Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Γιατί υπήρξε εμπλοκή με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup;

Γιατί υπήρξε εμπλοκή με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup;

1a1Ενώ όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την μόνη λύση που είχε πέσει στο τραπέζι για την υποβολή αιτήματος τεχνικής παράτασης του Μνημονίου, μετά απο διαβουλεύσεις τον κκ Δραγασάκη και Βαρουφάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά με το κόμμα και την Κεντρική Επιτροπή οι συζητήσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να συζητήσουν επί της ουσίας των ελληνικών προτάσεων και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τοποθετηθεί επί της μόνης λύσης που βρίσκονταν στο τραπέζι αυτής του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Πριν από λίγο η τελική λύση της παράτασης του Μνημονίου ακόμα και με τη ρήτρα της αναθεώρησής του εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό πλήγμα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση η οποία αναγκάζεται ουσιαστικά να φορέσει το ίδιο κοστούμι με την προηγούμενη με στόχο να αγοράσει χρόνο και με την ελπίδα να καταφέρει σε αυτή την περίοδο που μεσολαβεί να το μεταβάλλει.

Για τους γνωρίζοντες τα ευρωπαϊκά δρώμενα αν κλειδώσει μια τέτοια συμφωνία, ακόμα και υπό το καμουφλάζ του Μνημονίου και την αναβάπτιση της τρόικας αποτελεί μια μόνιμου χαρακτήρα λύση η οποία θα τροποποιηθεί μόνο επιγραμματικά.
Υπ αυτό το πρίσμα και μετά από διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας με στελέχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το Μαξίμυο αναγκάστηκε να απορρίψει το πρώτο draft της συμφωνίας επανεκινώντας τις διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση,

Τώρα όμως θεωρείται αβέβαιο αν οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν κάτι τέτοιο.

Σε διαφορετική περίπτωση θα επιμείνουν στη λύση-πρόταση τεχνικής παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα και προκαλώντας πανικό στις αγορές.
Το σενάριο αυτό δεν είναι πλέον καθόου απίθανο και θεωρούνταν εξ αρχής ιδιαίτερα πιθανό και προέκυπτε από τη στρατηγική που είχε ακολουθήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν υπήρξε καμία συμφωνία, ούτε για κοινό ανακοινωθέν

Eurogroup: Δεν υπήρξε καμία συμφωνία, ούτε για κοινό ανακοινωθέν

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, εμφανίστηκε στην συνέντευξη τύπου και στην ουσία συνέστησε υπομονή μέχρι το τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Από τις δηλώσεις του:

«Σήμερα είχαμε ένα έκτακτο Eurogroup  για να συζητήσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους τα σχέδια της κυβέρνησης. Εποικοδομητική συζήτηση όχι επαρκής πρόοδος. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα και τις συνομιλίες στο θέμα της Ελλάδας και μελλοντικής συνεργασίας. Δεν υπάρχουν πραγματικά συμπεράσματα. Περισσότερη υπομονή και θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα.

Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα, ένα το μέλλον του τρέχοντος προγράμματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα που λήγει τον Φεβρουάριο. Συζητήσαμε ενδεχόμενο παράτασης, για κάποιους ήταν το προτιμητέο αλλά δεν καταλήξαμε σε τέτοιο συμπέρασμα

Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά όχι επαρκής για να υπάρχουν κοινά συμπεράσματα.

Δεν έχει να κάνει με τη φρασεολογία, αλλά με το πόση πρόοδο κάναμε,. Δεν ήταν επαρκής για να έχουμε κοινά συμπεράσματα.

Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις του προγράμματος ή ενός προγράμματος αλλά θέμα ήταν τα επόμενα βήματα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Δεν θα ξεκινήσουν διαδικασίες με εμπειρογνώμονες μέχρι τη Δευτέρα.»

δηλώσεις Μοσκοβισί:

«Χρήσιμη συνάντηση και για εμάς και για να καταλάβει και η Ελλάδα πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι εταίροι. Παρά τις καλές προσπάθειες και παρά την καλή θέληση δεν μπορέσαμε να καταλήγουμε σε μια κοινή δήλωση. Θα συνεχίσουμε την Δευτέρα»

Η Ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών ολοκληρώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης, η τετράωρη συνεδρίαση του Eurogroup παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και του Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ).

Όπως μεταφέρεται από τις Βρυξέλλες, η συζήτηση παίρνει νέα διορία μέχρι τη νέα και πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί ένα υπόμνημα-προσχέδιο που συντάχθηκε απόψε. Σε αυτό έχουν καταγραφεί λεπτομερώς τα κοινά σημεία των δύο πλευρών και οι χαώδεις διαφορές ανάμεσα στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική κυβέρνηση και τις απαιτήσεις των εταίρων για παράταση του μνημόνιου. Στην κυβέρνηση δίνεται διορία μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου για να υποβληθεί από την Ελλάδα αίτημα για συνέχιση της χρηματοδότησης μέσω του υφιστάμενου προγράμματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τέσσερις αρxές για μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία συμφωνία που να της παρέχει οικονομική σταθερότητα, βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίζεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Bloomberg στο Βερολίνο, Αρν Ντελφς, η πρόταση Βαρουφάκη δενΗ ελληνική πλευρά δέχθηκε έντονες πιέσεις ώστε να ζητήσει παράταση και να αποδεχθεί το πρόγραμμα ήταν «συμπαγής».

Διαρροές από τις Βρυξέλλες μιλούν για ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά για την επέκταση του προγράμματος. «Η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του χρέους. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Ντάισελμπλουμ: «Δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια κοινή ανακοίνωση»

«Έντονη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συζήτηση με την Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπήρξε τέτοια πρόοδος, «παρά την καλή θέληση των εμπλεκόμενων πλευρών» ώστε να υπάρξει συμφωνία για την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος.

«Δεν καταλήξαμε σε κοινό συμπέρασμα και ως εκ τούτου δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία «να ενημερωθούμε για τις ελληνικές θέσεις».

«Δεν υπήρξαν κοινά συμπεράσματα, η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα» το μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη ΤύπουΠαράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανέφερε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις την προσεχή Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του προγραμματισμένου Eurogroup, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εξήγησε πως «συζητήσαμε την πιθανότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς όμως τελικό συμπέρασμα».

Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί είπε πως «η συνάντηση ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα, για να καταλάβει πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες».

Δύο ξένοι στην ίδια Σύνοδο…

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως φαίνεται, Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα θα είναι δύο ξένοι στην ίδια συνεδρίαση, καθώς δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση και συνεπώς, προσθέτουν, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.

Για το θέμα αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν συνεννοήσεις μήπως βρεθεί η χρυσή τομή για τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ ωστόσο επιβεβαιώθηκε το κακό κλίμα που υπάρχει στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

 

Η Ελλάδα υπό ασφυκτική πίεση για συνέχιση του προγράμματος

Eurogroup: Η Ελλάδα υπό ασφυκτική πίεση για συνέχιση του προγράμματος

Το έκτακτο Eurogroup εξελίχθηκε σε μαραθώνιο, καθώς, η συνάντηση κράτησε παραπάνω από τέσσερις ώρες, ενώ, νωρίτερα μεταδίδονταν ότι δύσκολα θα ξεπερνούσε τη μια ώρα διάρκεια.

Η Ελλάδα βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση να δεχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του να παρουσιάζουν τα σημεία της συμφωνίας-γέφυρας που προτείνουν.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και να ζήτησαν… νούμερα από την ελληνική πλευρά τόσο για τις προτάσεις όσο και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Αυτή την ώρα διεξάγεται νέος κύκλος διαβουλεύσεων για την συγγραφή του κοινού ανακοινωθέντος, ενώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν παρουσιαστεί τρία προσχέδια τα οποία δεν έγιναν ομόφωνα αποδεκτά. Το βασικό σημείο τριβής είναι εάν θα πρέπει να αναγραφεί η λέξη «παράταση» την οποία απορρίπτει η ελληνική πλευρά

Στη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε σαφές προς την Ελλάδα ότι έχει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα, προκειμένου να ζητήσει παράταση του υφισταμένου προγράμματος.

«Αυτή είναι η μόνη προοπτική» έλεγαν πηγές της Ε.Ε. και παρέπεμπαν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, 16 του μηνός.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πέραν του Βόλφκαγκ Σόιμπλε, οι υπουργοί Οικονομικών Ισπανίας και Πορτογαλίας τήρησαν την πιο αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδος.

Με βάση της μέχρι τώρα πληροφορίες, οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης επεσήμαναν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης, ότι θα επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομική εξυγίανση με προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Πηγές της Ε.Ε. ανέφεραν ότι υπήρξε συμφωνία να έρθουν άμεσα στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από το EuroWorkingGroup οι οποίοι θα συνεργαστούν με ομολόγους τους από την Ελληνική κυβέρνηση για να αναλύσουν από κοινού τις διαφορές και τις αποκλίσεις ανάμεσα στο ισχύον πρόγραμμα και το σχέδιο Βαρουφάκη. Το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στροφή της Ελλάδας για το ζήτημα του χρέους

Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έκανε υποχώρηση και στο ζήτημα του χρέους, καθώς, πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφώνησε στο ότι δεν τίθεται πια ζήτημα διαγραφής του.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα για ελάφρυνση χρέους αυτή τη στιγμή και η ελληνική πλευρά φέρεται να το δέχθηκε.

Μαξίμου: Δεν υπήρχε συμφωνία – Παράταση Μνημονίου δεν θα γίνει αποδεκτή

Αργά τη νύχτα της Τετάρτης το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε πως απορρίπτει το ενδεχόμενο τεχνικής παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναφέρει πως δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή μια τέτοια παράταση.

Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι στο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία, ωστόσο, η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων.

«Θέσαμε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία» λέει η κυβέρνηση.

Εχθρικό κλίμα αλλά ήπιοι τόνοι πριν από τη συνεδρίαση

Νωρίτερα, κατά την είσοδο των υπουργών Οικονομικών, στην αίθουσα συνεδρίασης, οι δηλώσεις ήταν ψύχραιμες, αλλά καταδείκνυαν το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι περισσότεροι υπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης μίλησαν για μια συνάντηση «πρώτης γνωριμίας» κατά την οποία θα ακούσουν τις προτάσεις της Ελλάδας, ωστόσο, οι περισσότεροι επισήμαναν τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η χώρα με τους εταίρους της.

Σόιμπλε: Το πρόγραμμα θα εκτελείται από την Τρόικα που δεν θα τη λέμε Τρόικα

Πιο σκληρός ήταν για ακόμη μια φορά ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος, κατά τις δηλώσεις του, θεώρησε δεδομένο ότι θα εξακολουθεί να είναι σε πρόγραμμα και δήλωσε ότι η Τρόικα θα συνεχίσει να εποπτεύει αυτό το πρόγραμμα όπως και να τη λέμε.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε, είχε μια θερμή χειραψία, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Συνεχόμενες συσκέψεις της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε απανωτές συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ εντός και εκτός Eurogroup.

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, παρόντος του Πόουλ Τόμσεν η οποία έγινε σε καλό κλίμα.

Αργότερα, και ενώ οι υπουργοί είχαν μπει στο κτίριο όπου θα γινόταν η συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε ατύπως έκτακτη συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του προέδρου του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Τόμας Βίζερ, τον επικεφαλής του euroworking group ο οποίος βρισκόταν μυστικά στην Αθήνα τις περασμένες ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου η συνάντηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα». Μάλιστα, τονίζεται ότι η συζήτηση αφορούσε «το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα». Η εφημερίδα Guardian καλύπτει με συνεχή ρεπορτάζ και αναφορές όσα συμβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες και αναφέρθηκε και στη συνάντηση των τριών. Επικαλέστηκε το Live Squawk το οποίο επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους και αναφέρεται στο περιεχόμενο πιθανού δανείου-γέφυρας.
iefimerida

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments