Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Δήλωση του Γ.Καραγιάννη για το αφορολόγητο των αγροτών..
Γ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δήλωση του Γ.Καραγιάννη για το αφορολόγητο των αγροτών..

Σε δήλωσή του για το αφορολόγητο των αγροτών ,ο Γιάννης Καραγιάννης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων επισημαίνει:

”Τις τελευταίες μέρες εξαπολύεται μια ενορχηστρωμένη επίθεση από μέρους των μνημονιακών κομμάτων, με τη βοήθεια γνωστής μερίδας των ΜΜΕ, ότι, δήθεν, για πρώτη φορά φορολογούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις από τη νέα κυβέρνηση.Αυτό που αποκρύπτουν συστηματικά και άκρως υποκριτικά τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης είναι ότι ο Νόμος 4172/2013, ο οποίος συμπλήρωνε και ενίσχυε ήδη ψηφισθέντες νόμους που αφορούν στην φορολογία εισοδήματος, προέβλεπε την φορολογία αγροτικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων από το πρώτο κιόλας ευρώ. Παρερμηνείες σε αυτό δεν χώρεσαν και δεν χωρούν. Γι αυτό το λόγο και πρώην βουλευτές της μνημονιακής συγκυβέρνησης προσπάθησαν ανεπιτυχώς μέχρι και τον περσινό Δεκέμβρη μέσω τροπολογιών να καταργηθεί η φορολόγηση των επιδοτήσεων που αυτοί οι ίδιοι ψήφισαν στα πλαίσια του Μνημονίου. Με την
τροπολογία της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία και ψηφίστηκε –χωρίς καν πρόκληση ονομαστικής ψηφοφορίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης- οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%,  παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Επιπλέον, οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο  ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες. Τέλος, η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%. Αυτή και μόνο είναι η αλήθεια, τα υπόλοιπα είναι απλός επικοινωνιακό επικοινωνιακός θόρυβος.Ήταν ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την οικονομική ελάφρυνση ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών , αλλά σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω τομές για μια ορθή και δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που θα υπηρετεί την ιδιαίτερη σημασία του κλάδου για την Ελληνική οικονομία και την χώρα ολόκληρη.Τομές που θα επιτευχθούν μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί και είναι βασιζόμενο στην αρχή της αναλογικής ισότητας και της προοδευτικότητας στην φορολογική μεταχείριση και απαιτώντας την μεταφορά των φορολογικών βαρών των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.”

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments