Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Γ.Γιώτη(εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα κληροδοτήματα του δήμου Ιωαννιτών)-Καθολικός έλεγχος της ακίνητης περιουσίας όλων των κληροδοτημάτων -Αποκαλυπτικά στοιχεία-Γνώμονας , η διασφάλιση της περιουσίας των Κληροδοτημάτων και η αξιοποίησή τους στο πνεύμα του Διαθέτη

Γ.Γιώτη(εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα κληροδοτήματα του δήμου Ιωαννιτών)-Καθολικός έλεγχος της ακίνητης περιουσίας όλων των κληροδοτημάτων -Αποκαλυπτικά στοιχεία-Γνώμονας , η διασφάλιση της περιουσίας των Κληροδοτημάτων και η αξιοποίησή τους στο πνεύμα του Διαθέτη

Γωγώ ΓιώτηΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–  Αποκαλυπτικά στοιχεία που προέκυψαν από τον  έως τώρα καθολικό έλεγχο της ακίνητης περιουσίας όλων των κληροδοτημάτων του δήμου Ιωαννιτών ,αναδείχτηκαν στην συνέντευξη που παραχώρησε η Γωγώ Γιώτη δημοτική σύμβουλος του δήμου Ιωαννιτών και εντεταλμένη σύμβουλος για τα κληροδοτήματα του δήμου, μιλώντας στην εβδομαδιαία εκπομπή «Εκτός των τειχών» (Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Αναφέρθηκε αρχικά σε εντατικούς κι εξονυχιστικούς ελέγχους τίτλων σε κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακείο σε Ιωάννινα, Αθήνα , Λάρισα και Κέρκυρα μετά από εσφαλμένες εγγραφές  που διαπιστώθηκαν στο κληροδότημα Κωνσταντίνου  Ιωαννίδη στην Αθήνα.
Όπως υπογράμμισε στόχος είναι  η διασφάλιση της περιουσίας των κληροδοτημάτων, θέμα πρωτίστως ηθικό και κατά δεύτερο λόγο οικονομικό και ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Διενεργήσαμε έλεγχο τίτλων σε όλα τα ακίνητα, ο οποίος ολοκληρώνεται μέσα στο Νοέμβριο.
Προβήκαμε σε διασταύρωση στοιχείων σε τίτλους, κτηματολογικά γραφεία, αποτυπώσεις κτηρίων και τοπογράφηση γεωτεμαχίων.
Σημαντικά ευρήματα , που έχουν όμως τακτοποιηθεί τα περισσότερα και  κάποια τελευταία έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η δουλειά υποδομής  απαραίτητη για περαιτέρω ενέργειες αξιοποίησης, ένταξης σε προγράμματα κ.λ.π.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Οικία Ισμήνης Τζαβέλλα (3/4 το ποσοστό του Δήμου) ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ στο Κτηματολόγιο, ασκήθηκε αγωγή αναγνωριστικής κυριότητας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.
Οικία Φερενίκης Καλούδη….ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ επίσης, ανατέθηκε η διόρθωση με τη διαδικασία προδήλου σφάλματος.
Διαμέρισμα της οδού Ακαδημίας έχει δηλωθεί εκ παραδρομής από άλλους , έχουμε έρθει σε συνεννόηση για την τακτοποίηση.
Τέσσερις περιπτώσεις ακινήτων που εμφανίζονται ως γεωτεμάχια και δεν εμφανίζονται οι οριζόντιες ιδιοκτησίες: με συνδρομή συμβολαιογράφων, νομικών και μηχανικών θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Σημειώνουμε ότι η καταχώριση στο κτηματολογικό γραφείο Ιωαννίνων και Αθηνών γινόταν κατά το έτος το 2008. 
Εγγραφή των ακινήτων Ελένης Ζωγράφου στην Αθήνα στο γραφείο κτηματογράφησης, δεν είχε υποβληθεί δήλωση στην πρώτη φάση.(από 2008). 
Ολοκλήρωση μεταγραφής τμήματος του Ελαιώνα ( ΜΠΕ/2005) , που δε εμφανιζόταν στη μερίδα του Δήμου Ιωαννιτών μέχρι πρόσφατα.
Ελένη Γεροντικού:25/100 ιδιοκτησία του Δήμου Ιωαννιτών,  μια ξεχασμένη πράξη αποδοχής κληρονομιάς του 2000 με οχτώ νέα αγροτεμάχια-οικόπεδα που δεν μεταγράφηκε και θεωρείται ως μη γενόμενη βρίσκεται σε εξέλιξη. Διόρθωση σφαλμάτων στο Υποθηκοφυλακείο Κερκύρας με τη διαδικασία προδήλου σφάλματος σε ακίνητα που έχει γίνει αποδοχή.»

Η δημοτική σύμβουλος τόνισε πως υπάρχουν αποκλίσεις σε αρκετές περιπτώσεις  οι οποίες και θα διευθετηθούν το προσεχές διάστημα. Έχουν συγκεντρωθεί όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για την υποβολή Ε9, κάτι το οποίο θα γίνει  για πρώτη φορά,ενώ δεν έχει καταβληθεί έως τώρα προσπάθεια σύνταξης Ε9.
Με την επικείμενη τροποποίηση της απόφασης του Δημοτικού  Συμβουλίου  θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα κληροδοτήματα :Γεροντικού, Γιώτη, Γκαστή και Κανδηλά οπότε και θα χορηγηθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για την ολοκλήρωση της μεταγραφής τους στα αντίστοιχα γραφεία.
Σε άλλο σημείο η Γωγώ Γιώτη ανέδειξε ορισμένες ακόμη πρωτοβουλίες : «Επίσης καταθέσαμε ενστάσεις όσον αφορά τους δασικούς χάρτες για τα δύο ακίνητα του Κληροδοτήματος Βασιλείου Πυρσινέλλα και για τα αγροτεμάχια του Κληροδοτήματος Φιλίππου Γιώτη που παρουσίασαν πρόβλημα.
Γίνεται κατανοητό ότι αν δεν υπάρχει το απαραίτητο υπόβαθρο, δύσκολα μπορεί κανείς να πάει βήματα παρακάτω. Για να προχωρήσουμε σε μελέτες και αξιοποίηση των ακινήτων, κάτι το οποίο και θα πράξουμε θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας όλα εκείνα τα εργαλεία που το καθιστούν αυτό  εφικτό.»

Γνώμονας όλων αυτών των ενεργειών ,όπως είπε, είναι η
διασφάλιση της περιουσίας των Κληροδοτημάτων πρωτίστως και  εν συνεχεία  η αξιοποίησή τους στο πνεύμα του Διαθέτη.»

Ακούστε την συνέντευξη  https://www.youtube.com/watch?time_continue=749&v=Zt7zgz-dOIo

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments