παντελώς η αλληλεγγύη των κρατών σε μια Ευρώπη που κυριαρχεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η άνοδος της Ακροδεξιάς.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρώην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Φωτεινού, που εξήρε τον ρόλο των εκπαιδευτικών και των σχολείων της αρμοδιότητάς της στην υποδοχή των παιδιών των προσφύγων στις σχολικές τάξεις αλλά και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που χαρακτηρίζουν ένα μέρος της κοινωνίας και που εκφράστηκαν μέσα από τις αντιδράσεις γονέων αλλά και άλλων παραγόντων που άπτονται του χώρου της εκπαίδευσης.

Τελευταίος μίλησε ο γραμματέας της τοπικής Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κουσινίδης που αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργοποίησης της Νεολαίας για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού κάνοντας παράλληλα κριτική για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στον τομέα της Μεταναστευτικής πολιτικής. Ακολούθως η συζήτηση γενικεύτηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις πολιτών που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από το χώρο εργασίας τους, είτε αυτές αφορούσαν την εκπαίδευση, είτε τις κοινωνικές υπηρεσίες ή τον εθελοντισμό.

Γενικό συμπέρασμα στο τέλος της εκδήλωσης ήταν ότι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών μέσα από την οργανωμένη έκφραση που είναι η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι κομβικός για την όσο το δυνατό αρμονική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνία, με την αξιοποίηση προγραμμάτων όπως το “Ήλιος”, με την ισότιμη συμμετοχή των προσφυγόπαιδων στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments