Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Γ.Παπαλεοντίου(Πρόεδρος Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων)-Ενημέρωση για τις έρευνες για εξόρυξη υδρογοναθράκων στο Ζαγόρι

Γ.Παπαλεοντίου(Πρόεδρος Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων)-Ενημέρωση για τις έρευνες για εξόρυξη υδρογοναθράκων στο Ζαγόρι

PAPALEONTIOUΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Το θέμα της ενημέρωσης για τις έρευνες και την εξόρυξη υδρογοναθράκων στην περιοχή Ζαγορίου ,θεωρεί πρωταρχικό ο Γιώργος Παπαλεοντίου ,πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων που μίλησε στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.Τόνισε ακόμη πως “δεν θα θέλαμε να πάρουμε θέση υπέρ ή κατά πριν μάθουμε πρώτα περί τίνος πρόκειται” και υπογράμμισε :  “Ζητάμε ενημέρωση από το Κράτος από την Πολιτεία, από αυτούς που έδωσαν την άδεια να γίνει η έρευνα για την εξόρυξη”.

Ακούστε την συνέντευξη.

Για το θέμα δημοσιοποίησε ανακοίνωση ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων η οποία είναι η ακόλουθη:

“O Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων, όπως επιβάλλει η συνείδηση των μελών του αλλά και όπως ρητά ορίζει το καταστατικό του, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά του Ζαγορίου, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι το φυσικό περιβάλλον. Ανέκαθεν προέβαλε το ενδιαφέρον και την ανησυχία του για αλλοιώσεις που επιχειρούνται στο περιβάλλον του ιδιαίτερου τόπου μας, όπως για παράδειγμα την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού στους οικισμούς, την έλλειψη πρόβλεψης για την ανακύκλωση των απορριμάτων, την άναρχη δόμηση, την παραβίαση της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των χωριών μας, την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των βοσκοτόπων για την κτηνοτροφία καθώς και για άλλα πολλά θέματα που θέτουν σε κίνδυνο την κληρονομιά μας!

Τελευταίως, ο Σύνδεσμος μας προβληματίζεται έντονα με το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με μελέτες και έρευνες για ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου καθώς και για τις πιθανές δραστηριότητες εξόρρυξης. Για το θέμα αυτό δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση ή ενημέρωση από τις αρχές. Ως εκ τούτου, επικρατεί μεγάλη σύγχυση και εύλογη ανησυχία από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής. Με σκοπό την πιο πλήρη και αντικειμενική τοποθέτηση επί του θέματος, αποφεύγοντας ακραίες τοποθετήσεις και οποιαδήποτε αμφοτέρωθεν παραπληροφόρηση,  ζητάμε από τους υπεύθυνους–ειδικούς την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση για το τι πρόκειται ακριβώς να γίνει και με ποιους τρόπους αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Σεβόμενος απολύτως την ανησυχία πολλών αλλά και την προβληματική άλλων, ο Σύνδεσμος μας επιφυλάσσεται για την περαιτέρω στάση του, η οποία θα είναι ανάλογη των εγγυήσεων που θα δοθούν για την αποφυγή οποιασδήποτε αλλοίωσης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του Ζαγορίου αλλά και της Ηπείρου γενικότερα. Ευελπιστούμε στην καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ζητούμε την άμεση και πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης καθώς και την εξασφάλιση των αναγκαίων εγγυήσεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.”

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments