Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκπαίδευση / Γ.Στέφος(ΣΥΡΙΖΑ)-Ίδρυμα με σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ηπείρου

Γ.Στέφος(ΣΥΡΙΖΑ)-Ίδρυμα με σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ηπείρου

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Στην  σημασία  στον χώρο της εκπαίδευσης  αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία από την λειτουργία του ιδρύματος που θα προκύψει από την ενοποίηση  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου αναφέρθηκε ο Γιάννης Στέφος ,βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων, σε συνέντευξή του(ΕΔΩ) στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «μακράν διαβούλευση» πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, στην δημιουργία νέων σχολών, και σημείωσε με έμφαση τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην ανάπτυξη της Ηπείρου.

Ο βουλευτής ήταν εισηγητής στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ν/σ του Υπουργείου Παιδείας «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» στην οποία αναφέρθηκε στην σύγχρονη πραγματικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα αναδεικνύοντας τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου για την ανώτατη εκπαίδευση μέσα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πολιτικών που δοκιμάζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Υπογράμμισε την κυβερνητική βούληση για τη δημιουργία ισχυρών ιδρυμάτων, τα οποία θα εκπληρώνουν τις ανάγκες για ποιοτική διδασκαλία των φοιτητών, πρωτοποριακή έρευνα με διεθνή εμβέλεια και συνέργειες με ερευνητικά κέντρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό που θα προάγουν την πανεπιστημιακή συνεργασία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα το υπουργείο για τη στήριξη της ανώτατης εκπαίδευσης (1000 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και 100 νέες θέσεις Ερευνητών για τη διετία 2017-2018,  στις συνέργειες Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, στις δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα,  που για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ξεπέρασαν το 1% του ΑΕΠ και διαμορφώθηκαν σε 1,75 δις.), ενώ τόνισε ότι η ενοποίηση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπου αυτό είναι δυνατό και αναγκαίο, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο ισχυροποίησης των ανωτάτων ιδρυμάτων. Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέφερε ότι με τη δημιουργία των νέων Σχολών και των νέων Τμημάτων καθώς και με την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου και του Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου το Πανεπιστήμιο καθίσταται ένα ισχυρό ίδρυμα με όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα ίδρυμα που θα σταθεί αρωγός στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ηπείρου και να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο σε όλο το χώρο της Βαλκανικής.

Ο εισηγητής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο κατάρτισης του νομοσχεδίου, “ο οποίος υπήρξε υποδειγματικός και πρωτοποριακός, αφού η κατάρτισή του ξεκίνησε από επιτροπές που συστάθηκαν σε κάθε ίδρυμα αποτελούμενο από εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών με ευρεία συζήτηση στις ακαδημαϊκές κοινότητες και στην τοπική κοινωνία”. Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής αντιπαρέβαλε “τον αυταρχικό τρόπο που η προηγούμενη κυβέρνηση συγχώνευσε ή έκλεισε 129 σχολές και τμήματα στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΘΗΝΑ με 35 Προεδρικά Διατάγματα.” Επιπροσθέτως, στη συζήτηση στις επιτροπές ανέδειξε “τον παράνομο τρόπο με τον οποίο ο κ. Αρβανιτόπουλος και ο κ. Λοβέρδος αργότερα μετέθεσαν μερικές χιλιάδες εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, καλώντας τα κόμματα να πάρουν θέση και αποσπώντας την υπόσχεση του υπουργού Παιδείας ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο.”

Τελειώνοντας τις εισηγήσεις του στηλίτευσε “την ανυπαρξία θέσεων για το ζήτημα από πλευράς αντιπολίτευσης, διερωτώμενος ποιον ακριβώς εκπροσωπεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι όλοι οι φορείς ήταν θετικοί, η κοινωνία και η τοπική οικονομία το έχουν ανάγκη και η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα το προτείνει.” Τέλος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι καπηλεύεται τη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς ασκώντας μικροπολιτική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Γ.Πλεύρης (Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων) -Τιμάμε τον SAMUEL PATY,τον εκπαιδευτικό ,ήρωα της σύγχρονης εποχής.Αποφασισμένος δάσκαλος να διδάξει την ελευθερία της έκφρασης.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην πρωτοβουλία  του 1ου Γυμνασίου  Ιωαννίνων να κρατηθεί  στην πρωινή  προσευχή ενός  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments