Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα /  Δήμος Δωδώνης:Δύο μέτρα και δύο σταθμά στα κοινωνικά προγράμματα  

 Δήμος Δωδώνης:Δύο μέτρα και δύο σταθμά στα κοινωνικά προγράμματα  

EPISITISTIKAΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Δήλωση του δημάρχου δήμου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση:Ξεκάθαρα κριτήρια και πλήρη διαφάνεια κι όχι αποσπασματικές δράσεις

Σε ανακοίνωση του δήμου Δωδώνης τονίζεται:Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλήττεται βαρύτατα από τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι δήμοι δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους ενώ συνάμα καλούνται να αντιμετωπίσουν, πέρα από τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, ένα μεγάλο κύμα κοινωνικής εξαθλίωσης.

Πρόκειται για φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με τα μέτρα λιτότητας και τς μνημονιακές πολιτικές και από το κεντρικό κράτος εφαρμόζονται μέχρι τώρα αποσπασματικά κι μεροληπτικά μέτρα.

Οι περισσότεροι Δήμοι -όπως και ο Δήμος Δωδώνης- τελούν εν αναμονή της έναρξης υλοποίησης των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για έναρξή τους τον Σεπτέμβριο φαίνεται ότι και πάλι έχουν “μπει στον πάγο” αναμένοντας προφανώς το πέρας των διαπραγματεύσεων και την εκταμίευση των δόσεων. Χαρακτηριστική είναι η καθυστέρηση στους δήμους της πιλοτικής εφαρμογής.

Σήμερα, ανακοινώθηκαν οι 30 δήμοι στους οποίους θα δοθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και οι οποίοι επιλέχθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Ο Δήμος Δωδώνης, από τους πιο ορεινούς, υποβαθμισμένους και με υψηλούς δείκτες φτώχειας, έχει αποκλειστεί κι αυτή τη φορά από την εφαρμογή του προγράμματος.

Το ίδιο είχε συμβεί και κατά το παρελθόν όταν βρέθηκε εκτός του προγράμματος αντιμετώπισης της ένδειας, το οποίο αποσκοπούσε στην παροχή των πρώτων κοινωνικών βοηθειών.

Σημειώνεται ότι σήμερα και με βάση τα εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια που απαιτεί το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας, οι δικαιούχοι στην περιοχή ανέρχονται στους 187!

“Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε όπως προκύπτει μέσα από τα διαθέσιμα στοιχεία στο Νομό Ιωαννίνων καταγράφεται υψηλός αριθμός κατοίκων που έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα.

Αυτό από μόνο του δείχνει ότι είναι παγιωμένη πλέον μία κατάσταση δύσκολη, με όλο και περισσότερα νοικοκυριά να οδηγούνται στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο Δήμος Δωδώνης δεν αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Άλλωστε ήταν ένας από τους πιο φτωχούς της Ηπείρου. Σήμερα αναμέναμε από το κεντρικό κράτος να σταθεί με αντικειμενικότητα και αξιοκρατία απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην προχωρά σε έναν αυθαίρετο διαχωρισμό των δήμων.

Εκτιμούμε όμως ότι ευθύνη του Υπουργείου είναι να εφαρμόζει ισότιμα και με διαφάνεια κάθε πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και να μην διαχωρίζει τους εξαθλιωμένους Έλληνες σε πολίτες διαφόρων κατηγορίων. Ελπίζουμε και ζητούμε να υπάρξει άμεσα επανόρθωση με ένταξη όλων των δήμων στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Θεωρούμε δε ότι αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι καθολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της φτώχειας, που θα λειτουργεί με ξεκάθαρα κριτήρια και πλήρη διαφάνεια κι όχι αποσπασματικές δράσεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποτελούν πραγματική βοήθεια για τον πολίτη παρά μόνο ταλαιπωρία”,τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments