Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / ”Για την προστασία της ζωής στον πλανήτη μας!”

”Για την προστασία της ζωής στον πλανήτη μας!”

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΚΟΠΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Το νερό αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για την ύπαρξη και τη διαιώνιση της ζωής στον πλανήτη μας. Χρέος της  ανθρωπότητας είναι να περιφρουρήσει και να αξιοποιήσει με περιβαλλοντική ευαισθησία σεβασμό και κοινωνική δικαιοσύνη την πολύτιμη αυτή φυσική παρακαταθήκη. Οι πολιτικές της εμπορευματοποίησης του κοινωνικού  αγαθού αντιστρατεύονται αυτήν την αναγκαιότητα και αυτόν του το χαρακτήρα, και σηματοδοτούν άκρως επικίνδυνες και διαρκώς οξυνόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η επάρκειά του δυστυχώς δεν είναι δεδομένη για όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη λόγω της ανομοιόμορφης κατανομής του αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης διαθέσιμης για χρήση ποσότητας, η οποία αντιστοιχεί μόλις στο 0.6% της συνολικής υπάρχουσας σύμφωνα με  τις εκτιμήσεις από τα πορίσματα των επιστημονικών μελετών!

Εάν δε συνεκτιμηθούν ο βαθμός της εκτεταμένης ρύπανσης και μόλυνσης των υδατικών πόρων καθώς και οι σοβαρές κλιματικές επιπτώσεις στα ποσοστά των βροχοπτώσεων, τότε ορθώνεται επιτακτικό το ζήτημα της ορθολογικής του διαχείρισης σε διεθνές εθνικό και τοπικό επίπεδο!

 Το υδατικό δυναμικό της περιοχής έρμαιο των συνεπειών της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η ΔΡΑΣΥ επιλέγει να ανοίξει το σοβαρό και με οικουμενικές διαστάσεις αυτό ζήτημα, σε μια ιστορική περίοδο που ο λαός μας στενάζει κάτω από τον αδυσώπητο οδοστρωτήρα της καπιταλιστικής συμφοράς που τον οδήγησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε μια περίοδο κατά την οποία  θανάσιμοι ελλοχεύουν οι κίνδυνοι υπονόμευσης αδράνειας και παροπλισμού του λαϊκού κινήματος, από τις αυταπάτες τις προσδοκίες και τον εφησυχασμό που διαχέονται στο κοινωνικό σώμα από τη τωρινή ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, την σταθερά και συνειδητά προσανατολισμένη και εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα του Ευρωμονόδρομου, που επιτάσσει νέους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, συνέχιση της  ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών.

Στην περιοχή μας, τα πλούσια  υδατικά αποθέματα υφίστανται τις συνέπειες του άναρχου καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας, των αντιλαϊκών πολιτικών διαχείρισης.

Τα πανάκριβα τέλη ύδρευσης που επιβάλλει η τοπική διοίκηση αποτελούν ένα δυσβάσταχτο πρόσθετο φορτίο για τη λαϊκή οικογένεια. Ο δήμος Ιωαννιτών συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων της χώρας  στην  ακριβότερη φορολογία παροχών ύδρευσης και αποχέτευσης. Αρκετές περιοχές του δήμου μας ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας καταφεύγουν στην αντιοικονομική λύση της προμήθειας εμφιαλωμένου νερού, είτε λόγω της υπερβολικής χλωρίωσης του δικτύου ύδρευσης, είτε λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης σχετικά με τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων για την ασφαλή χρήση του.

Την ίδια στιγμή προκλητικά ευνοϊκή είναι η τιμολογιακή πολιτική που ασκείται προς το ιδιωτικό κεφάλαιο, και συγκεκριμένα για τις 3 εταιρείες εμφιάλωσης που θησαυρίζουν αντλώντας απροσδιόριστες ποσότητες νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχή μας! Η υπεράντληση και η συνακόλουθη πτώση της στάθμης του  ενέχει εκτός των άλλων και το δυνητικό κίνδυνο της ποιοτικής του υποβάθμισης μέσω της εισροής σε αυτόν μολυσμένων επιφανειακών υδάτων.

Αναρίθμητες είναι οι ανεξέλεγκτες διάσπαρτες ρυπογόνες δραστηριότητες που αποτελούν πηγή μόλυνσης για το υδάτινο δυναμικό της περιοχής μας. Σήμα κατατεθέν της βαθιάς περιφρόνησης προς τη ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον, από όλους τους υπεύθυνους της κεντρικής και τοπικής εξουσίας, θα αποτελεί το διαχρονικό περιβαλλοντικό και σε βάρος της δημόσιας υγείας έγκλημα της χωματερής της Δουρούτης, με άγνωστο το πραγματικό μέγεθος της επίπτωσης καί στον υδροφόρο ορίζοντα. Από κοντά και η αντιεπιστημονική και με πολιτικές σκοπιμότητες χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Ελληνικού, κυριολεκτικά πάνω σε πηγές ύδρευσης, και που αποτελεί πια μόνιμο τροφοδότη του Αράχθου και της λίμνης Παμβώτιδας με τα υγρά του απόβλητα. Άγνωστος  παραμένει ακόμα ο βαθμός  ρύπανσης του Λούρου και των παρακείμενων πηγών ύδρευσης από τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες στα νότια του λεκανοπεδίου.

Το προβληματικό αποχετευτικό δίκτυο συμβάλλει αποφασιστικά στην πλημμελή λειτουργία του βιολογικού της πόλης, ο οποίος μαζί με άλλες γνωστές  καταγεγραμμένες πηγές  ρύπανσης συνιστούν μια συνεχή  ανοιχτή πυορροούσα  πληγή για τον Καλαμά, και όχι μόνο. Καθεστώς τείνουν πια να γίνουν οι παράνομες συνδέσεις των οικιακών λυμάτων στο δίκτυο όμβριων αφού καθυστερεί ανεπίτρεπτα η επέκταση του αποχετευτικού σε περιοχές της πόλης αλλά και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα, γεγονός που υποχρεώνει πολλά λαϊκά νοικοκυριά να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για την απομάκρυνση των λυμάτων τους μέσω βυτιοφόρων.

Ατέλειωτος είναι και ο κατάλογος των   βιομηχανικών- μολυσματικών-ραδιενεργών-  αγροτοκτηνοτροφικών και πολλών άλλων αποβλήτων που διατίθενται ανεξέλεγκτα με απροσμέτρητες για το περιβάλλον τους υδάτινους πόρους και τη δημόσια υγεία συνέπειες. Οι πηγές  μόλυνσης και ρύπανσης έχουν από πολλές πλευρές  καταγραφεί και δημόσια καταγγελθεί, όμως η τοπική εξουσία με τους μηχανισμούς της κραυγαλέα αδιαφορούν και συγκαλύπτουν  την επιχειρηματική παρανομία και ασυδοσία!

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος των ευαίσθητων οικοσυστημάτων του Άραχθου του Αώου και άλλων ποταμών της περιοχής μας, για την κατασκευή νέων φραγμάτων από τη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία υπό το πρόσχημα της συνεισφοράς τους μέσω των ΑΠΕ στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας! Μεγάλη είναι η συνεισφορά των επιτροπών αγώνα των συμπολιτών μας που αποφασιστικά και με κάθε κόστος συνέβαλλαν  μέχρις στιγμής στην αποτροπή αυτών των σχεδιασμών, αποκάλυψαν τις αιτίες και τους υπεύθυνους για την ρύπανση του νερού, κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την εξυγίανσή του.

Η λίμνη Παμβώτιδα πληρώνει πανάκριβο το τίμημα της στρεβλής ανάπτυξης που υπακούει αποκλειστικά στην κερδοφορία του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Υφίσταται τις βαριές συνέπειες  της διαπλοκής πολιτικών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Γνωστά και διαχρονικά τα αποτελέσματα αυτής της παράλογης πολιτικής: βαριά υποβάθμιση των ποιοτικών της χαρακτηριστικών, παγιωμένο καθεστώς καταπατήσεων,  αυθαίρετη διατάραξη του συστήματος της υδραυλικής της ισορροπίας με τις φυσικές της πηγές, γεγονός που χρησιμοποιείται και ως άλλοθι για να επιβληθούν οι φιλοεργολαβικοί πολυδάπανοι και αντιπεριβαλλοντικοί  σχεδιασμοί μεταφοράς νερού για τον εμπλουτισμό της, παράνομες δραστηριότητες όπως αυτής της δημιουργίας πίστας θαλάσσιου σκι , εγκατάστασης και λειτουργίας του ΚΤΕΛ και άλλες .

Η ΔΕΥΑΙ είναι έρμαιο της ρουσφετολογικής πολιτικής των δημοτικών αρχών, αλλά και των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών της απαξίωσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της αποστολής της. Καμία ουσιαστική ενημέρωση δεν έχει το δημοτικό συμβούλιο έως τώρα και πολύ περισσότερο το κοινωνικό σύνολο για τα πραγματικά στοιχεία της επιχείρησης. Ευδιάκριτα όμως είναι τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής της: τεράστια χρέη, ελλείψεις σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και των λειτουργιών της, άγριο χαράτσωμα των συμπολιτών μας, προβληματικά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, πλημμελής λειτουργία του βιολογικού με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Καλαμά και γενικότερα για το περιβάλλον, εναπόθεση της λυματολάσπης στα όρια των πηγών ύδρευσης αλλά και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση! Αναπάντητα τέλος παραμένουν τα ερωτηματικά σχετικά με τις πραγματικές αιτίες των παρατηρούμενων τεχνικών αστοχιών των έργων της, και εύλογος ο προβληματισμός σχετικά με την αξιοπιστία του συστήματος παραλαβής αυτών!

Το λεκανοπέδιο παραμένει αθωράκιστο χωρίς υποδομές και τεχνικά έργα, με κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν μετά και την κατασκευή της Ιόνιας οδού. Εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο οι πολιτικοί υπεύθυνοι αλλά και οι κατασκευάστριες εταιρείες της  Εγνατίας που ενεργώντας σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, χωροθέτησαν και κατασκεύασαν την οδό με τέτοιο τρόπο που ευθύνεται σε πολύ σημαντικό βαθμό για τις πλημμύρες στην περιοχή μας.

Από καιρό τώρα το λεκανοπέδιο βρίσκεται  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Επιστημονικοί αρμόδιοι φορείς αλλά και η απλή λογική επιτάσσουν εδώ και τώρα μέτρα για την ανάσχεση της δραματικής αυτής κατάστασης! Αντί αυτού όμως οι κάθε φορά πολιτικοί υπεύθυνοι επεξεργάζονται διάφορους ρυθμιστικούς σχεδιασμούς και προεδρικά διατάγματα, που στην ουσία τους όμως αποδεικνύονται εφαλτήρια για τη συνέχιση της ίδιας κερδοσκοπικής πολιτικής με φιλοπεριβαλλοντικό περιτύλιγμα!

 

Προτάσεις αγωνιστικής διεκδίκησης για την προστασία του λεκανοπεδίου και του υδατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής.

Η ΔΡΑΣΥ κατανοώντας την σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί για το περιβάλλον το υδάτινο δυναμικό και τη δημόσια υγεία, λόγω του ακολουθούμενου άναρχου και στρεβλού τρόπου ανάπτυξης αλλά και εξαιτίας των εξοντωτικών για το λαό τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, θέτει  το σύνολο του δυναμικού της στη διάθεση των αναγκών του κοινού αγώνα για να καταργηθούν οι αιτίες που την γεννούν και την αναπαράγουν, για να κατοχυρωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του νερού, για να  αποτραπεί η  εμπορευματοποίησή του, για να κηρυχθεί ως αγαθό απόλυτης προστασίας!  

Στόχοι αιχμής και διεκδίκησης του αγωνιστικού πλαισίου προτείνονται να είναι:

  • Δραστική μείωση των δημοτικών τελών ύδρευσης και αποχέτευσης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Απαλλαγή για τους άνεργους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με την προοπτική της πλήρους κατάργησής τους για τα λαϊκά στρώματα. Απόλυτη προτεραιότητα έχει η αποκλειστική διασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού μόνο για κοινωνική χρήση. Μέχρι τότε να γίνεται αυστηρός έλεγχος των αντλούμενων ποσοτήτων από τις εταιρίες εμφιάλωσης και δραστική αύξηση του εξευτελιστικά χαμηλού τέλους εμπορίας.
  • Να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΙ, και να περάσει κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου! Να γίνει αναδιοργάνωσή της με πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού. η Να εκσυγχρονιστεί το συνολικό δίκτυο ύδρευσης και να επιβληθεί ο αυστηρός και αδιάλειπτος έλεγχος της ποιότητας όλου του υδάτινου δυναμικού. Να διασφαλιστεί με σύγχρονους και επιστημονικά αποδεκτούς τρόπους η διατήρηση της φυσικής κατάστασης του πόσιμου νερού. Να αποκατασταθούν οι τεχνικές αστοχίες σε όλο το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και να αποδοθούν γιαυτό οι ευθύνες όπου υπάρχουν. Ο βιολογικός να λειτουργήσει αποκλειστικά με τα αστικά λύματα, και να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στην ποιότητα των εκροών του. Σχεδιασμός και ένταξη όλων των οικισμών του λεκανοπεδίου σε άρτιο και ασφαλές δίκτυο αποχέτευσης όμβριων και οικιακών λυμάτων. Να καθοριστούν ζώνες απόλυτης προστασίας των πηγών ύδρευσης αλλά και των καταβοθρών. Να γίνει οργανωμένη επιστημονικά και τεχνικά, παρέμβαση για την θωράκιση από πλημμυρικά και κατολισθητικά επικίνδυνα φαινόμενα. Να απαιτηθεί από την Εγνατία ΑΕ να προχωρήσει σε λύση μόνιμης αποκατάστασης της βλάβης που προξένησε στο λεκανοπέδιο.
  • Διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για ανακύκλωση στην πηγή και για τη δημιουργία ΧΥΤΥ με το παράλληλο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Ελληνικού. Να προβλεφθούν οι ειδικοί τρόποι διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Όχι στην κατασκευή του πολυδάπανου και αντιπεριβαλλοντικού εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι.
  • Επαρκής στελέχωση των αρμόδιων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών. Χαρτογράφηση του συνόλου των ρυπογόνων δραστηριοτήτων του λεκανοπεδίου. Τακτικός και αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας και της τήρησης των εγκεκριμένων όρων λειτουργίας τους. Εγκατάσταση όλων των ρυπογόνων μονάδων, του νέου ΧΥΤΥ και της μονάδας επεξεργασίας λυματολάσπης σε αδιαπέραστους σχηματισμούς μετά από τις απαραίτητες υδρογεωλογικές μελέτες.
  • Να σταματήσει ο εμπαιγμός για τη λίμνη! Ο καθένας μας έχει χρέος να παλέψει για να ξαναγίνει η λίμνη μας το στολίδι της περιοχής μας! Για να εξυγιανθεί το ευαίσθητο οικοπεριβάλλον της! Για να προστατευτεί από τα κάθε είδους συμφέροντα που την επιβουλεύονται. Για να αποβληθούν οι καταπατητές της. Για να σπάσουν τα αναχώματα και να διασφαλιστεί ο φυσικός εμπλουτισμός της από τις φυσικές της πηγές. Όχι στους μεγαλοεργολαβικούς σχεδιασμούς για εμπλουτισμό από τον Αώο η άλλη υδρολογική λεκάνη. Να οριοθετηθεί με επιστημονικά κριτήρια και να μην μεταβληθούν  τα όρια  απόλυτης προστασίας της. Να υλοποιηθεί η απόφαση του ΣΕ για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ από την ζώνη προστασίας της.
  • Να γίνει εκσυγχρονισμός των συστημάτων άρδευσης. Να δημιουργηθούν ταμιευτήρες αποθήκευσης και αξιοποίησης του βρόχινου νερού αλλά και των επεξεργασμένων και ανακυκλωμένων τελικών εκροών των βιολογικών. Έλεγχος στη χρήση λιπασμάτων φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων με παράλληλη στροφή και ενίσχυση των βιολογικών καλλιεργειών. Να αξιοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση το δυναμικό και η τεχνογνωσία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και τού πανεπιστημίου.
  • Όχι στην φραγματοποίηση των ποταμιών μας. Ο Άραχθος ο Καλαμάς ο Αώος ο Λούρος και οι παραπόταμοί τους να γίνουν μετερίζια του αγώνα ενάντια στα συμφέροντα που δηλητηριάζουν και σκοτώνουν την πηγή της ζωής στην περιοχή μας!
  • Ο λαϊκός παράγοντας να βάλει αποφασιστικά τη σφραγίδα του στην εκπόνηση ρυθμιστικού με βάση την προστασία του περιβάλλοντος και την εξυπηρέτηση των πραγματικών σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

 

Το πολιτικό και διεκδικητικό αυτό πλαίσιο μπορεί και πρέπει να εμπλουτιστεί τόσο από την αποψινή αλλά και από άλλες αντίστοιχες συζητήσεις και δράσεις που θα συναποφασίσουμε. Επιδίωξή μας να μετατραπεί αυτό σε αποφασιστική υλική δύναμη για την κατάκτηση των στόχων του: της διασφάλισης δηλαδήτου κοινωνικού  χαρακτήρα του νερού και της διατήρησης και μεταβίβασής του στη φυσική του κατάσταση στις επερχόμενες γενιές. Βασική και αναγκαία συνθήκη για να επιτευχτεί αυτό είναι να γίνει  υπόθεση ολόκληρης η σημαντικού τμήματος της κοινωνία μας. Διαθέτει τις προϋποθέσεις  καθώς τα αιτήματά του αφορούν και αγγίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής μας. Υπάρχει επίσης ήδη πολύτιμη αγωνιστική παρακαταθήκη από τις κινήσεις για την προστασία του Άραχθου, του Καλαμά, του Αώου, του περιβάλλοντος αλλά και άλλων φορέων της περιοχής μας. Είμαστε αισιόδοξοι. Τα μηνύματα που εισπράττουμε από ευρύ φάσμα των συμπολιτών μας είναι ενθαρρυντικά! Η αγωνιστική εξάλλου ανάταση που εκφράστηκε από σύσσωμη την κοινωνία των Μαρμάρων , Καρδαμιτσίων και Ολυμπιάδας για την αποτροπή της εγκατάστασης της επικίνδυνης μονάδας, για το περιβάλλον και τη υγεία τους, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, για το δικαίωμά τους να ορίζουν οι ίδιοι τη ζωή τους, σηματοδοτεί το δρόμο! Αυτόν καλούμαστε να βαδίσουμε, σε αυτόν θα συναντηθούμε!

 

 

 

Δείτε Επίσης

Σεισμική δόνηση 4,2 ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 ρίχτερ  σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα με επίκεντρο 18,48  χιλιόμετρα δυτικά ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments