Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Γ.Πρέντζας(Π.Α.ΜΕ Υγείας)-Στόχευση της αξιολόγησης από την κυβέρνηση όχι η εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά η μείωση της χρηματοδότησης στην Υγεία.Θα αρχίσουν εντάσεις, ανταγωνισμοί και ανθρωποφαγία

Γ.Πρέντζας(Π.Α.ΜΕ Υγείας)-Στόχευση της αξιολόγησης από την κυβέρνηση όχι η εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά η μείωση της χρηματοδότησης στην Υγεία.Θα αρχίσουν εντάσεις, ανταγωνισμοί και ανθρωποφαγία

Χωρίς τίτλοΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Την εκτίμηση πως «επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε ως Π.Α.ΜΕ , ότι δηλαδή δεν μπορεί να αποσυνδέεται η διαδικασία της αξιολόγησης από την συνολική στόχευση» διατύπωσε ο Γιώργος Πρέντζας στέλεχος του Π.Α.ΜΕ Υγείας -Πρόνοιας Ιωαννίνων και Γενικός Σύμβουλος του ΠΟΕΔΗΝ, σε παρέμβασή του στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.Πρόσθεσε επίσης ότι “αυτό που κάνει η Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη είναι ένας εκβιασμός αντίστοιχος με αυτό που  έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την δική του αξιολόγηση, που είχε αποσυνδέσει την αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων από την αξιολόγηση που θα έκαναν οι προϊστάμενοι”.

Σε άλλο σημείο μίλησε για μια τακτική της κυβέρνησης που θα έχει ως αποτέλεσμα «να αρχίσουν εντάσεις, ανθρωποφαγία και ανταγωνισμοί» ενώ υπογράμμισε πως στόχος είναι “το δημόσιο να καταστεί “μικρό και ευέλικτο”, όχι  για να εξυπηρετήσει  τον πολίτη αλλά την μείωση χρηματοδότησης στην υγεία”.Ο Γιώργος Πρέντζας ανέδειξε επίσης και σημεία της ανακοίνωσης του Π.Α.ΜΕ Υγείας η οποία είναι η ακόλουθη:

Η ανακοίνωση του Π.Α.ΜΕ Υγείας Πρόνοιας

 «Με κάθε τρόπο, προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – με τη στήριξη της ΝΔ, των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος και των ΜΜΕ που ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες – να προχωρήσει την “αξιολόγηση”, που οδηγεί στην παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Μπροστά στη μεγάλη επιτυχία της αποχής των εργαζομένων στο Δημόσιο από κάθε διαδικασία “αξιολόγησης” που ξεπέρασε το 90%, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και το “καρότο” και το “μαστίγιο”.

Μετά λοιπόν τα δημοσιεύματα για δήθεν “επίδομα – μπόνους” για όσους συμμετέχουν στην “αξιολόγηση” – που τελικά διαψεύσθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης – τώρα έρχονται οι εκβιασμοί.

Σε τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 4 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται ότι «οι αξιολογητές οφείλουν να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους αξιολόγησης των υφισταμένων τους, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων». Εκβιάζουν δηλαδή με αυτό τον τρόπο συναδέλφους για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Επαναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, ότι η “αξιολόγηση” τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τις λαϊκές οικογένειες, ούτε στην αντιμετώπιση υπαρκτών φαινομένων λούφας, αδιαφορίας ή διαφθοράς.

Αντίθετα, στόχος της “αξιολόγησης” και της στοχοθεσίας (όπως και όλων των υπόλοιπων αλλαγών στο δημόσιο τομέα π.χ. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ κλπ) είναι η μεγαλύτερη προσαρμογή του κράτους ώστε να υπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για ενίσχυση της κερδοφορίας τους (αυτή είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ), καθώς και η τρομοκράτηση και χειραγώγηση των εργαζομένων στο δημόσιο.

Έτσι, στον τομέα της υγείας – πρόνοιας, η “αξιολόγηση” και η στοχοθεσία στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων και στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Άλλωστε η μείωση του δημόσιου τομέα υγείας με αντίστοιχη μείωση των μόνιμων εργαζομένων είναι κατεύθυνση της Ευρ. Ένωσης και απαίτηση του ΣΕΒ, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δράση.

Ταυτόχρονα, ανοίγουν τον δρόμο για μειώσεις μισθών και διαθεσιμότητες, αφού προβλέπεται:

1) «μετά από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις (σ.σ. που κρίνουν τον εργαζόμενο “ανεπαρκή”) δύναται να αναστέλλεται η αυτόματη μισθολογική του εξέλιξη» (άρθρο 12, Ν.4354/2015)

2) Υπάλληλοι που έχουν διανύσει τα δύο πρώτα έτη της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους δεν μονιμοποιούνται αν «υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων» (άρθρο 40 υπαλληλικού κώδικα).

3) μόνιμος υπάλληλος «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται (…) προς κρίση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο (…) μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό» (άρθρα 83, 95 και 152 του υπαλληλικού κώδικα).

Απόδειξη του πραγματικού χαρακτήρα της αξιολόγησης είναι και η έντονη πίεση που ασκείται για την ολοκλήρωση της όχι μόνο από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ αλλά και από κανάλια και εφημερίδες που ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες και αντικειμενικά προωθούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Πολύτιμη όμως βοήθεια στα κυβερνητικά σχέδια προσφέρουν οι παρατάξεις του νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Από τη μια, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ότι μπορούν για να «διαφημίσουν» τη σημερινή αξιολόγηση ως καλύτερη από την αντίστοιχη της ΝΔ και ζητούν την αναβολή της διαδικασίας αξιολόγησης μέχρι να ολοκληρωθούν πρώτα οι νέες κρίσεις για επιλογή προϊσταμένων.

Από την άλλη, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που συναποτελούν την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, δηλώνουν αντίθετοι στην αξιολόγηση γιατί – όπως γράφουν στην πρόσφατη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ (10/8/2017):

«Όλοι οι Προϊστάμενοι στα Νοσοκομεία (Διευθυντές, Υποδιευθυντές, Τμηματάρχες) 2.100 στο σύνολο κατέχουν τις θέσεις Ευθύνης με ανάθεση από τους Διοικητές των Νοσοκομείων.»

«Εάν συμμετείχαμε στην αξιολόγηση οι Διοικητές των Νοσοκομείων θα παρενέβαιναν στους Προϊσταμένους Αξιολογητές που είναι ευάλωτοι αφού είναι τοποθετημένοι με ανάθεση και όχι με κρίση για να κατηγοριοποιήσουν τους υπαλλήλους όχι με βάση την υπηρεσιακή τους εικόνα, αλλά με κομματικά κριτήρια.»

«Αντιθέτως εάν είχαν κριθεί με τριετή θητεία δεν θα είχαν κανένα λόγο να μην βαθμολογήσουν αντικειμενικά.»

Και καταλήγουν στην ανακοίνωση:

«Όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτιαποδεχόμενοι ουσιαστικά τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί «διαφορετικής και καλύτερης αξιολόγησης»

Μαζί οι παρατάξεις αυτές (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ, η καθεμιά με το δικό της τρόπο) κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα και τη στόχευση της αξιολόγησης και συνολικά των αλλαγών στο δημόσιο. Γι’ αυτό επικεντρώνουν την κριτική τους στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Η αιτία της στάσης τους είναι ότι στην πραγματικότητα συμφωνούν – όπως και τα κόμματα τους –  στην ανάγκη προσαρμογής της λειτουργίας και της δομής του κράτους για να υπηρετεί καλύτερα τα σύγχρονα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον τομέα της υγείας – πρόνοιας, συμφωνούν ουσιαστικά στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή άλλωστε αποτελούσε θέση του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον από το 2009, και ην υλοποίηση της προχωρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, πιο αποτελεσματικά, για λογαριασμό του κεφαλαίου, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουμε τον αγώνα για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για την «αξιολόγηση» και συνολικά για τις αντιλαϊκές αλλαγές στο Δημόσιο.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να συμβάλλει στο δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, στη συγκέντρωση δυνάμεων για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.»

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments