Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Γ.Ιωαννίδης (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-Επίθεση στις σπουδές , τη ζωή , και το μέλλον μας-Φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα στις 18.30 στο δημαρχείο Ιωαννίνων

Γ.Ιωαννίδης (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-Επίθεση στις σπουδές , τη ζωή , και το μέλλον μας-Φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα στις 18.30 στο δημαρχείο Ιωαννίνων

masΑπό:Γιώργος Γκόντζος –Τα θέματα αιχμής στο σημερινό συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων στις 18.30 μπροστά στο δημαρχείο Ιωαννίνων καθώς και τα μηνύματα προς την κυβέρνηση και την ΕΕ προσδιόρισε ο Γιάννης Ιωαννίδης φοιτητής Ιατρικής και μέλος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μιλώντας στην εκπομπή  “ότι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος) ,στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.Τόνισε πως “τα μηνύματα είναι πολιτικά  αφού πολιτική είναι η επίθεση που δεχόμαστε στις σπουδές , τη ζωή , και το μέλλον μας”.Ακούστε την συνέντευξη και διαβάστε την σχετική ανακοίνωση για το σημερινό συλλαλητήριο.


 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Φοιτητικοί σύλλογοι: Φυσικού, Χημικού, Νηπιαγωγών, Ιστορικού-Αρχαιολογικού και Τ.Ε.Ι.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους φοιτητικούς συλλόγους των Ιωαννίνων, όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνιούν για τις σπουδές και το μέλλον τους. Στις 3 Νοέμβρη σε όλη την χώρα να σημάνει φοιτητικός ξεσηκωμός. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των δικαιωμάτων μας!

 Στις 3 Νοέμβρη οι φοιτητές βουλιάζουμε τη χώρα…

Έχουμε κάθε λόγο να βρεθούμε στον κοινό αγώνα, για να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δωρεάν και ολοκληρωμένες σπουδές.

Γιατί

 … Οι σχολές μας ρημάζουν λόγω της υποχρηματοδότησης. Μόνο τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων! Έκλεψαν τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις 100 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων μας. Διεκδικούμε άμεση αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας. Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των σχολών μας, χωρίς αυτά οι σχολές μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

… Πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για τις σπουδές μας. Σήμερα στο σύνολο τους οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν 1,5 δις ευρώ το χρόνο για τις σπουδές των παιδιών τους. Διεκδικούμε ούτε ευρώ για σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-βιβλία-αναλώσιμα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις. Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών-σπουδαστών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά σε νέο νομοσχέδιο με το οποίο ετοιμάζει την θέσπιση διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Αυτό είναι το πολυδιαφημισμένο “ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο”. Θα μας τα παίρνουν από παντού προκειμένου να εξασφαλίζουν πόρους, γιατί οι Διοικήσεις θα λειτουργούν με λογικές manager “εσόδων-εξόδων”. Διεκδικούμε να σταματήσει η επιχειρηματική λειτουργία σε κάθε τομέα του Πανεπιστημίου. Άμεση κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

 

… Υποβαθμίζονται οι σπουδές μας. Οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών οδηγούν σε κατάργηση μαθημάτων και συνωστισμό στα αμφιθέατρα. Την ίδια ώρα η γνώση μεταφέρεται σε πανάκριβα πιστοποιητικά εκτός πτυχίου, όπως γίνεται με την παιδαγωγική επάρκεια. Διεκδικούμε όλη η γνώση να δίνεται στο πτυχίο, όχι στη μεταφορά γνώσης εκτός πτυχίου σε πανάκριβα πιστοποιητικά και σεμινάρια.

 

Έχουμε κάθε λόγο να βρεθούμε σε κοινό αγώνα για να διεκδικήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας. Θέλουμε μετά τις σπουδές μας πτυχίο στο αντικείμενο μας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Γιατί

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά σε νέες μειώσεις του κατώτατου μισθού. Δεν ανεχόμαστε την υποκατώτατη ζωή !!! Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751€. 

 

…Ένας στους δύο νέους δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς ωράρια εργασίας, άδειες, προσαυξήσεις στους μισθούς λόγω προϋπηρεσίας και πτυχίου. Παλεύουμε για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κάθε κλάδο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

 

Οι ουρές της ανεργίας αγγίζουν το 33% στους αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θέλουμε όλοι δουλειά με σύγχρονους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους.

 

…Δεν ανεχόμαστε την πλήρη διάλυση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Που χτυπάει και τους νέους επιστήμονες που δουλεύουν με καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία.

Στα “σκουπίδια” τα μνημόνια τους και τα μέτρα τους

Απέναντι στις ανάγκες μας, βρίσκεται το μαύρο μέτωπο των κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, που υπηρετούν τις οδηγίες της Ε.Ε. Που είτε από θέση κυβέρνησης είτε από θέση αντιπολίτευσης χτυπάνε τα δικαιώματα μας αλύπητα.

Αποτέλεσμα και του 3ου μνημονίου είναι η υποχρηματοδότηση  που σάρωσε τις σχολές μας, η απαγόρευση προσλήψεων καθηγητών που οδηγούν σε τεράστιες ελλείψεις. Ενώ για πρώτη φορά σε αυτό περιλαμβανόταν μνημόνιο και για την Παιδεία!!!

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι μας,  η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που χτυπάνε τα δικαιώματα μας στις σπουδές και φτιάχνουν ένα εργασιακό μέλλον «κόλαση» για εμάς, για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ πιστεύουν στον ίδιο θεό: τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών. Για αυτό την ίδια ώρα που οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων μας έχουν μειωθεί κατά 80% τα τελευταία 5 χρόνια, χαρίζουν 20 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές μεγάλων επιχειρηματιών.

Οι αγωνίες και τα προβλήματα μας είναι κοινά…

Να είναι κοινή και η απάντηση μας

Θέλουμε να σπουδάσουμε, να πάρουμε ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση στο αντικείμενό μας. Έχουμε μεράκι να δουλέψουμε στο επιστημονικό μας αντικείμενο, να προσφέρουμε στην κοινωνική πρόοδο, με κατοχυρωμένα τα εργασιακά μας δικαιώματα μετά το πτυχίο!

 

           

               Όλα όσα έχουμε σήμερα ανάγκη στις σπουδές και τη ζωή μας, δεν θα μας τα χαρίσουν, θα τα κατακτήσουμε. Με την λογική του “τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει” αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια ότι τα πράγματα άλλαζαν αλλά εις βάρος μας. Με την λογική του ατομικού δρόμου, μένουμε ο καθένας μόνος του, ενώ όσοι μας επιτίθενται είναι οργανωμένοι.

 

               Η δύναμη μας βρίσκεται στους αγώνες που στοχεύουν τον πραγματικό ένοχο για όσα ζούμε. Κυβερνήσεις- Ε.Ε.-ΔΝΤ και όλοι οι υποστηρικτές της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής ήρθε η ώρα να νιώσουν την οργή μας.          

 

               Η δύναμη μας βρίσκεται στην οργάνωση και τον συντονισμό. Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, να βρεθούμε οργανωμένοι, όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι να πάρουν θέση στη μάχη για τις σπουδές και τη ζωή μας.

 

               Η δύναμη μας βρίσκεται στην ενότητα με το εργατικό κίνημα και όλο το λαό. Μαζί με τα ταξικά σωματεία των εργαζομένων, τα μπλόκα των αγροτών και όλο το λαό  καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα να καθυστερήσουμε μέτρα, να μην νομιμοποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης από τον λαό και τη νεολαία.

 

               Αυτά φοβούνται κυβέρνηση- κουαρτέτο και όλα τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. Για αυτό προχωράνε στην θέσπιση νόμων που περιορίζουν την δράση των σωματείων και των συλλόγων.

 

Όσοι νομίζουν ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια είναι γελασμένοι…

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments