Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Δάνειο 1,8 δισ. ευρώ για την Ουκρανία από ΕΕ

Δάνειο 1,8 δισ. ευρώ για την Ουκρανία από ΕΕ

Το δάνειο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις

oukrania

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, για να βοηθήσουν τη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η απόφαση αυτή ήταν η τελευταία που χρειαζόταν μετά την έγκριση της απόφασης για τη χορήγηση του δανείου την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το δάνειο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, και θα έχει μέγιστη χρονική διάρκεια αποπληρωμής 15 ετών, ανέφερε ανακοίνωση της ΕΕ. Για την εκταμίευση του δανείου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί με το Κίεβο μια συμφωνία η οποία θα αφορά τον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής και των χρηματοοικονομικών συνθηκών, δίνοντας έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των ουκρανικών δημοσιονομικών, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ η Ουκρανία αντιμετωπίζει προβλήματα με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και προβλήματα ρευστότητας, την ραγδαία επιδείνωση στα δημοσιονομικής της θέσης λόγω του κόστους του πολέμου στο ανατολικό της τμήμα: η ύφεση είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη, ενώ επίσης μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν είναι η απώλεια φορολογικών εσόδων από τις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές.

«Ταυτόχρονα οι προϋπάρχουσες διαρθρωτικές αδυναμίες όπως επίσης τα ζητήματα στα δημοσιονομικά και στην εξωτερική χρηματοδότηση έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης» αναφέρει η ΕΕ.

Η Ουκρανία, που έχει εμπλακεί σε ένα αιματηρό και δαπανηρό πόλεμο με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό της τμήμα, στηρίζεται στη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να αποφύγει την χρεοκοπία. Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου νωρίτερα αυτό το μήνα ενέκρινε τη χορήγηση ενός δανείου 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.

Αυτό το χρηματικό ποσό συνδυάζεται με δάνεια ύψους 7,5 δισεκ. δολαρίων από διεθνείς οργανισμούς και την αναμενόμενη ελάφρυνση του ουκρανικού χρέους κατά 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια, την οποία Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν να επιτύχουν μέσω διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Η Ουκρανία αντιμετώπιζε οικονομική κρίση πολύ πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στις ανατολικές της επαρχίες. Το Κίεβο αντιδρούσε στην πίεση του ΔΝΤ να λάβει αντιλαϊκά μέτρα, όπως η κατάργηση των επιδοτήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments