Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήλωση του Σ.Καλογιάννη για “υποβάθμιση Ινστιτούτου ” και σχόλιο σε ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση του Σ.Καλογιάννη για “υποβάθμιση Ινστιτούτου ” και σχόλιο σε ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣΑπό–Γιώργος Γκόντζος– Σε δήλωση του Σ.Καλογιάννη (πρώην βουλευτής της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων) αναφέρονται τα εξής:

Το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας είναι το μοναδικό Ελληνικό Πνευματικό Ίδρυμα στην αλλοδαπή. Ιδρύθηκε πριν από 65 χρόνια, εποπτεύεται από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Παιδείας και έχει να επιδείξει σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο. Την ευθύνη του επιστημονικού έργου και της λειτουργίας του έχει ο εκάστοτε Διευθυντής του, θέση την οποία κατέχει, την τελευταία τριετία, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καταξιωμένος επιστήμονας κ. Γιώργος Πλουμίδης.

Το Ινστιτούτο διαθέτει σημαντική περιουσία, κινητή και ακίνητη, από δωρεές της Ελληνικής Κοινότητος Βενετίας. Μεταξύ των ακινήτων συγκαταλέγονται αρχιτεκτονικά μνημεία ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, όπως ο Ναός του Αγίου Γεωργίου και η περίφημη Φλαγγίνειος Σχολή.

H συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ “έβαλε στο μάτι” και αυτό το υψηλού επιπέδου Ίδρυμα. Με νομοσχέδιο του Υπ. Εξωτερικών «περί αναδιαμόρφωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου», το Ινστιτούτο μετατρέπεται σε απλό πολιτιστικό κέντρο.

Παράλληλα, ο Διευθυντής του, ο οποίος πρέπει να έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο και μέχρι τώρα οριζόταν με Διάταγμα, κατόπιν προτάσεως της Ακαδημίας Αθηνών, με το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση παύεται, καθώς αναφέρει (άρθρο 20 του ν/σ) ότι «λήγει αυτοδίκαια» η θητεία του και μάλιστα εντός δύο μόλις μηνών από την ψήφισή του! Εφεξής, ο νέος Διευθυντής θα ορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών!

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ επισημαίνουν ότι αυτή η ουσιαστική υποβάθμιση του Ινστιτούτου και η αλλαγή στον τρόπο τοποθέτησης του Διευθυντή του, γίνεται για να οριστεί Διευθυντής στέλεχος του Υπ. Εξωτερικών, που δεν διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αλλά διαθέτει συγγενική σχέση με κυβερνητικό στέλεχος!

Ο κατήφορος της Κυβέρνησης στα θέματα Παιδείας συνεχίζεται…

Και μια απάντηση στη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Στερείται σοβαρότητας η χθεσινή ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος δεν αναφέρθηκε, κατά την προχθεσινή  επίσκεψή του στα Ιωάννινα, στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, γιατί η επίσκεψη «δεν είχε το χαρακτήρα ευρείας παρέμβασης για όλα τα ζητήματα της περιοχής που αναφέρονται στο Υπ. Περιβάλλοντος»!

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Υπουργός δεν αναφέρθηκε σε κανένα θέμα της αρμοδιότητάς του:

ούτε στο Ρυθμιστικό (η τύχη του οποίου αγνοείται), ούτε στον Περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό (που αναμένουμε επτά μήνες ήδη τη θεσμοθέτησή του), ούτε στις προστατευόμενες περιοχές (που στερούνται ακόμα και των στοιχειωδών πόρων), ούτε στους Φορείς Διαχείρισής τους (των οποίων το μέλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο, ενώ το προσωπικό τους παραμένει απλήρωτο, από μία Κυβέρνηση της αριστεράς και της οικολογίας!), ούτε στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων (που αναμένουμε επί ενάμιση χρόνο την ΚΥΑ της Στρατηγικής Μελέτης του Περιφερειακού Σχεδιασμού!), ούτε στην πολεοδομική νομοθεσία (για την οποία δεν έχουν εκδοθεί ούτε καν οι προδιαγραφές των πολεοδομικών μελετών!).

Η μη αναφορά του Υπουργού στα θέματα αρμοδιότητάς του δεν οφείλεται στον «χαρακτήρα» της επίσκεψης, όπως επιχειρεί να τον δικαιολογήσει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην έλλειψη έστω και στοιχειώδους έργου στο Υπουργείο επί ενάμιση χρόνο.

Αυτοί οι οποίοι ανερυθρίαστα έταζαν ότι «με ένα άρθρο, με ένα νόμο» θα έκαναν το μαύρο άσπρο και «θα απογείωναν την οικονομία», με την πρωτοφανή πολιτική ανεπάρκειά τους βύθισαν την εθνική οικονομία στην ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments