Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Ιωαννιτών:Κατατίθεται η πρόταση για χρηματοδότηση- Πιο κοντά η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής

Δήμος Ιωαννιτών:Κατατίθεται η πρόταση για χρηματοδότηση- Πιο κοντά η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής

Μετά την παραλαβή της μελέτης, πριν από περίπου ένα μήνα, σήμερα έγινε και το επόμενο βήμα για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής από την περιοχή Μάτσικας, στο ύψος του «ΚΥΚΝΟΥ»,  έως την είσοδο του Οικισμού Περάματος, με την κατασκευή περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής.

Αυτό γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της πρότασης με τίτλο: «Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την Περιοχή ‘Μάτσικας’» στην πρόσκληση της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου  με τίτλο: Επενδύσεις σε έργα αστικής αναζωογόνησης – 3η προκήρυξη».

Θυμίζουμε ότι το έργο εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, που αφορά την ανάπλαση του συνόλου της παραλίμνιας περιοχής και έχει ως βασικούς στόχους

την επίτευξη ελεύθερης πρόσβασης και δυνατότητας προσέγγισης του υδάτινου στοιχείου της λίμνης,

την δημιουργία μιας διαδρομής, παράλληλης με το όριο της λίμνης, περιπατητικής αλλά και ποδηλατικής, αναπλάθοντας και αποκαθιστώντας παράλληλα ένα υγιές, καθαρό, φιλικό και κυρίως προσβάσιμο  τοπίο εκατέρωθεν αυτής,

η επαναφορά της φυσικής όχθης, όπου αυτό ήταν εφικτό,

Την άμεση διασύνδεση του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων (θέση μώλος) με την ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου περάματος, με την δημιουργία διαδρομής για εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης (ποδήλατο – περίπατος), ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον. Η δημιουργία της εν λόγω διαδρομής αναμένεται να ωφελήσει τόσο την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής αλλά και την καθημερινή μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με τη εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Θανάση Μανταλόβα, ο Δήμος Ιωαννιτών προτίθεται να καταθέσει αίτηση για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000,00€ και συγκεκριμένα:

1) Το  κύριο  υποέργο  με  τίτλο  Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την Περιοχή «Μάτσικας» με προϋπολογισμό: 3.800.000,00€.

2) Το υποέργο με τίτλο: «Αποζημιώσεις Πράξης αναλογισμού» με εκτιμώμενο προϋπολογισμό: 1.100.000,00€.  Ο μη συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός του υποέργου προτείνεται για χρηματοδότηση από το εθνικό ΠΔΕ .

3) Το υποέργο με τίτλο «Αρχαιολογικές Έρευνες και Εργασίες», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 83.840,00€

4)Το υποέργο με τίτλο «Μετατόπιση δικτύων αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 16.160,00€

Τοπικό Χωρικό Σχέδιο

Εξάλλου, στην εκπόνηση μελέτης Τοπικού Χωρικού Σχεδίου θα προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών μετά την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα όσα εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Βίνης, προκειμένου ο Δήμος Ιωαννιτών να αναθέσει τη συνολική μελέτη «Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (ΤΧΣ) Δήμου Ιωαννιτών σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5β του άρθρου 5 του ΠΔ – 90/18», η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε στην προεκτίμηση των αμοιβών που αφορούν τόσο το κόστος της μελέτης  ανασύνταξης του Β΄ σταδίου των μελετών ΓΠΣ Ιωαννίνων – Ανατολής – Παμβώτιδος – Περάματος, (Γ΄ φάση ΤΧΣ Ιωαννίνων) τόσο και αυτό της μελέτης  Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης εκτιμάται και της μελέτης  Γεωλογικής Καταλληλότητας, συμπεριλαμβανομένου και της τυχόν οριοθέτησης ρεμάτων,  με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 450.000 ευρώ.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments