Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Ζαγορίου : Πρόταση στο Interreg Ελλάδος-Αλβανίας για τα γεφύρια

Δήμος Ζαγορίου : Πρόταση στο Interreg Ελλάδος-Αλβανίας για τα γεφύρια

Ο Δήμος Ζαγορίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σχεδιάζει να υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση έργου στο INTERREG GREECE – ALBANIA 2014-2020 (4η Πρόσκληση), με τίτλο «Αξιολόγηση τρωτότητας, μετριασμός των επιπτώσεων και αποκατάσταση των Πέτρινων Τοξωτών Παραδοσιακών Γεφυρών στη διασυνοριακή περιοχή». Ακρωνύμιο: VASTA.

Επικεφαλής εταίρος θα είναι ο Δήμος Ζαγορίου και, εκτός του ΕΜΠ, από Αλβανικής πλευράς θα μετέχουν οι φορείς:

-Cultural Heritage without Borders. Gjirokastra Branch. (Πολιτιστική Κληρονομιά χωρίς σύνορα-παράρτημα Αργυροκάστρου)

-Albanian Ministry of Culture (υπουργείο Πολιτισμού).  Η διάρκεια του έργου θα είναι 24 μήνες και ο προτεινόμενος προϋπολογισμός 800.000 ευρώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή της πρότασης και όπως σημείωσε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των δεκάδων πέτρινων γεφυριών του Ζαγορίου αποτελεί προτεραιότητα και διαρκή μέριμνα. Εκτός των άμεσων παρεμβάσεων, όπου προκύπτει πρόβλημα, σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία  Νεωτέρων Μνημείων και την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και την πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για εκπόνηση-εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος για το σκοπό αυτό, ο Δήμος ανταποκρίθηκε και στην πρόσκληση της περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του  Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) για το έργο που ανέλαβε μέσω του ΕΣΠΑ και αφορά έλεγχο και συντήρηση αυτών των γεφυριών, αποστέλλοντας κατάλογο με πέτρινα γεφύρια που χρήζουν παρεμβάσεων και φροντίδας και σύντομα θα δοθούν και  νέα στοιχεία.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments