Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Ζαγορίου: Προς υπογραφή η σύμβαση Περιφέρειας-αναδόχου για τη νέα γέφυρα στο Καβαλάρι

Δήμος Ζαγορίου: Προς υπογραφή η σύμβαση Περιφέρειας-αναδόχου για τη νέα γέφυρα στο Καβαλάρι

Ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων και φορέων της Τοπικής Κοινότητας Καβαλαρίου, αλλά και του Δήμου (πρώην Ανατολικού Ζαγορίου και νυν Ζαγορίου) ικανοποιείται μετά από 15 χρόνια από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία διέθεσε σημαντική πίστωση για να κατασκευαστεί σύγχρονη  γέφυρα στον Ζαγορίτικο ποταμό δίπλα στο παλιό πέτρινο τοξωτό «Μεγάλο Γεφύρι» που είχε καταρρεύσει το 2004.

Το περασμένο καλοκαίρι, κατά την παρουσία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη στην εκδήλωση για την επαναλειτουργία του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Καβαλαρίου, τέθηκε εκ νέου το αίτημα από τους φορείς του χωριού και τον Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου. Η ανταπόκριση του Περιφερειάρχη ήταν άμεση, δεδομένου ότι μέσα σε διάστημα λίγων μηνών το έργο προωθήθηκε και πλέον μπαίνει σε φάση υλοποίησης.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στην τελευταία της συνεδρίαση κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που διεξήχθη και προχωρά η διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο.

Πρόκειται για το έργο: «Κατασκευή γέφυρας στο Καβαλάρι μετά την κατάρρευση της γέφυρας στο σημείο αυτό λόγω καιρικών συνθηκών» προϋπολογισμού 378.000,00 €. Ανάδοχος είναι η «Σ. ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ &ΣΙΑ Ε.Ε.».

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή καθώς και τις ευχαριστίες του προς την Περιφέρεια και σημειώνει:  «Η κατασκευή  του αναγκαίου αυτού έργου, έστω και τόσα χρόνια μετά, θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και τις μετακινήσεις τους για τις αγροτικές ασχολίες στο Καβαλάρι, οι οποίες εξυπηρετούνταν από το πέτρινο «Μεγάλο Γεφύρι» που είχε κατασκευαστεί τον 18ο αιώνα. Βέβαια, η απώλεια του μνημείου αυτού είναι αναντικατάστατη, υπήρξε ολιγωρία που οδήγησε στην κατάρρευση και δυστυχώς δεν αναστυλώθηκε, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί θετική εξέλιξη η γεφύρωση του Ζαγορίτικου στο σημείο αυτό».

Το «Μεγάλο Γεφύρι» που είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2004. Από τους αρμόδιους  δεν έγιναν οι άμεσες στερεωτικές παρεμβάσεις, όπως ζητούσε έγκαιρα ο πρώην Δήμος Ανατολικού Ζαγορίου από το 2003. Χάθηκε ένα σημαντικό μνημείο και, παρόλο που υπήρξε πίεση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς του Καβαλαρίου για να αναστυλωθεί, έμειναν μόνο οι υποσχέσεις που δόθηκαν. Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της «Εγνατία οδός Α.Ε.» να αναλάβει το έργο σε συνεργασία με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, ωστόσο τίποτε δεν προχώρησε και απέμειναν απομεινάρια των βάθρων του πέτρινου γεφυριού να θυμίζουν ότι κάποτε στεκόταν εκεί.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments