Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Δηλώσεις Περιφερειάρχη για Πρόγραμμα Αγροτ. Ανάπτυξης και αποκαταστάσεις ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για Πρόγραμμα Αγροτ. Ανάπτυξης και αποκαταστάσεις ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

zhmiew

Σε δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στη συνάντηση εργασίας που έγινε χθες στην Αθήνα για το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και σε ζητήματα αποκατάστασης των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ήπειρο.

Αναλυτικά:

Στη συνάντηση για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης,  στην οποία μετείχε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ως υπεύθυνος της ΕΝΠΕ για τα αγροτικά θέματα, οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και τους τομείς που θα αναλάβουν οι Περιφέρειες.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλeξ. Καχριμάνης, η συνάντηση έγινε σε κλίμα συνεργασίας. Οι Περιφέρειες επανέλαβαν το αίτημά τους για τη διαχείριση εκ μέρους τους τουλάχιστον του 30% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (όπως για αυτό είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση). «Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα το διαχειρίζονταν το Υπουργείο και υπήρχε τεράστια ένσταση από τις Περιφέρειες γιατί αυτό απέτυχε. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε δώσει το 30% του προγράμματος. Χτες συνεχίστηκε η συζήτηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με τις  Ε.Δ.Α. και με εκπροσώπους της ΕΝΠΕ.  Σε αυτή από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ειπώθηκε πως η εκχώρηση πόρων μπορεί να φτάσει και στο 40%».

Οι τομείς που προτείνονται προς υλοποίηση του Προγράμματος από τις Περιφέρειες είναι: Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικής και Κτηνοτροφικής κατεύθυνσης, Αναδασμοί  («για να μπορέσουν να προχωρήσουν αναδασμοί στην χώρα”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης), αρδευτικά έργα, μεταποίηση τοπικών προϊόντων και θεμάτων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, αγροτική και δασική οδοποιία, και το LEADER το οποίο πρόκειται να ενσωματωθεί με τα ΟΠΑΑΧ  και γενικά προγράμματα «που αφορούν την καινοτομία σε όλους αυτούς τους τομείς τις αγροτικής ανάπτυξης».

Για αδειοδοτήσεις- βοσκοτόπους

«Επίσης, – συνέχισε ο Περιφερειάρχης- συζητήσαμε ζητήματα αδειοδότησης εγκαταστάσεων ή μετατροπή εκτάσεων που ήταν αγροτικές αλλά στη συνέχεια καλύφτηκαν από πουρνάρια. Ενώ υπάρχει νομοθεσία, ζητάνε τελεσίδικη απόφαση χαρακτηρισμού μιας έκτασης,  που μεταθέτει τις όλες επεμβάσεις σε μια 15ετία! Ακόμη, ζητήσαμε οι πληρωμές, (εκτός από τις επιδοτήσεις των αγροτών), να περνάνε από τa Περιφερειακά Ταμεία και όχι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.

Στο ζήτημα των βοσκοτόπων ζητούνται από τους κτηνοτρόφους τοπογραφικά, τα οποία όμως σε ορισμένες περιοχές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν γιατί δεν ξέρουμε αν στο γενικότερο διαχειριστικό σχέδιο των βοσκοτόπων ποιές εκτάσεις θα είναι επιλέξιμες. Θεωρώ ότι ήταν βεβιασμένη αυτή η ενέργεια, όταν δεν είναι δεδομένα ακόμα τα συστήματα της διαχείρισης των κτηνοτροφικών χώρων. Υπάρχει μια μόνιμη επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αποστόλου. Αν όλοι αφουγκραστούν τα προβλήματα, θα φτιάξουμε πρωτογενή τομέα επιτέλους στην Ελλάδα».

Αποκαταστάσεις ζημιών – Γέφυρα Κομποτίου

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στις εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας στο Κομπότι της Π.Ε. Άρτας.

«Εμείς- είπε– βάλαμε υλικά και μισθώσαμε μηχανήματα, και η εταιρεία ΤΕΡΝΑ έβαλε  την τεχνογνωσία. Έτσι η γέφυρα σύντομα θα παραδοθεί προς χρήση. Ήταν κάτι που υπερβαίνει τις δικές μας γνώσεις και τις δυνατότητες της υπηρεσίας. Θέλω να ευχαριστήσω τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας και την εταιρεία ΤΕΡΝΑ που έδωσε ειδικό προσωπικό στη διάθεσή μας».

Οι ζημιές σε Τύρια – Σιστρούνι

Αναφερόμενος στις καταστροφές που έγιναν στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου και ειδικότερα στον υπό κατασκευή οδικό άξονα Τύρια- Σιστρούνι σημείωσε ο κ. Καχριμάνης:

«Γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο. Αυτή τη στιγμή προχωράμε για να μπορέσουμε να δώσουμε μια σύνδεση και στο χωριό Ζωτικό. Από τις λίγες πιστώσεις που έχουμε λάβει για το 2015, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει τίποτε για τις καταστροφές, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο στην περιοχή. Φανταστείτε με τέτοιες αστάθειες που έχουν τα εδάφη, να είχαμε εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο ΕΣΠΑ και όχι σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους, σε τι περιπέτεια θα είχε μπει η Περιφέρεια αλλά και όλος ο κόσμος  που ασχολείται με το έργο.  Τώρα  θα αναγκαστούμε, μετά από πρόταση του ΙΓΜΕ, μετά τη διακλάδωση του Ζωτικού να αλλάξουμε χάραξη.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία στο έργο, ώστε να δοθεί ένα αποτέλεσμα που σιγά -σιγά αλλάζει την τύχη της περιοχής».

Περί αποζημιώσεων

Σε ερώτηση για το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που σημειώθηκαν συνολικά στην Ήπειρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο κ. Αλεξ, Καχριμάνης σημείωσε: «Από ότι μας ενημέρωσαν πιθανότατα και σήμερα να δοθούν ορισμένα χρήματα μέσω του ΕΛΓΑ. Δεν έχουν προχωρήσει τα θέματα που αφορούν τον οικιακό εξοπλισμό και οι αποζημιώσεις των 500 ευρώ. Εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο έχουμε δώσει όλα τα αιτήματα με τα τεχνικά δελτία για να ανταποκριθούν είτε οι εταίροι μας είτε το ελληνικό κράτος».

Έκκληση για τη  Γέφυρα Πλάκας

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε το ενδιαφέρον την Περιφερειακής Αρχής για την αναστήλωση στο γεφύρι της Πλάκας, σύμφωνα με τις υποδείξεις που έχουν γίνει από ειδική ομάδα του Ε.Μ.Π.. Για το συγκεκριμένο ζήτημα – όπως σημείωσε- θα υπάρξει συνάντηση εντός των ημερών.

 «Είναι ένα θέμα που ακουμπάει όλους τους Ηπειρώτες και υπάρχει η αγωνία για το αν θα γίνει. Έχουμε συνεχή επαφή με Ε.Μ.Π., η οποία θα συνεχιστεί και αυτές τις ημέρες με εκπροσώπους του. Έχουμε στείλει στο Υπουργείο Πολιτισμού επιστολή για το αν μας χρειαστεί στη διαδικασία. Δεν έχουμε απαντήσεις. Ίσως ακόμη δεν είναι έτοιμοι στο Υπουργείο. Αλλά αν θέλουμε να γίνει το γεφύρι θα πρέπει οι υποδείξεις που έχουν γίνει από τη σπουδαία ομάδα που έχει διαθέσει το Ε.Μ.Π., να ξεκινήσουν. Κάνω έκκληση στους παράγοντες του Υπουργείου να επιληφθούν του θέματος, γιατί αυτό   είναι πολύ σοβαρό για εμάς. Όπως και στο παρελθόν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έτσι  και η Περιφέρεια Ηπείρου τώρα έχει κάνει τα δέοντα, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε. Αν όμως συνεχιστεί η κατάσταση χωρίς να είναι αποτελεσματική η παρουσία μας, θα σκεφτούμε αν θα συμμετάσχουμε».

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments