Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Γιώργος Πρέντζας (Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου): Οι ποικιλόμορφοι υπερασπιστές της ανάπτυξης

Γιώργος Πρέντζας (Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου): Οι ποικιλόμορφοι υπερασπιστές της ανάπτυξης

Σε ανακοίνωση του Γιώργου Πρέντζα (Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου) αναφέρονται τα εξής:

 

Οι ποικιλόμορφοι υπερασπιστές της ανάπτυξης που κίνητρο έχει τα κέρδη των λίγων δεν μπορούν ταυτόχρονα να υπερασπιστούν τα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των πολλών.

Όσοι  προσπαθούν, όπως ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Ζάψας, να αποδώσουν το γεγονός ότι η Ήπειρος είναι φτωχότερη Περιφέρεια της ΕΕ, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Eurostat, σε «λανθασμένους χειρισμούς», «σε ευκαιρίες που χάθηκαν», «στην έλλειψη οράματος για την Ηπειρο» και  «στην έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου», θέλουν με πείσμα να κρύψουν ότι η ανάπτυξη μέσω του επιχειρηματικού ανταγωνισμού που σχεδιάζει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις και υλοποιούν οι περιφέρειες και οι δήμοι, ήταν, είναι και θα είναι ανισόμετρη ανάμεσα σε χώρες,  περιφέρειες και κλάδους παραγωγής και σταθερά  εχθρική απέναντι στα συμφέροντα του λαού γιατί στοχεύουν αποκλειστικά στην αύξηση των κερδών των λίγων..

Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι και πριν την καπιταλιστική κρίση, το 2008, σε συνθήκες κορύφωσης της  καπιταλιστικής ανάπτυξης πάλι η περιφέρεια Ηπείρου υστερούσε και χαρακτηριστικά ένας στους τρεις κατοίκους της αδυνατούσε να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες.

Τα διάφορα ΕΣΠΑ και Προγράμματα Περιφερειακής Ανάπτυξης όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανισότητες και την περιφερειακή ανισομετρία, αλλά θα τις οξύνουν όπως έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό διότι:

—Τα διάφορα χρηματοοικονομικά προγράμματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου έχουν διακηρυγμένο στόχο να επιταχύνουν τις διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών και φτωχών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων από την παραγωγή, μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της αγροτοκτηνοτροφικής  οικονομίας και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σ΄αυτούς τους κερδοφόρους για το κεφάλαιο τομείς. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα σχεδίου της Κομισιόν όπου αναφέρεται: «Η μικρή σε έκταση γεωργική εκμετάλλευση είναι οικονομικά ασύμφορη, διότι απαγορεύει τις οικονομίες κλίμακας, τόσο στις καλλιεργητικές πρακτικές, όσο και στις επενδύσεις (…) Το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων έχει σαφή επίπτωση στην οικονομική αποτελεσματικότητα και γενικά στις επιδόσεις και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες των εκμεταλλεύσεων».

—Την ίδια ώρα και οι εργαζόμενοι στις μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες κρέατος και γάλακτος που δρουν στα Γιάννενα και  η κερδοφορία τους αυξάνεται αλλά και αυξανόταν ακόμα και μέσα στην κρίση,  σακατεύονται στα 12ωρα και στην εντατικοποίηση, έχουν χαμηλούς μισθούς, βιώνουν το σκλαβοπάζαρο Ελλήνων και ξένων εργατών μέσω των εργολάβων, δουλεύουν με ελλιπέστατα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

—-Ακόμα πιο έντονα είναι τα σημάδια φτωχοποίησης των εργαζομένων  στον κλάδο του εμπορίου της εστίασης και του τουρισμού όπου η συγκέντρωση του κλάδου σε λιγότερα επιχειρηματικά χέρια συνοδεύεται από μισθούς πείνας, εργασιακές σχέσεις λάστιχο με μεγάλα ποσοστά «μαύρης» ανασφάλιστης απασχόλησης.

—Ιδιαίτερα για τους ανέργους την τιμητική θέση στην διαχείριση, ανακύκλωση και διατήρηση της φτώχειας,  την έχουν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που έχουν αναλάβει εργολαβικά τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και μοιρασιάς της φτώχειας ανάμεσα στους Ηπειρώτες άνεργους.

Δεν ξεχνάμε ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Ζάψας  ηγείται του τοπικού ΟΑΕΔ που έχει τα πρωτεία στην ανακύκλωση της ανεργίας και της κακοπληρωμένης εργασίας στο όνομα της μαθητείας. Όσο για τον συνυποψήφιό του κ. Ριζόπουλο που ξάφνου ανακάλυψε επιχειρηματικά συμφέροντα που εκβιάζουν τους υποψηφίους του , του θυμίζουμε ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που και ο ίδιος με την πολιτική του υποστηρίζει εκβιάζουν καθημερινά τους χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους της Ηπείρου αγοράζοντας την εργατική τους δύναμη για ένα κομμάτι ψωμί, πετώντας τους στο δρόμο μόλις βρουν φτηνότερους.

Όσο επομένως η ανάπτυξη θα έχει ως εργαλεία την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα και στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων, αυτό θα γίνεται με μαθηματική ακρίβεια τόσο ανισόμετρα όσο και σε βάρος των εργαζομένων. Ανάπτυξη για τα μονοπώλια, σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει  βάσανα για το λαό και τα παιδιά του.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, τα λαϊκά στρώματα πόλης και χωριού, την νεολαία, τις γυναίκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας να μην ξεγελαστούν για μια ακόμη φορά  και τώρα να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που έχουν ως οδηγό της πολιτικής τους  την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Να κάνουν την πραγματική διαφορά δυναμώνοντας το ΚΚΕ και τους υποψήφιους του με το ψηφοδέλτιο της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στην περιφέρεια και στους δήμους για να εκλεγούν περισσότεροι αγωνιστές που παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που κίνητρο δεν θα έχει το κέρδος αλλά την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments