Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Δωδώνης : Εγκρίθηκε το πρόγραμμα έργων και ο προυπολογισμός

Δήμος Δωδώνης : Εγκρίθηκε το πρόγραμμα έργων και ο προυπολογισμός

dsΑπό:Γιώργος Γκόντζος

 Τον προϋπολογισμό του 2016 και το πρόγραμμα έργων, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης.

Για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος προηγήθηκαν γενικές συνελεύσεις των κατοίκων σε όλες τις τοπικές κοινότητες και κατατέθηκαν προτάσεις για τα έργα της επόμενης χρονιάς.

Παράλληλα περιλαμβάνονται έργα που απαντούν σε χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου καθώς και μία σειρά μελετών που θα επιτρέψουν τη διεκδίκηση πόρων από εθνικά κι ευρωπαικά προγράμματα.

Το ύψος του προγράμματος έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τους παρακρατηθέντες πόρους, τη ΣΑΤΑ και ίδιους πόρους, ανέρχεται στις 914 χιλιάδες ευρώ.

Αναλυτικά, προβλέπονται έργα ύψους 415 χιλιάδων ευρώ για τη Δημοτική Ενότητα Αγίου Δημητρίου, 134 χιλιάδων για τη Δημοτική Ενότητα Δωδώνης, 209 χιλιάδων για τη Δημοτική Ενότητα Λάκκας Σουλίου και 155 χιλιάδες για τη Δημοτική Ενότητα Σελλών.

Το σύνολο των νέων έργων και μελετών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ανέρχεται στο 1,4 εκατομμύρια ενώ στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ φτάνει ο προυπολογισμός των συνεχιζόμενων έργων.

Η Αντιδήμαρχος Μυρτώ Δημακοπούλου, που εισηγήθηκε το πρόγραμμα έργων, τόνισε ότι συντάχθηκε με βάση τις αρχές της δίκαιης κατανομής και της πλήρους διαφάνειας, με βάση τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και τις ανάγκες των περιοχών και με στόχο την επίλυση προβλημάτων και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων που έγιναν από τις τοπικές κοινότητες και συμπληρώθηκε από έργα και μελέτες για το σύνολο του Δήμου.

Η σύνταξη του ξεκίνησε με βάση τη διάθεση ποσού τριών χιλιάδων ευρώ για κάθε χωριό στο οποίο προστέθηκαν πόροι που κατανεμήθηκαν με πληθυσμιακά κριτήρια.

Και φέτος, όπως συνέβη και την προηγούμενη χρονιά αποδίδονται ίδιοι πόροι σε τοπικές κοινότητες που έχουν έσοδα από αξιοποίηση της περιουσίας τους, όπως για παράδειγμα μισθώματα από συστήματα κεραιών και άλλα.

Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπόνηση μελετών, που θα επιτρέψουν στη συνέχεια τη διεκδίκηση πόρων για έργα που κρίνονται υψηλής προτεραιότητας, όπως είναι, για παράδειγμα, η μελέτη μεταφοράς νερού στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Δημητρίου, αλλά και στη Δημοτική Ενότητα Σελλών, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ύδρευσης.

Το πρόγραμμα έργων εγκρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων που παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση.

Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016

Στα 11,6 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προυπολογισμός του Δήμου Δωδώνης για το 2016. Στον προυπολογισμό, δυστυχώς αποτυπώνεται η οικονομική κρίση, καθώς οι θεσμοθετημένοι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχώς μειώνονται.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Θεοχάρης, κεντρικός στόχος ήταν η κρίση αυτή να μην μεταβιβαστεί οριζόντια στις τοπικές κοινωνίες.

Έτσι δεν γίνεται καμία αύξηση σε τέλη και εισφορές ενώ διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

“Οι δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Δήμος είναι αρκετές αλλά αυτό δεν θα μας εμποδίσει όχι μόνο να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά να έχουμε και όραμα για τα επόμενα χρόνια”, υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, τόνισε ότι ο προυπολογισμός είναι επηρεασμένος από τη γενική οικονομική κατάσταση ενώ το χειρότερο για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι το τοπίο αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί τόσο σε επίπεδο περικοπών πόρων όσο και νέων μέτρων.

“Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι στη σημερινή δύσκολη εποχή και παρότι οι πόροι της αυτοδιοίκησης βαίνουν συνεχώς μειούμενοι, δεν μετακυλύουμε κανένα βάρος στους συμπολίτες μας”, υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Καταλήγοντας τόνισε ότι ο προυπολογισμός της νέας χρόνιας:

* Καθορίζει και οριοθετεί τους στόχους .

* Εξειδικεύει και ποσοτικοποιεί τις τοπικές δράσεις και παρεμβάσεις.

* Αποτελεί εργαλείο δουλειάς αλλά και  εργαλείο διοίκησης.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments