Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Γ.Στύλιος (ΝΔ)–Αδυναμία σύνδεσης των αγροτών της Ηπείρου με το  δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ

Γ.Στύλιος (ΝΔ)–Αδυναμία σύνδεσης των αγροτών της Ηπείρου με το  δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ

STYLIOS_533_355Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Η αδυναμία της διασύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ λόγω κορεσμού, στερεί από τους αγρότες της Ηπείρου τη δυνατότητα να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Γ. Στύλιος βουλευτής Άρτας τηε ΝΔ,με σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς. Σύμφωνα με το Βουλευτή της ΝΔ, ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι το ενεργειακό κόστος κατά την παραγωγή. Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Α.Α 2014-2020 που σχεδιάστηκε και κατατέθηκε επί Κυβερνήσεως ΝΔ υπάγεται και ο ενεργειακός συμψηφισμός  (netmetering). Μέσω του netmeteringτους παρέχεται η δυνατότητα να παράγουν την ενέργειά τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής καθώς το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Για την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα (και τη λήψη της επιδότησης) απαιτείται η διασύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ. Σήμερα, στην Ήπειρο, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή όσον αφορά τους υποσταθμούς  Αράχθου και Λούρου. Επιπλέον, η αδυναμία σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Στύλιος, ισοδυναμεί με απώλεια κοινοτικών κονδυλίων, ελλοχεύει κινδύνους ως προς το ύψος των μελλοντικών ποσών που θα αποδοθούν στη Χώρα μας και πλήττει την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών.

Ο Βουλευτής καταλήγει ερωτώντας τους αρμόδιους Υπουργούς:

  • Έχετε μεριμνήσει ώστε οι παραγωγοί της Ηπείρου να ευεργετηθούν άμεσα από τα οφέλη του net-metering;
  • Κατά πόσο είναι εφικτή η δυνατότητα διασύνδεσης του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ με ΑΠΕ στην υπόλοιπη Ελλάδα;
  • Προτίθεστε να προχωρήσετε στην αναβάθμιση των Υποσταθμών Αράχθου, Λούρου καθώς και των γραμμών μέσης τάσης;Εάν ναι πως θα καλυφθεί το κόστος;

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments