Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Γιώργος Πρέντζας (ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ): «Στο τετράωρο «μασάζ» στους συνδικαλιστές ο κ. Ξανθός προσπάθησε με ψέματα που στηρίζονταν σε ανακρίβειες και αλχημείες να στηρίξει το αφήγημα ότι στηρίζουν το δημόσιο αγαθό της υγείας…».

Γιώργος Πρέντζας (ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ): «Στο τετράωρο «μασάζ» στους συνδικαλιστές ο κ. Ξανθός προσπάθησε με ψέματα που στηρίζονταν σε ανακρίβειες και αλχημείες να στηρίξει το αφήγημα ότι στηρίζουν το δημόσιο αγαθό της υγείας…».

prentzasΜιλώντας στο Δ/Ρ και τη Βίκυ Μιχέλη στην εκπομπή ΄΄ στα σημεία των καιρών΄΄ ο Γιώργος Πρέντζας μέλος  του Δ.Σ. του συλλόγου, μέλους του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ και  στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας, αναφέρθηκε στην τετράωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και ανέλυσε την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που κάνει λόγο για ψέματα και αλήθειες στο χώρο της Υγείας.

Ακούστε τη συνέντευξη.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Υγείας Ιωαννίνων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Αγωνιστικά υποδέχτηκαν εργαζόμενοι του ΠΓΝΙ και εκπρόσωποι σωματείων τον  υπουργό Υγείας την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη. Η επίσκεψη αυτή είχε όλα τα στοιχεία μιας μεθοδικής, καλοστημένης προσπάθειας να περάσει την ψευδή εικόνα ότι την ώρα που  στο σύνολο της ζωής των λαϊκών στρωμάτων  κυβέρνηση και ΕΕ  έχουν εξαπολύσει  μια πρωτοφανή καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων,  στο χώρο της υγείας το υπουργείο με έναν μαγικό τρόπο διατηρεί ηλιοφάνεια. Στην προσπάθεια αυτή υπουργός και  στελέχη του επιτελείου του βρήκαν συμπαραστάτες και τα στελέχη των διοικήσεων των νοσοκομείων ,του πανεπιστημίου και της περιφέρειας οι οποίοι ετοιμάζονται για «μπίζνες» στο χώρο της υγείας αλλά και τους κυβερνητικούς  συνδικαλιστές παλιούς και νέους.

Στην τρίωρη περίπου σύσκεψη με τα Δ.Σ. των σωματείων των 2 νοσοκομείων  και της ΕΙΝΗ, έγινε από την πλευρά του υπουργού μια υπερπροσπάθεια για «πολιτικό-συνδικαλιστικό φλερτ» με τους συνδικαλιστές για να αποσπάσει την συμπάθεια και την κατανόησή τους . Προσπάθεια η οποία εκ του αποτελέσματος φαίνεται να πέτυχε εν μέρει, καθώς οι συνδικαλιστές του Σύριζα της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ είχαν μόνο καλά λόγια να πούνε για τον «συμπαθητικό υπουργό που κράτησε πολλές σημειώσεις», σαν έτοιμοι από καιρό!. Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική και έχει  τίτλο:                                    « ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ »

Στην τρίωρη περίπου σύσκεψη, ο Υπουργός επιδόθηκε σε ένα “αφήγημα” υπεράσπισης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας ότι «, ότι παρέλαβαν ένα καταρρέων  ΕΣΥ και γίνεται μεγάλη προσπάθεια σταθεροποίησής του». Δύο από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις που χρησιμοποίησε και βοηθούν ώστε ο καθένας να καταλάβει ποιες είναι οι πραγματικές στοχεύσεις του υπουργείου είναι οι εξής:

1ον «Τα αιτήματα οικονομικού χαρακτήρα που αφορούν ανάκτηση των απωλειών εργαζομένων και ασθενών είναι αδύνατον να συζητηθούν καθώς είμαστε με τη θηλιά στο λαιμό και η μόνη προσπάθεια που μπορεί να γίνει είναι να χαλαρώσει λίγο.»   Δηλαδή χρήματα για τις ανάγκες εργαζόμενων και ασθενών δεν υπάρχουν. Η θηλιά βέβαια βρίσκεται στο λαιμό του ελληνικού λαού και τοποθετήθηκε εκεί και από την συγκυβέρνηση που συνεχίζει την «βρώμικη δουλειά» των προηγούμενων κυβερνήσεων δηλ..τη στρατηγική της επιχειρηματικότητας ΕΕ και κεφαλαίου.

2ον  «Τα ζητήματα δημοκρατίας δεν έχουν οικονομικό κόστος αλλά χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούνε καθώς υπάρχουν αντιστάσεις από συμφέροντα και χρειαζόμαστε επιπλέον κυβερνητικό χρόνο». Δηλαδή παραμείνετε σε αναμονή και δώστε μας χρόνο έως ότου ξεμπερδέψουμε οριστικά με κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα σας

Στο τετράωρο «μασάζ» στους συνδικαλιστές προσπάθησε με ψέματα που στηρίζονταν σε ανακρίβειες και αλχημείες να στηρίξει το αφήγημα ότι στηρίζουν το δημόσιο αγαθό της υγείας.

ΨΕΜΜΑ 1Ο : « Το 2016 αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων κατά 150 εκατ. και ειδικά το  ΠΓΝΙ έλαβε 3 εκατ. επιπλέον επιχορήγηση»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα νοσοκομεία έλαβαν αύξηση της επιχορήγησης  μόνο λόγω του ότι μεταφέρθηκε το κόστος των ακριβών φαρμάκων (π.χ.αντικαρκινικά) από τον ΕΟΠΠΥ στα νοσοκομεία. Το ΠΓΝΙ έλαβε 3 εκατ. επιπλέον για την δαπάνη των φαρμάκων αυτών και σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες προς στιγμήν φτάνουν ίσα-ίσα για να καλύψουν τις μηνιαίες δαπάνες.  Επίσης από τον ίδιο αυτό προϋπολογισμό πληρώνονται οι επικουρικοί, οι επιπλέον των 7 εφημερίες των ιατρών κ.α.  Άρα πρακτικά μειώθηκε οριακά η κρατική επιχορήγηση.

 ΨΕΜΜΑ 2Ο « Είναι η πρώτη χρονιά που εξασφαλίστηκε από την κυβέρνηση μας να φτάνει το κονδύλι  για την πληρωμή   νυχτερινών-αργιών και δόθηκαν αυξήσεις στους μισθούς»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Με το νέο μισθολόγιο που έφερε και ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Φεβρουάριο, το ωρομίσθιο για την πληρωμή  νυχτερινών  και τις αργιών μειώθηκε κατά 20%, άρα και η συνολική δαπάνη. Γι αυτό και έφτασε το κονδύλι, μόνο που πληρωνόμαστε λιγότερο. Αυξήσεις δόθηκαν μόνο  στα επιδόματα προϊσταμένων, υποδιευθυντών και διευθυντών. Η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών είχε μειώσεις που θα συνεχιστούν με την ψηφισμένη περικοπή του επιδόματος ειδικών συνθηκών («ανθυγειινό») καθώς από 1-1-2018 κόβεται λόγω εναρμόνισης με τις βέλτιστες εργασιακές πρακτικές στη ΕΕ.

ΨΕΜΜΑ 3ο  «Στηρίξαμε τους ανασφάλιστους και πλέον έχουν όλοι ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας»

  Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το μέτρο που έχει διευκολύνει πράγματι μεγαλύτερο ποσοστό ανασφαλίστων  έχει όμως μια λεπτομέρεια σημαντική. Το κόστος φέτος αντί να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, επιβαρύνει τα λεηλατημένα από το κράτος και εργοδοσία ασφαλιστικά ταμεία, δηλ η περίθαλψη των ανασφαλίστων καλύπτεται από τις αυξημένες εισφορές των ασφαλισμένων. Κράτος και εργοδοσία απαλλάσσονται και τα χρήματα από την φορο-ληστεία μας, πηγαίνουν για την στήριξη των τραπεζών και των επενδυτικών σχεδίων μιας χούφτας καπιταλιστών.

       ΨΕΜΜΑ 4ο«Ενισχύουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων και συνολικά της υγείας»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:  Η ένταξη του νοσοκομείου της Σαντορίνης στην ΑΕΜΥ .Α.Ε., η σχεδιαζόμενη ένταξη των δομών ψυχικής υγείας στην ΑΕΜΥ Α.Ε., ο σχεδιασμός προγραμμάτων ιατρικού τουρισμού για τα οποία η περιφέρεια της Ηπείρου έχει ενταχτεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 που εμπλέκουν το πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια και το ΠΓΝΙ σε επιχειρηματικά προγράμματα 560 εκατ. ευρώ, δείχνουν την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση προς την πλήρη εμπορευματοποίηση των δομών υγείας –πρόνοιας. Επίσης η αναφορά του υπουργού για σχεδιασμό κατάργησης των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών εκτός των νοσοκομείων και την υποχρεωτική τους ένταξη στα απογευματινά ιατρεία εντός δείχνει τη στόχευση για μετατροπή της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων σε ένα απέραντο ιδιωτικό ιατρείο για να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων από τις τσέπες των ασθενών .

        ΨΕΜΜΑ 4ο «Στηρίζουμε τα νοσοκομεία της περιοχής με τις προσλήψεις που εξαγγείλαμε»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ : Για το νοσοκομείο της Λευκάδας η πρόβλεψη είναι για μηδέν προσλήψεις και για το νοσοκομείο Πρέβεζας προβλέπεται η πρόσληψη ενός ψυχολόγου. Άρα στο σχεδιασμό τους είναι η διατήρηση και αύξηση του ποσοστού 51% ασθενών εκτός νομού Ιωαννίνων που περιθάλπουν τα δύο νοσοκομεία του νομού.

Για την πληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων του 2014 επανέλαβε για μία ακόμη φορά το χιλιοειπωμένο « θα περάσουμε νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση τους μέσα στον Οκτώβριο. Για τα χρωστούμενα του 2009 δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε.

Για την δικαστική προσπάθεια της ΣΥΝΔΕ για αναβάθμιση των ΔΕ νοσηλευτών είπε ότι το θέμα είναι πολύπλοκο καθώς αφορά πρωτίστως το υπουργείο παιδείας αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης της Νοσηλευτικής και ανέφερε δεικτικά ότι ο δικηγόρος της ΣΥΝΔΕ κος Λεπίδας ο οποίος ως νομικός σύμβουλος της 6ης ΥΠΕ είναι και νομικός σύμβουλος της αντιδίκου ΣΥΝΔΕ ελέγχεται διοικητικά για το θέμα αυτό . Η αλήθεια που απέκρυψε είναι ότι και το υπουργείο παίζει με τις αγωνίες των ΔΕ νοσηλευτών σε πουλώντας ψεύτικες προσδοκίες για δικαστική δικαίωση από αυτούς που μας έχουν χαντακώσει , και τους κρατά σε αναμονή.

Στο ώριμο και δίκαιο αίτημα για τη  μονιμοποίηση των επικουρικών αφού οι περισσότεροι υπηρετούν για χρόνια καλύπτοντας όχι έκτακτες αλλά βασικές ανάγκες των νοσοκομείων, ο υπουργός απάντησε ότι «δεν είναι εφικτό διότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, είναι εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ…..» Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η πάμφθηνη δουλειά χωρίς πλήρη δικαιώματα, είναι απαίτηση   της Ε.Ε, του ΔΝΤ και του μεγάλου κεφαλαίου για το ξεπέρασμα της κρίσης του, της ανταγωνιστικότητας και μεγιστοποίησης των κερδών του, που υπηρετεί κατά γράμμα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για τις ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα,  ο Υφυπουργός   υπερασπίστηκε  « την εκδίωξη των εργολάβων  αναφερόμενος  στο πόλεμο που υφίστανται από επιχειρηματικά συμφέροντα » αποκρύπτοντας ότι η κυβέρνηση σε μια περίοδο που αμφισβητούνται  οι συλλογικές συμβάσεις  ανοίγει  ως δούρειος ίππος, το δρόμο και στο δημόσιο για τη κατάργηση κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων. Το μόνο που μας είπε είναι,  ότι  «στο μέλλον…  οι εργολαβικές ατομικές συμβάσεις θα γίνουν ατομικές συμβάσεις μισθωτής εργασίας». Δηλαδή, όταν πραγματοποιηθούν  τα προαπαιτούμενα της 2ης  αξιολόγησης που περιλαμβάνει τα εργασιακά και καταργηθούν μια σειρά δικαιώματα όπως ο 13ος ,14ος μισθός, ΒΑΕ, επίδομα αδείας στον ιδιωτικό τομέα κ.α, τότε θα προχωρήσουν στις ατομικές συμβάσεις μισθωτής εργασίας.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments